Αρσάκεια Πατρών

Ακραία ηρωικά, ακραία αθώα τα παιδιά τού Μεσολογγίου, αυτά που περιτριγυρισμένα από τον θάνατο επέμειναν να τον αψηφούν, πρωταγωνιστούν στο βιβλίο τής Λίλης Λαμπρέλλη "Έντεκα μέρες τού Απρίλη 1826", των εκδόσεων Πατάκη.

Οι μαθητές τής Στ΄ τάξης τού Αρσακείου Δημοτικού Πατρών είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τη συγγραφέα, την Παρασκευή 9 Απριλίου 2021, ανταλλάσσοντας "ταξιδιωτικές εμπειρίες" στον κόσμο τής Λογοτεχνίας, εκείνη με την ιδιότητα τής δημιουργού, τα παιδιά με την ιδιότητα τού αναγνώστη.

Μαζί γύρισαν πίσω στον χρόνο, στο "μικρό αλωνάκι" τής λιμνοθάλασσας που έγινε το σκηνικό τής μεγαλύτερης νίκης, μέσα από μια ηρωική ήττα των Ελλήνων.

Η κ. Λαμπρέλλη  μετέδωσε στους μαθητές την αγάπη της για "την ιστορία τού Μεσολογγίου, που ξεχειλίζει φως", τονίζοντας τα στοιχεία τής ομόνοιας και τής αλληλεγγύης, τής αυτοθυσίας και τού πατριωτικού φρονήματος που σφράγισαν τη μοίρα των Ελεύθερων Πολιορκημένων.

Με τον λόγο της κατόρθωσε να ζωντανέψει μπροστά τους στιγμές συνύπαρξης βαθιάς γενναιότητας και βαθιάς οδύνης, και να αποδώσει, με τρόπο που συγκίνησε όλους, "το τρομερό μάθημα τού να μην παραδίνεσαι, να μην εγκαταλείπεις τον αγώνα για την ελευθερία σου ακόμα κι όταν όλα μοιάζουν ενάντια".

Οι μαθητές μοιράστηκαν με τη συγγραφέα τα αγαπημένα τους αποσπάσματα από τους "Ελεύθερους Πολιορκημένους" τού Δ. Σολωμού, τα αποτελέσματα τής ιστορικής έρευνας που έκαναν με αφορμή το βιβλίο, καθώς και το δικό τους βίντεο-αφιέρωμα στην μεγάλη επέτειο των 200 χρόνων τής Ελληνικής Επανάστασης.