epikoinonia 55-1

Τεύχος του περιοδικού
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
αφιερωμένο στους
Αγώνες Λόγου και Τέχνης

Ημερολόγιο

Ιανουάριος 2025
Τον προηγούμενο μήνα   Τον επόμενο μήνα
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
week 1 1 2 3 4
week 2 5 6 7 8 9 10 11
week 3 12 13 14 15 16 17 18
week 4 19 20 21 22 23 24 25
week 5 26 27 28 29 30 31
Την Τρίτη  25 Απριλίου 2017, στο θέατρο των Αρσακείων Σχολείων Ψυχικού πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση απονομής βραβείων των 10ων Αγώνων Λόγου και Τέχνης. Την εκδήλωση παρακολούθησαν μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων  από τα Αρσάκεια - Τοσίτσεια Σχολεία Ψυχικού  και Εκάλης, καθώς και μαθητές από τα Αρσάκεια Σχολεία Πατρών και Θεσσαλονίκης.

Αρσάκεια: κεντρικός ο ρόλος του πολιτισμού

DSC 9197_resizeΑπό την εκδήλωση αναδείχθηκε ο κεντρικός ρόλος που έχει στην αρσακειακή παιδεία η τέχνη και ο λόγος, ο πολιτισμός ευρύτερα, καθώς και το υψηλό επίπεδο της συμμετοχής των μαθητών, οι οποίοι με ενθουσιασμό και δημιουργική διάθεση, παράλληλα με τις καθημερινές σχολικές τους υποχρεώσεις, αφιέρωσαν χρόνο και προσπάθεια, για να συμμετάσχουν σε αυτή τη γιορτή του πολιτισμού. Το αποτέλεσμα ήταν η πανηγυρική –κυριολεκτικά!- συνειδητοποίηση ότι οι μαθητές έχουν εξαιρετικές ιδέες, ταλέντο και διάθεση να δημιουργήσουν έργα λόγου και τέχνης αξιόλογα και εμπνευσμένα. Για την Αρσακειακή κοινότητα η ανάδειξη αυτής της πραγματικότητας συνιστά επιβράβευση των ακάματων προσπαθειών που γίνονται στον χώρο του πολιτισμού σε μια εποχή τεχνοκρατικής μονοκρατορίας. Ταυτόχρονα προσφέρει βαθιά ικανοποίηση, διότι αποδεικνύει ότι στα Αρσάκεια παρέχεται εμπράκτως στους μαθητές η δυνατότητα να γίνουν μικροί δημιουργοί, να αναδείξουν τα ταλέντα τους, να διαγωνιστούν ευγενώς κρινόμενοι από προσωπικότητες του λόγου και της τέχνης και –πράγμα ιδιαιτέρως σημαντικό- να δουν από κοντά και να ακούσουν αυτές τις προσωπικότητες να τους μιλούν και να διαλέγονται μαζί τους. Πρόκειται αναμφίβολα για μοναδικές εμπειρίες που δεν έχουν όλοι οι μαθητές το προνόμιο να αποκτήσουν στον μαθητικό τους βίο.

«Η ποίηση αποτελεί τη βάση κάθε τέχνης»

DSC 8784_resizeΗ εκδήλωση άνοιξε με την εισαγωγική τοποθέτηση τής Καλλιόπης Αυγουστίνου, συντονίστριας των φιλολογικών μαθημάτων, η οποία αναφέρθηκε στην αξία τής τέχνης που συμπληρώνει την ύπαρξη τού ανθρώπου αλλά και στην πεποίθηση, όπως συμπυκνώνεται στα λόγια τού καθηγητή Μάνου Στεφανίδη, ότι η ποίηση αποτελεί τη βάση κάθε τέχνης.



Η τέχνη,
μια «μυστική συμπαιγνία ορατών τε πάντων και αοράτων»

DSC 9168_resizeΣτο πρώτο μέρος τής εκδήλωσης, την οποία συντόνισε ο ζωγράφος, σκηνογράφος και ενδυματολόγος Γιάννης Μετζικώφ, αναδείχθηκε ο ενιαίος χαρακτήρας της τέχνης και η «συνομιλία» των επιμέρους τεχνών.  Ορμώμενος από αυτή την παρατήρηση, ο Γιάννης Μετζικώφ συζήτησε με τους καλεσμένους λογοτέχνες και καλλιτέχνες –μέλη των κριτικών επιτροπών των Αγώνων Λόγου και Τέχνης: τους ποιητές Δημήτρη Κοσμόπουλο και Γιώργο Μαρκόπουλο, τους πεζογράφους  Μάριο Μιχαηλίδη και Μαρία Σκιαδαρέση, τον σκηνοθέτη Νίκο Βουτενιώτη και τους μουσικούς Μιχάλη Καλογεράκη και Παντελή Καλογεράκη για τη σχέση μεταξύ των τεχνών, την εξέλιξή τους μέσα στον χρόνο, τη DSC 8856_resizeθέση τού καλλιτέχνη στο σύγχρονο γίγνεσθαι αλλά και τον ρόλο τής τέχνης στη διαμόρφωση τής νεανικής ψυχής. Η τέχνη λοιπόν ως μια «μυστική συμπαιγνία ορατών τε πάντων και αοράτων» στηρίζει την ύπαρξή της στην ύπαρξη τού «άλλου» και γι’ αυτό προϋποθέτει την «απόσβεση τού εγώ». Μόνο έτσι οδηγεί και τον καλλιτέχνη αλλά και τον αποδέκτη τής τέχνης στη βίωση τής αλήθειας και τής χαράς που δεν είναι άλλη από τη βίωση τού πάθους τής ψυχής. Όπως εξάλλου τόνισαν οι καλλιτέχνες, ειδικά σήμερα, εποχή κυριαρχίας τής εικόνας και καταιγισμού πληροφοριών, ο άνθρωπος μπορεί μέσω τής τέχνης να βιώσει τη μαγεία, να πλησιάσει τους άλλους και να δραπετεύσει από την τυραννία των καθημερινών φθαρτών DSC 8857_resizeπραγμάτων. Τόσο ο ποιητής, «ένας φωτογράφος με μηχανή στο μάτι του», όσο και ο μουσικός που ξεκινά από την πρώτη μουσική τού κόσμου, τον ήχο τής καρδιάς τής μάνας μέσα στην κοιλιά, αλλά και κάθε άλλος καλλιτέχνης, βαδίζει τον δρόμο της τέχνης του με αγωνία αλλά και με την αίσθηση ή την «ψευδαίσθηση» τής αθανασίας που νοηματοδοτεί την ύπαρξή του και τροφοδοτεί συνεχώς τη σχέση του  με τους άλλους.



«Αυτοί παιδί μου δεν…»

DSC 8942_resizeΤο δεύτερο μέρος τής εκδήλωσης  ξεκίνησε με την ανάγνωση από τον ποιητή Μιχάλη Γκανά τού ποιήματός του «Αυτοί παιδί μου δεν…» το οποίο υπήρξε και  η αφόρμηση για τα έργα των παιδιών αλλά και ενός πεζού- εξομολόγησης  από τον ίδιο τον ποιητή για την αφετηρία του και τη διαδρομή του στον χώρο τής ποίησης, έτσι όπως αυτή καθορίστηκε από τα έργα μεγάλων Ελλήνων ποιητών στα χρόνια τής νεότητάς του. Ο Μιχάλης Καλογεράκης και ο Παντελής ΚαλογεράκηςDSC 8965_resize ερμήνευσαν ζωντανά το «Αυτοί παιδί μου δεν» που έχουν μελοποιήσει οι ίδιοι. Ακολούθησε η ανακοίνωση των βραβείων και αμέσως μετά η συζήτηση των παιδιών με τους καλλιτέχνες. Στη συνέχεια τα παιδιά μέσα από τις ερωτήσεις τους θέλησαν να εξερευνήσουν θέματα όπως η σχέση τού καλλιτέχνη με την εποχή του, τα όρια τής τέχνης, η διαδικασία γέννησης ενός έργου τέχνης, τα αισθητικά κριτήρια που προσδιορίζουν ένα έργο τέχνης και πολλά άλλα. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απονομή των βραβείων και των αναμνηστικών δώρων DSC 8975_resizeστους βραβευθέντες μαθητές από τα μέλη των κριτικών επιτροπών και την παρουσίαση των έργων που βραβεύτηκαν σε κάθε διαγωνισμό με το Α΄ βραβείο. Τα διηγήματα και τα ποιήματα διάβασε η ηθοποιός  Μάνια Παπαδημητρίου. Τα μουσικά έργα ερμήνευσαν ζωντανά οι βραβευθέντες μαθητές. Προβλήθηκαν οι ταινίες μικρού μήκους καθώς και τα εικαστικά έργα (σκίτσο, χρωματική σύνθεση και φωτογραφία).


Έκθεση φωτογραφιών για τα 10 χρόνια των Αγώνων

DSC 8767_resizeΣτο κεντρικό χολ του Σχολείου παρουσιάστηκε έκθεση φωτογραφιών με όλες τις κριτικές επιτροπές των 10 χρόνων  Αγώνων Λόγου και Τέχνης, στις οποίες συμμετείχαν εξέχουσες προσωπικότητες των Γραμμάτων και των Τεχνών τής σύγχρονης Ελλάδας που τίμησαν με την παρουσία τους τα Αρσάκεια-Τοσίτσεια Σχολεία και τους Αγώνες Λόγου και Τέχνης. Στον ίδιο χώρο παρουσιάστηκε το σύνολο των έργων των μαθητών από τους  διαγωνισμούς Σκίτσου, Χρωματικής Σύνθεσης και Φωτογραφίας.

Η διοργάνωση των Αγώνων
Για τη διεξαγωγή των 10ων Αγώνων Λόγου και Τέχνης, καθώς και για τη διοργάνωση τής εκδήλωσης εργάστηκε η Συντονιστική Επιτροπή: Βασιλική Παπαπέτρου-Μουρσελά, Επόπτρια των Σχολείων τής Φ.Ε., Καλλιόπη Αυγουστίνου, συντονίστρια φιλολογικών μαθημάτων Γυμνασίου, Γιάννης Χριστόπουλος, συντονιστής φιλολογικών μαθημάτων Λυκείου, Έφη Ταμπακάκη, Διευθύντρια τού Α΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού, Βίκυ Χατζηλάκου, καθηγήτρια Καλλιτεχνικών τού Β΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού,  Μαρία Μπουζινέλου, φιλόλογος στο Β΄ Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού και Γιολάντα Αγγελοπούλου, γραμματέας τής Επόπτριας των Σχολείων τής Φ.Ε.

Δείτε εδώ το πρόγραμμα τής εκδήλωσης και εδώ τα βραβεία.