Εκτύπωση
Στα Αρσάκεια Σχολεία Πατρών έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί, από τον Δεκέμβριο τού 2017, αισθητήρας μέτρησης τής εδαφικής κίνησης (επιταχυνσιογράφος – τύπου P-Alert), σε συνεργασία με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο και τον υπεύθυνο Διευθυντή Ερευνών, σεισμολόγο δρα Νικόλαο Μελή.
Ο επιταχυνσιογράφος ανήκει σε δίκτυο επιταχυνσιογράφων μικρού κόστους (low cost P-Alert MEMS accelerometers) που έχει αναπτυχθεί στην ευρύτερη περιοχή τής Πάτρας, στο πλαίσιο πιλοτικής έρευνας, με στόχο την άμεση ενόργανη εκτίμηση αισθητότητας των σεισμών στην πόλη και τα περίχωρα.
Οι μαθητές τού Σχολείου, υπό την καθοδήγηση τής καθηγήτριας Πληροφορικής και σεισμολόγου κ. Όλγας Σταυρουλοπούλου, στο πλαίσιο τού εκπαιδευτικού προγράμματος «School Seismology - Η Σεισμολογία στο Σχολείο και την Κοινωνία» έχουν τη δυνατότητα να επισκέπτονται τον επιταχυνσιογράφο και να μελετούν και να επεξεργάζονται τα δεδομένα που καταγράφει, με χρήση ειδικού λογισμικού στον ηλεκτρονικό υπολογιστή.
Την Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2018, και ώρα 13:10, έλαβε χώρα σεισμός ο οποίος έγινε αισθητός στην ευρύτερη περιοχή τού Ρίου.
Σύμφωνα με την αυτόματη ανάλυση τού Γεωδυναμικού Ινστιτούτου το μέγεθος του σεισμού ήταν 3,1 βαθμοί τής κλίμακας Richter.
Το επίκεντρο προσδιορίστηκε στον θαλάσσιο χώρο, περίπου 7 χλμ. νοτιοδυτικά τής Ναυπάκτου.
Οι μαθητές των Ε΄ και Στ΄ τάξεων τού Αρσακείου Δημοτικού Σχολείου Πατρών, στο πλαίσιο τής διαθεματικής δράσης «Από τον Εγκέλαδο στον Σύγχρονο Σεισμογράφο» εφάρμοσαν σεισμολογική άσκηση στο μάθημα τής Πληροφορικής:
Επισκέφτηκαν τις ιστοσελίδες τού Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, καθώς και τού Ευρωπαϊκού Μεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου EMSC, και βάσει τής ημερομηνίας και τής ώρας εκδήλωσης τού σεισμού εντόπισαν την καταγραφή του στη σχετική βάση δεδομένων τού κέντρου.
Στη συνέχεια οι μαθητές τοποθέτησαν στον χάρτη τής Google τις συντεταγμένες τού επίκεντρου και υπολόγισαν την απόστασή του από τα Αρσάκεια Σχολεία στο Πλατάνι.
Καλή συνέχεια, μικροί μας σεισμολόγοι!