Την Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2022 ομάδα μαθητών της Β’ τάξης του Αρσακείου Λυκείου Πατρών παρουσίασε εργασία στο 16ο Διεθνές Συνέδριο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας. Το Συνέδριο είχε τίτλο “Our Earth - Our Home” και διεξήχθη στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών στις 17-19 Οκτωβρίου 2022 με μεγάλη επιτυχία, καθώς επιστήμονες από όλο τον κόσμο παρευρέθηκαν και μοιράστηκαν τις γνώσεις, τις εμπειρίες και τα ερευνητικά τους αποτελέσματα σε όλες τις πτυχές των Γεωεπιστημών.
Η εργασία που παρουσίασαν οι μαθητές, εκπονήθηκε στο πλαίσιο του Εκπαιδευτικού Προγράμματος “School Seismology”, υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριάς τους Δρος Όλγας Σταυρουλοπούλου. Αξιοποιώντας τις καταγραφές των σεισμολογικών οργάνων (σεισμογράφος και επιταχυνσιογράφος) που πρόσφατα έχουν εγκατασταθεί στο Θεματικό Πάρκο των Αρσακείων Σχολείων Πάτρας, επιχείρησαν να αναπτύξουν ένα Σεισμικό Σενάριο για την περιοχή του Σχολείου. Στόχος τους ήταν, να καταρτίσουν ένα σχέδιο αντιμετώπισης των σεισμών στο Σχολείο, να ενημερώσουν και να εκπαιδεύσουν τη σχολική κοινότητα ώστε να ελέγξουν τον πανικό, αλλά και να αναδείξουν την ασφάλεια του σχολικού κτηρίου, ανεξάρτητα από την αισθητότητα ενός επικείμενου σεισμού. Γενικά, ένα Σεισμικό Σενάριο είναι ένα υποθετικό σενάριο που δείχνει πώς θα ανταποκριθούν τα κτήρια μιας περιοχής σε έναν αναμενόμενο σεισμό και χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό του αντισεισμικού συντελεστή μια κατασκευής.
Οι μαθητές που συμμετείχαν στο Συνέδριο ήταν οι: Καμπέρου Ελένη, Κατσάμπας-Παπαγεωργακόπουλος Σωτήρης, Καρανικολός Θανάσης, Αβραμίδη Μαρία, Αναγνωστόπουλος Γρηγόρης, Αποστολοπούλου Αγγελική, Βολουδάκης Παύλος, Γαλιώτου Παρασκευή, Γεωργαντά Αναστασία, Καρπή Σοφία, Κορφιάτη Μαρία, Παπανικολάου Μάρθα.
Μετά την παρουσίαση ακολούθησε πεντάλεπτη συζήτηση και σχολιασμός της εργασίας από την Επιτροπή αλλά και άλλους παρευρισκόμενους επιστήμονες. Oι μαθητές άφησαν στο πολυπληθές ακαδημαϊκό κοινό τις καλύτερες εντυπώσεις, τόσο για την καλά οργανωμένη παρουσίασή τους και την άψογη στάση τους, όσο και για τις επιστημονικές γνώσεις που έδειξαν ότι κατέχουν στην επιστήμη της Σεισμολογίας.
Η εργασία τους είχε τίτλο “Developing a Seismic Scenario for the Arsakeia School Area of Patras in the context of the School Seismology Educational Program” και έχει συμπεριληφθεί στο Βιβλίο Περιλήψεων του Συνεδρίου (Bulletin of the Geological Society of Greece Special Publication No.10, 2022 - Ext. Abs. GSG2022-180, p. 572).
Οι εντυπώσεις των μαθητών από τη συμμετοχή τους στο Επιστημονικό Συνέδριο αντανακλούν το όραμα του Σχολείου για μια παιδεία χωρίς όρια:
«Η παρακολούθηση του συνεδρίου αυτού ήταν για εμάς ένα εφόδιο για την μελλοντική ακαδημαϊκή εξέλιξη μας, αλλά και μια ευκαιρία να ξεφύγουμε από τη σχολική καθημερινότητα. Το σχολείο μας, μας δίνει συχνά ευκαιρίες για τέτοιες δράσεις που μας βοηθούν στη διεύρυνση των πνευματικών μας οριζόντων και στην καλλιέργεια κριτικής αντίληψης.» Αναστασία Γεωργαντά.
«Είδαμε πολλές διαφορετικές παρουσιάσεις. Άλλες τις καταλάβαμε και άλλες όχι εφόσον δεν είχαμε τις απαραίτητες επιστημονικές γνώσεις. Ωστόσο, το γεγονός ότι βρεθήκαμε μαζί με σπουδαίους επιστήμονες από όλο τον κόσμο και συζητήσαμε μαζί τους μου προκάλεσε δέος.» Σοφία Καρπή.
«Η συμμετοχή μου στο συνέδριο ήταν μία πολύ καλή ευκαιρία για να ανοίξω τα μάτια μου πέρα από τους τοίχους του σχολείου και να πάρω μια γεύση για αυτά που με περιμένουν στο μέλλον στον πανεπιστημιακό χώρο.» Παύλος Βολουδάκης.
«Συμμετέχοντας τόσο στην έρευνα όσο και στην παρουσίαση της εργασίας, μου δόθηκε η ευκαιρία αφενός να αποκτήσω γνώσεις σε επιστημονικό επίπεδο για ένα θέμα πέρα από τα σχολικά μαθήματα, αφετέρου να βελτιώσω την προφορική μου παρουσίαση και να ελέγξω το άγχος μου.» Ελένη Καμπέρου.
«Μας έδωσε την ευκαιρία να μοιραστούμε τη μελέτη μας με επιστήμονες από όλο τον κόσμο. Ευχαριστούμε το σχολείο και την καθηγήτριά μας που μας έδωσαν αυτή την ευκαιρία.» Ήβη Γαλιώτου.
«Η συμμετοχή μου στο Διεθνές Συνέδριο μου άνοιξε το μυαλό! Ήταν μια μοναδική ευκαιρία να βρεθώ ανάμεσα σε μεγάλους επιστήμονες και αισθάνομαι τυχερός που είμαι μαθητής ενός σχολείου που δίνει τέτοιες ευκαιρίες.» Σωτήρης Κατσάμπας-Παπαγεωργακόπουλος.
«Οι ομιλίες των παρευρισκόμενων, όπως και η δική μας, γίνονταν στην αγγλική γλώσσα με λεξιλόγιο και ορολογία συχνά δυσνόητα για εμάς. Ήταν η πρώτη μας επαφή με τον κόσμο της επιστήμης, ο οποίος μου προκάλεσε δέος.» Μαρία-Λουκία Κορφιάτη.
«Η προετοιμασία για την εργασία είχε μεγάλο ενδιαφέρον καθώς συνεργάστηκα με τους συμμαθητές μου για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Κάναμε έρευνα, υπολογισμούς και συγκρίναμε τα αποτελέσματά μας με τα αποτελέσματα επιστημονικών εργασιών.» Μάρθα Παπανικολάου
«Η συμμετοχή μας σε αυτό το συνέδριο ήταν μια ευκαιρία να διευρύνουμε τους ορίζοντές μας έξω από το σχολικό περιβάλλον.» Αγγελική Αποστολοπούλου.
«Το συνέδριο ήταν μια ευκαιρία για εμάς έρθουμε σε επαφή με την πανεπιστημιακή ζωή.» Μαρία Αβραμίδη.
View the embedded image gallery online at:
https://arsakeio.gr/gr/patra/patra-high-school/ta-nea-mas/events-activities/47114-mathites-sto-16o-diethnes-synedrio-tis-ellinikis-geologikis-etaireias#sigProIdca9ced9afa
https://arsakeio.gr/gr/patra/patra-high-school/ta-nea-mas/events-activities/47114-mathites-sto-16o-diethnes-synedrio-tis-ellinikis-geologikis-etaireias#sigProIdca9ced9afa