Αρσάκεια Ιωαννίνων

Οι μαθήτριες και οι μαθητές τής Δ΄ τάξης τού Γ΄ Αρσακείου Δημοτικού Σχολείου Ψυχικού επισκέφθηκαν, την Παρασκευή 24 Μαΐου 2024, το Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας και συμμετείχαν σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα «Για ένα κλαδί αγριελιάς».

Τα παιδιά ξεναγήθηκαν στη μόνιμη έκθεση τού μουσείου, όπου γνώρισαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες τής αρχαιότητας μέσα από παραστάσεις των αρχαίων αθλημάτων και τα σύμβολα τής Νίκης. Επίσης, συνέλεξαν πολύτιμες πληροφορίες σχετικές με τη διακοπή των Ολυμπιακών Αγώνων αλλά και την αναβίωσή τους.

Κατανόησαν, ακόμη, τη σημασία τής ολυμπιακής εκεχειρίας και τη συμβολή της στην ομόνοια των Ελλήνων, την αξία τού Ολυμπιονίκη στην αρχαιότητα, καθώς και τον ρόλο των αγώνων στη δημιουργία και διατήρηση κοινών δεσμών μεταξύ των Ελλήνων.

Κατά τη διάρκεια τής ξενάγησης ζωντάνεψαν το άθλημα τού άλματος, κρατώντας οι ίδιοι αλτήρες σαν τους αρχαίους αθλητές. Παρακολούθησαν προβολή σχετική με τους Ολυμπιακούς Αγώνες τού 2004, όταν οι αγώνες πραγματοποιήθηκαν στη γενέτειρά τους, την Ελλάδα, και θαύμασαν τα αυθεντικά κοστούμια τής τελετής λήξης των αγώνων, μετάλλια, στολές και δάδες.

Στο δημιουργικό μέρος τού προγράμματος οι μαθήτριες και οι μαθητές ζωγράφισαν τα αγαπημένα τους ολυμπιακά αθλήματα ως κινούμενη παράσταση πάνω σε αγγεία.

Μέσα από αυτή την επίσκεψη τα παιδιά ήρθαν κοντά στον αθλητισμό και στα ολυμπιακά αθλήματα και καλλιέργησαν την ιδέα τού «ευ αγωνίζεσθαι» και τις αξίες τής ισότητας, τής αλληλεγγύης και τού σεβασμού, οι οποίες αποτελούν και τις θεμελιώδεις αξίες τού Ολυμπιακού Ιδεώδους.