Εκτύπωση

Μα η γη κι η θάλασσα δε μας χωρίζουνphoto-dieu8yntria

δεν μπορούν να μας χωρίσουν.

Η γη είναι καλή με τους χειμώνες της, τα δάση,

τις μεγάλες πολιτείες, τα χωράφια, τα εργοστάσια ...

Η θάλασσα είναι καλή με τα υπερωκεάνια,

τα κοπάδια τα χέλια που ψάχνουν τις πόρτες των ποταμιών,

με τις βαρκούλες στα μικρά λιμάνια, τις φουρτούνες,

τα πουλιά που χτενίζουν τ’ άγρια μαλλιά της...

Δες τα παιδιά καθώς τις ζωγραφίζουν

μ’ ένα χοντρό καταγάλαζο κραγιόνι.

Η γη κι η θάλασσα μητέρα

ενώνουν τους ανθρώπους.

Τίτος Πατρίκιος: ΓΗ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑ (απόσπασμα)

(Ποιήματα 1, 1943-1953, εκδ. Κέδρος)

Το νερό είναι το ζωογόνο στοιχείο του πλανήτη μας. Ο άνθρωπος εξακολουθεί να οδηγεί τα βήματά του πάνω στη γη ακολουθώντας τις υδάτινες φλέβες. Όλα τα όντα στηρίζουν την ύπαρξή τους ολάκερη προς το νερό, αφού το νερό είναι η κινητήρια δύναμη.

Αγαπημένες και ξακουστές πόλεις ιδρύθηκαν πλάι σε νερό, αγκαλιάζοντας το υγρό στοιχείο με τα οικοδομήματά τους, παλιά ή σύγχρονα. Βαδίζοντας στα ίχνη του νερού η ανθρωπότητα οδηγήθηκε στην υλική αλλά και διανοητική εξέλιξή της.

Οι σημαντικότεροι πολιτισμοί γεννήθηκαν κοντά στο νερό. Ιδιαίτερα στη Μεσόγειο, το νερό έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των πολιτισμών. Οι δρόμοι των ποταμών και των θαλασσών διευκόλυναν τις μετακινήσεις, το εμπόριο, τις ανταλλαγές ιδεών, συνηθειών, μύθων, ιστοριών, προϊόντων, την επικοινωνία μεταξύ ανθρώπων, λαών, πολιτισμών.

Θαλάσσιοι δρόμοι εξερεύνησης! Λιμάνια κοιτίδες ανάπτυξης πολιτισμού. Καράβια κομιστές αγαθών, ανθρώπων, ελπίδων, ενέργειας. Ταξίδια μοναδικά, συναρπαστικά, τολμηρά και ο Οδυσσέας πάντα να εύχεται να είναι μακρύς ο δρόμος για να γευτεί και να απολαύσει την εμπειρία της περιπέτειας στα πέλαγα και τα μέρη τα μακρινά.

Και εμείς στο Αρσάκειο Δημοτικό Σχολείο Πατρών ευχόμαστε να απολαύσουμε το φετινό ταξίδι μας στον υδάτινο κόσμο που μας περιβάλλει.

Καλή σχολική χρονιά!

Οι εκπαιδευτικοί και η διευθύντρια
του Αρσακείου Δημοτικού Σχολείου Πατρών