Αρσάκεια Ιωαννίνων
 Ο Μεγάλος Ξεσηκωμός των Ελλήνων τον Μάρτιο του 1821 ήταν έργο τής ψυχής τού Γένους μας. Είχε πείσμα και πάθος, μπαρούτι και αίμα, θρίαμβο και αφανισμό, ηρωισμό και θυσία, νίκη και σπαραγμό, μεγαλείο και δοκιμασίες. Και όλα αυτά συμπλέκονται στον Αγώνα για την ελευθερία, την ανεξαρτησία, τη δικαιοσύνη.
1821-1830. Εννέα χρόνια άνισου και αδιανόητα σκληρού Αγώνα και σε στεριά και σε θάλασσα μέχρι που τον  Σεπτέμβριο του 1829 δίνεται η τελευταία μάχη τής Επανάστασης στο χωριό Πέτρα τής Βοιωτίας. 
Το 1830 υπογράφεται το Πρωτόκολλο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας. Καθορίζονται τα σύνορα του νέου, ανεξάρτητου, ελληνικού κράτους. 
Αλύτρωτες, υποτελείς ακόμα στο Οθωμανικό κράτος, παραμένουν αρκετές ελληνικές περιοχές. Ανάμεσα σε αυτές και η λεβεντογέννα Κρήτη. Μακροχρόνιοι και επίμονοι οι επαναστατικοί αγώνες της για την πραγμάτωση του ονείρου, την Ελευθερία και την Ένωση με την Ελλάδα. 
1770. Το σημαντικότερο επαναστατικό γεγονός στην Κρήτη τον 18ο αιώνα ήταν αναμφίβολα η επανάσταση του Δασκαλογιάννη (1770-1771), που έληξε με το τραγικό τέλος του Κρητικού ήρωα, ενώ οι Σφακιανοί συμπατριώτες του που είχαν ξεσηκωθεί πλήρωσαν βαρύ τίμημα.
1866. Η Κρητική Επανάσταση, «το δεύτερο ’21», κορυφώνεται με το ολοκαύτωμα στο Αρκάδι. Στην ιστορική Μονή κοντά στο Ρέθυμνο κλείνονται Κρήτες επαναστάτες μαζί με γυναικόπαιδα που καταφεύγουν εκεί, για να προστατευθούν. Τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου οι πολιορκημένοι, για να μην πέσουν αιχμάλωτοι στα ανελέητα χέρια των Οθωμανών στρατιωτών, ανατινάζονται.
1878. Το Συνέδριο του Βερολίνου απορρίπτει αίτημα των Κρητικών για Ένωση με την Ελλάδα. Υποδεικνύει όμως στην Τουρκία να προβεί σε παραχωρήσεις προς τους κατοίκους. Τον Οκτώβριο του 1878, με τη λεγόμενη Σύμβαση (ή Χάρτη) της Χαλέπας, καθορίζεται ότι ο Γενικός Διοικητής τής Κρήτης μπορεί να είναι και χριστιανός με πενταετή θητεία.
1897-1898. Η Σύμβαση δεν τηρείται στο ακέραιο από τον σουλτάνο. Στο Ακρωτήρι οργανώνεται επαναστατικό στρατόπεδο. Οι Μεγάλες Δυνάμεις απαγορεύουν στον ελληνικό στρατό και τους επαναστάτες να πλησιάσουν στα Χανιά. Προτείνουν τη λύση τής αυτονομίας, την οποία δεν δέχεται η ελληνική κυβέρνηση. Η επανάσταση,  ιδιαίτερα στην περιοχή τού Ηρακλείου, έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις. Ωστόσο, ο ατυχής Ελληνοτουρκικός πόλεμος του 1897 υποχρεώνει την Ελλάδα να ανακαλέσει τον στρατό από την Κρήτη και να δεχθεί τη λύση τής αυτονομίας. 
25 Αυγούστου 1898. Η σφαγή τού Ηρακλείου αλλάζει τα πάντα. Ένα απόσπασμα του αγγλικού στόλου εγκαθιστά στην πόλη τού Ηρακλείου τους υπαλλήλους του Εκτελεστικού Διοικητικού Σώματος. Εξαγριωμένοι Τούρκοι προβαίνουν σε απίστευτες αγριότητες. Σκοτώνουν εκατοντάδες χριστιανούς Ηρακλειώτες, 17 Άγγλους στρατιώτες, καθώς και τον πρόξενο της Μ. Βρετανίας στο Ηράκλειο. Η αγγλική αντίδραση είναι άμεση και σκληρότατη. Ο τουρκικός στρατός υποχρεώνεται να εγκαταλείψει την Κρήτη. 
1898-1905. Η Μεγαλόνησος είναι πλέον ελεύθερη.
 Ο πρίγκιπας Γεώργιος καταφθάνει στα Χανιά ως ύπατος αρμοστής Κρήτης και παραλαμβάνει τη διοίκηση της Κρητικής Πολιτείας. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος ορίζεται Υπουργός Δικαιοσύνης. Ωστόσο, έρχεται σε σύγκρουση με τον πρίγκιπα Γεώργιο. Τον Μάρτιο του 1905 ο Ελευθέριος Βενιζέλος οργανώνει ένοπλο κίνημα στο Θέρισο. Όμως, η επανάσταση αυτή λήγει με έντιμο συμβιβασμό. 
1913. Συνθήκη Λονδίνου. Ο σουλτάνος παραιτείται από όλα τα δικαιώματα του Οθωμανικού κράτους στην Κρήτη, την οποία παραχωρεί στις Μεγάλες Δυνάμεις. Η Κρήτη είναι ΕΛΕΥΘΕΡΗ και η ΠΟΛΥΠΟΘΗΤΗ ΕΝΩΣΗ με την Ελλάδα γίνεται πραγματικότητα.
Τα ιστορικά αυτά γεγονότα δραματοποίησαν  την Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023 οι μαθήτριες και οι μαθητές τής ΣΤ΄ τάξης τού Β΄ Αρσακείου Δημοτικού Σχολείου Ψυχικού, κατά τον επίσημο εορτασμό τής Εθνικής Επετείου τής 25ης Μαρτίου,  με θαυμαστή εκφραστικότητα, συγκίνηση και απόλυτη αφοσίωση στους ρόλους τους, στη θεατρική παράσταση 1913: Η Ένωση... Το όνειρο... Η Ελλάδα...  
Συγχρόνως, οι μαθήτριες και οι μαθητές τής ΣΤ΄ τάξης τού Γ΄ Αρσακείου Δημοτικού Σχολείου Ψυχικού απέδωσαν δυναμικά και με πάθος τα τραγούδια τής Χορωδίας – Ορχήστρας. Στο τέλος, τα παιδιά τής ΣΤ΄ τάξης τού Α΄ Αρσακείου Δημοτικού Σχολείου Ψυχικού έκλεισαν την επετειακή εορταστική εκδήλωση με ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς, τους οποίους δίδαξαν οι καθηγήτριες Φυσικής Αγωγής Δήμητρα Μαστοράκη και Μαρία Τσούνα.
Εντυπωσίασαν με τον ενθουσιασμό τους, τον ρυθμό στην απόλυτα συντονισμένη κίνησή τους, την αυτοπειθαρχία τους και τις υπέροχες φορεσιές που τις καμάρωναν και τις χαίρονταν, καθώς χόρευαν με λάμψη και περηφάνια.
Το Σάββατο 25 Μαρτίου 2023, ανήμερα της Εθνικής Επετείου, μαθήτριες και μαθητές τής ΣΤ΄ τάξης και των τριών Αρσακείων Δημοτικών Σχολείων Ψυχικού συμμετείχαν με σθένος, σύμπνοια και λεβεντιά στην παρέλαση που πραγματοποιήθηκε στη Φιλοθέη. 
Καμαρώνουμε τα παιδιά μας, καθώς στα μάτια τους βλέπουμε την ομορφιά και το μεγαλείο τής πατρίδας μας.