Αρσάκεια Πατρών

Η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης τού εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού, έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας.

Οι Έλληνες παντού, σε όλον τον κόσμο, γιορτάζουν την Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας με εκδηλώσεις.

Οι μικροί μαθητές και μαθήτριες τής Α΄2 τάξης τού Αρσακείου Δημοτικού Πατρών, με ερευνητικό και δημιουργικό τρόπο, πειραματίζονται καθημερινά με την ανάγνωση και τη γραφή τής μητρικής τους γλώσσας.

Η εκμάθηση και η κατανόηση των γραμμάτων και τού αλφαβήτου μέσα σε ένα περιβάλλον αναδυόμενου γραμματισμού συμβάλλουν στην καλλιέργεια τού προφορικού και τού γραπτού τους λόγου.

Οι σύγχρονοι Έλληνες έχουμε ως μητρική μια γλώσσα που υπήρξε οικουμενική. Η γλώσσα αυτή αποτελεί στη θαυμαστή διαχρονικότητά της ένα πολύτιμο στοιχείο τής εθνικής και πολιτισμικής ταυτότητας τού λαού μας.

Τούτο κατόρθωσε να συμπυκνώσει σε δύσκολους χρόνους (1941) και σε λίγες αράδες ο Γιώργος Σεφέρης: "Η ελληνική γλώσσα, ο άνθρωπος, η θάλασσα… Για κοιτάξετε πόσο θαυμάσιο πράγμα είναι να λογαριάζει κανείς πως, από την εποχή που μίλησε ο Όμηρος ως τα σήμερα, μιλούμε, ανασαίνουμε και τραγουδούμε με την ίδια γλώσσα". (Δοκιμές Α, 177-8)