Αρσάκεια Ιωαννίνων
banner3  VHMA MATHITON 3    amis unis 1    banner1821


Την Τρίτη 29 Νοεμβρίου, επισκέφθηκαν το Β’ Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού δύο πολύ σημαντικοί ομιλητές και πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, ο κ. Άγγελος Συρίγος και ο κ. Ευάνθης Χατζηβασιλείου, οι οποίοι επί δύο διδακτικές ώρες συζήτησαν μεταξύ τους και με μαθητές της Β’ και Γ’ λυκείου του σχολείου μας στο Θέατρο Ψυχικού για τα 100 χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Την εκδήλωση προλόγισε η Διευθύντρια Νέλλη Παππά, η οποία τόνισε τη σημασία της ιστορικής αναδίφησης και την ανάγκη ψύχραιμης αποτίμησης της Μικρασιατικής Καταστροφής στο πλαίσιο μιας υγιούς διαδικασίας εθνικής αυτοκριτικής και αυτογνωσίας. Η κ. Παππά επέμεινε σε ένα απόσπασμα από το πρόσφατο βιβλίο των Συρίγου-Χατζηβασιλείου με τίτλο «Μικρασιατική Καταστροφή 50 ερωτήματα και απαντήσεις» που αναφέρει το εξής: «Ο σεβασμός προς την απώλεια είναι προϋπόθεση για να προχωρήσουμε στη νηφάλια και ουσιαστική αποτίμηση.». Παρουσίασε τους δύο ομιλητές με τις ιδιότητές τους: ο κ. Άγγελος Συρίγος είναι αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου. Βουλευτής Α’ Αθηνών, Υφυπουργός Παιδείας και Εταίρος της Φ.Ε. και κ. Ευάνθης Χατζηβασιλείου είναι καθηγητής της Ιστορίας του Μεταπολεμικού Κόσμου στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και μέλος του Δ.Σ. της Φ.Ε.

Εν συνεχεία, οι δύο ομιλητές σε εγκάρδιο κλίμα, κινούμενοι μεταξύ των μαθητών και μαθητριών, συζήτησαν για βασικές κατά την κρίση τους πτυχές της Μικρασιατικής Καταστροφής με τη βοήθεια και ενός χάρτη στον οποίο έδειχναν σημαντικά τοπόσημα. Απάντησαν πολύ πρόθυμα σε ερωτήσεις των παιδιών που αφορούσαν όχι μόνο τα γεγονότα και τις συνέπειες της Καταστροφής, αλλά και σύγχρονα γεωπολιτικά θέματα, όπως οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, η κατάσταση στην Ανατολή Μεσόγειο και ο πόλεμος στην Ουκρανία. Η μαθητική κοινότητα συμμετείχε ενεργά και εκτίμησε την αμεσότητα των ομιλητών και τη διάθεσή τους να απαντήσουν με στοιχεία και επιχειρήματα σε όλες τις ερωτήσεις.

Στο τέλος της εκδήλωσης, η κ. Παππά, αφού ευχαρίστησε τους εκλεκτούς προσκεκλημένους, τους προσέφερε ως μικρή ένδειξη ευγνωμοσύνης για την επίσκεψή τους τευχίδιο στο οποίο έξι μαθητές και μαθήτριες της Β΄ λυκείου, έχοντας διαβάσει το βιβλίο τους επί της Μικρασιατικής Καταστροφής, απαντούν σε ποικίλες ερωτήσεις που συνέταξαν ως πλαίσιο δομημένης ανάγνωσης οι φιλόλογοι Νέλλη Παππά και Γιάννης Καργάκος.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν ο Σύμβουλος της Φ.Ε. κ. Γκλαβάς, η Επόπτρια των Σχολέιων της Φ.Ε. κ. Παπαπέτρου-Μουρσελά, ο Συντονιστής Φιλολογικών Μαθημάτων Λυκείου κ. Χριστόπουλος και η Συντονίστρια Γλωσσικών Μαθημάτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Φ.Ε. κ. Μακροπόδη, καθώς και πολλοί εκπαιδευτικοί του Συλλόγου του Β’ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού.

Το τευχίδιο των μαθητών και μαθητριών μας για το βιβλίο των δύο ομιλητών μπορείτε να δείτε σε ψηφιακή μορφή εδώ.

 

Ανακοινώσεις Β΄ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού

Αναγγελίες Β' Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού

Μάρτιος 2024
Τον προηγούμενο μήνα   Τον επόμενο μήνα
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
week 9 1 2
week 10 3 4 5 6 7 8 9
week 11 10 11 12 13 14 15 16
week 12 17 18 19 20 21 22 23
week 13 24 25 26 27 28 29 30
week 14 31