Αρσάκεια Ιωαννίνων

Οι μαθήτριες και οι μαθητές τής Δ΄ τάξης τού Γ΄ Αρσακείου Δημοτικού Σχολείου Ψυχικού επισκέφθηκαν, στις 7, 8 και 15 Φεβρουαρίου 2024, το Αρχαιολογικό Μουσείο, καθώς και τον Τύμβο τού Μαραθώνα στο πλαίσιο του μαθήματος της Ιστορίας και συγκεκριμένα τής ενότητας «Περσικοί Πόλεμοι».

Αρχικά, ξεναγήθηκαν στη μόνιμη έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου. Μέσα από ευρήματα που προέρχονται κυρίως από τα προϊστορικά νεκροταφεία στο Βρανά και το Τσέπι, τους τύμβους των Αθηναίων και των Πλαταιέων που πολέμησαν εναντίον των Περσών στη μάχη τού Μαραθώνα, καθώς και το ρωμαϊκό ιερό των Αιγυπτίων θεών στην Μπρεξίζα, γνώρισαν την ιστορία τής περιοχής από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι τη ρωμαϊκή περίοδο.
Στη συνέχεια, οι μαθήτριες και οι μαθητές επισκέφθηκαν τον ιερό τύμβο τού Μαραθώνα. Ο μεγάλος χωμάτινος τύμβος που βρίσκεται στην πεδιάδα τού Μαραθώνα κάλυψε τους 192 Αθηναίους που έπεσαν στη νικηφόρα μάχη κατά των Περσών το 490 π.Χ. Η καύση και ταφή των νεκρών στο πεδίο τής μάχης υπήρξε η τιμητική προσφορά τής πόλης των Αθηνών στους μαχητές τής ελευθερίας.

Τα παιδιά είδαν με τα μάτια τής φαντασίας τους να ζωντανεύουν όλες οι ηρωικές πράξεις των Ελλήνων που συνάντησαν στις σελίδες τού βιβλίου τους και στάθηκαν με δέος και θαυμασμό μπροστά στο ταφικό μνημείο των προγόνων.