Αρσάκεια Πατρών

Στο πλαίσιο τού εορτασμού τής Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών, στις 26 Σεπτεμβρίου 2024, οι μαθητές και μαθήτριες τού Γερμανικού Τμήματος τού Αρσακείου Γυμνασίου Πάτρας έπαιξαν ένα κουίζ γνώσεων σχετικά με τις πιο παλιές γλώσσες και γραφές τού κόσμου και, παράλληλα, εμβάθυναν στις γεωγραφικές τους γνώσεις, με ένα διαδραστικό παιχνίδι για το "πού βρίσκεται τί".

Συγκεκριμένα η Α΄ τάξη προσπάθησε να εντοπίσει μνημεία, εδέσματα, προσωπικότητες ανά τον κόσμο. Η Β΄ τάξη, με αφορμή ένα κουίζ γνώσεων από την επίσημη ιστοσελίδα τής Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών, γνώρισε παλιές γραφές και γλώσσες, ποιες και πότε εμφανίστηκαν,  καθώς και εάν υπάρχουν γλώσσες υπό εξαφάνιση. Η Γ΄ τάξη έπαιξε διαδραστικά το παιχνίδι "wordwall europäischer Sprachentag".
Ήταν μια ευχάριστη μέρα για όλες τις τάξεις που απέκτησαν γνώσεις μέσω τής ψυχαγωγίας.

Οι μαθητές και των τριών τάξεων τού Γαλλικού Τμήματος συνόδευσαν την καθηγήτριά τους κ. Λάρα Λυμπεροπούλου σε ένα γλωσσικό ταξίδι στην Ευρώπη. Διάβασαν ιστορίες για κάθε χώρα στα Γαλλικά, βρήκαν για ποια χώρα μιλούσε η κάθε ιστορία, άκουσαν και είπαν τους αριθμούς στις γλώσσες των χωρών αυτών και, τέλος, κόλλησαν στον τοίχο τής τάξης τους τις σχετικές κάρτες. Μάλιστα, στους μαθητές τής Β΄ τάξης δόθηκε η ευκαιρία να ανταλλάξουν λεξιλόγιο με μια αλλόγλωσση συμμαθήτριά τους.

Το Αγγλικό Τμήμα είχε την ιδέα να παρουσιάσει την αγγλική γλώσσα στους μαθητές τού Νηπιαγωγείου. Έτσι, σε συνεργασία με τις δασκάλες κ. Αλεξία Κατριμπούζα και Διονυσία Αγγελοπούλου, οι μαθητές και οι μαθήτριες τής Β΄ τάξης ανέλαβαν να παρουσιάσουν στους μικρούς μας φίλους διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, τις σημαίες τους, τα αξιοθέατα, παραδοσιακά φαγητά και τρόπους να χαιρετάνε σε διάφορες γλώσσες. Η δράση αυτή ενίσχυσε τη φιλία και την αλληλεπίδραση μεταξύ των μεγαλύτερων και των μικρότερων μαθητών, δημιουργώντας μια ευχάριστη ατμόσφαιρα γεμάτη ενθουσιασμό και χαρά. Η διάθεση όλων ήταν εξαιρετική και η συμμετοχή των μαθητών εντυπωσιακή!

Στα υπόλοιπα τμήματα οι μαθητές ασχολήθηκαν με κουίζ και έπαιξαν παιχνίδια σχετικά με την εκμάθηση ξένων γλωσσών. Προσπάθησαν, επίσης, να καταλάβουν στη συνέχεια ποια ξένη γλώσσα ακούν μέσα από διάφορα ηχητικά κομμάτια για να πάρουν ένα μικρό βραβείο! Οι μαθητές, έτσι, διασκέδασαν, συμμετείχαν ενεργά, αλλά εξάσκησαν και την ικανότητά τους να αναγνωρίζουν διαφορετικές ευρωπαϊκές γλώσσες.

Τον συντονισμό και την οργάνωση των δράσεων είχαν οι καθηγητές τής γερμανικής γλώσσας κ. Ελένη Τερζή και Ηλίας Χριστόπουλος.Τις δραστηριότητες τού Γαλλικού Τμήματος συντόνισε η καθηγήτρια Γαλλικών κ. Κλεονίκη Μπαντζή. Το Αγγλικό Τμήμα, τέλος καθοδήγησαν οι καθηγήτριες Αγγλικών κ. Πάτη Καφούσια, Άννα Χαλκίδη και Άννα Τσιανίκα.