Αρσάκεια Πατρών

Την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024, στο πλαίσιο τής Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών, οι μαθητές και οι μαθήτριες τού Αρσακείου Λυκείου Πάτρας πραγματοποίησαν μια σειρά από δραστηριότητες που προβάλλουν την ποικιλία των γλωσσών και αναδεικνύουν τη γόνιμη συνύπαρξή τους.

Η Α΄ τάξη στο μάθημα των Αγγλικών είχε τη δυνατότητα να παρακολουθήσει την εμπνευσμένη ομιλία (TEDtalk) μιας πολύγλωσσης ομιλήτριας, η οποία μοιράστηκε τα μυστικά και τους τρόπους με τους οποίους οι μαθητές μπορούν να απολαύσουν τη διαδικασία εκμάθησης ξένων γλωσσών

"Γιατί κάποιοι άνθρωποι μιλάνε πολλές γλώσσες με άνεση ενώ άλλοι αγωνίζονται να μάθουν μόνο μία; Ποια είναι η αποτελεσματικότερη μέθοδος εκμάθησης μιας ξένης γλώσσας; Μαθαίνουμε ξένες γλώσσες μελετώντας στο σχολείο ή μιλώντας και επικοινωνώντας με άλλους ανθρώπους;" Οι μαθητές βρήκαν την ομιλία άκρως ενδιαφέρουσα. Στην συνέχεια συμπλήρωσαν ένα κουίζ ερωτήσεων σχετικών με την ομιλία και συζήτησαν για τα οφέλη τής εκμάθησης ξένων γλωσσών και τους διαφορετικούς τρόπους που χρησιμοποιούν οι μαθητές για να μάθουν ξένες γλώσσες αποτελεσματικότερα.

Το τμήμα Λογοτεχνίας τής Γ΄ τάξης μελέτησε το γνωστό ποίημα τού Έλληνα ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη «Ιθάκη», στα Ελληνικά, στα Αγγλικά, στα Γερμανικά, στα Γαλλικά αλλά και στην ουγγρική γλώσσα, και οι μαθητές διαπίστωσαν πώς ένα γνωστό ποίημα αλλάζει μέσα από την μετάφρασή του σε άλλες γλώσσες...

Στο μάθημα των Γαλλικών οι μαθητές τής Α΄ και Β΄ τάξης περιηγήθηκαν στην επίσημη ιστοσελίδα τής Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών και, αφού αξιοποίησαν τις πληροφορίες που άντλησαν από εκεί, συμμετείχαν σε δραστηριότητες κουίζ αναφορικά με την ταυτότητα και προέλευση διαφόρων γλωσσών. Παράλληλα, παρέθεσαν τους προβληματισμούς και τις ιδέες τους σχετικά με το θέμα τής ημέρας για την Ειρήνη"Comment l'apprentissage des langues pourrait contribuer à assurer la paix?"

Οι μαθητές τής Β΄ τάξης έφτιαξαν, επίσης, μια αφίσα με θέμα "Γλώσσες για την Ειρήνη". Αυτή η αφίσα θα κατατεθεί στην ιστοσελίδα edl.ecml.at για να συμμετάσχει στην "Πρωτοβουλία 2024 - Γλώσσες για την Ειρήνη", καθώς και στον διαγωνισμό για το μπλουζάκι τής Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών.

Οι παραπάνω δραστηριότητες συντονίστηκαν από τους εκπαιδευτικούς τού Αγγλικού και Γαλλικού Τμήματος κ. Π. Καφούσια, Α. Χαλκίδη, I. Πετούση, K. Μπαντζή.