Ημερολόγιο Εκδηλώσεων ΦΕ

Απρίλιος 2024
Τον προηγούμενο μήνα   Τον επόμενο μήνα
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
week 14 1 2 3 4 5 6
week 15 7 8 9 10 11 12 13
week 16 14 15 16 17 18 19 20
week 17 21 22 23 24 25 26 27
week 18 28 29 30

Στην αναζήτηση του απέραντου Σύμπαντος και με επίκεντρο το «γαλάζιο πετράδι του», τη Γη μας, πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία η Ημέρα Φυσικών Επιστημών «Η ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΗΣ ΓΗΣ - Η νέα πρόκληση για τον άνθρωπο». Με εντυπωσιακό τρόπο αναδείχθηκε η ισχύς της ανθρώπινης σκέψης, όπως αυτή αποδεικνύεται και με τα επιτεύγματα της Αστροφυσικής στην προσπάθεια ερμηνείας του αχανούς Σύμπαντος.

Ο Ακαδημαϊκός και Επίτιμος Διευθυντής του τμήματος Διαστημικής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins κ. Σταμάτης Κριμιζής και ο Ομότιμος Καθηγητής Αστροφυσικής (ΕΚΠΑ) κ. Κανάρης Τσίγκανος καθήλωσαν το ακροατήριό τους (διά ζώσης στις Αίθουσες Λόγου και Τέχνης της Στοάς του Βιβλίου και μέσω live streaming στις σχολικές αίθουσες όλων των Αρσακείων) με δύο εμπνευσμένες ομιλίες με τίτλο «Η Οδύσσεια των Voyager στον Γαλαξία και η σχεδιαζόμενη διαστρική αποστολή» και «Το εκπληκτικό μακρινό Σύμπαν» αντίστοιχα. Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση μεταξύ των προσκεκλημένων Καθηγητών με θέμα «Κατακλυσμιαία φαινόμενα που θέτουν σε κίνδυνο την επιβίωση τού πλανήτη Γη (κλιματική αλλαγή κ.ά.). Τρόποι αντίδρασης». Τη συζήτηση συντόνισε ο κ. Δημήτρης Κλαυδιανός, Συντονιστής Φυσικών Επιστημών της Φ.Ε.

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα ταξίδι έως το τέλος του ηλιακού μας συστήματος και να ενημερωθούν από τον Ακαδημαϊκό Σταμάτη Κριμιζή, ο οποίος σχεδίασε τις αποστολές Voyager I και Voyager II, για την εξέλιξη αυτών των δύο αποστολών αλλά και για τον σχεδιασμό των επόμενων αποστολών της NASA. Επιπλέον δόθηκε η δυνατότητα ανάπτυξης και ανάδειξης θεμάτων που αφορούν στους κινδύνους αλλά και στην διάσωση του «διαστημοπλοίου Γη».

Στην ημερίδα, που διοργάνωσε ο Συντονισμός των Φυσικών Επιστημών της Εποπτείας των Αρσακείων – Τοσιτσείων Σχολείων της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, παραβρέθηκαν η Επόπτρια των Αρσακείων Σχολείων κ. Βασιλική Παπαπέτρου-Μουρσελά, η Διευθύντρια του Αρσακείου Γυμνασίου Ιωαννίνων κ. Αικατερίνη Τάτση, ο Διευθυντής του Αρσακείου Λυκείου Πατρών κ. Μάνος Πετράκης και αντιπροσωπεία μαθητών και καθηγητών από τα Αρσάκεια Σχολεία Ψυχικού.