Εκτύπωση

Το Αρσάκειο Ελληνοαλβανικό Κολέγιο Τιράνων είναι το πρώτο Σχολείο της μεγάλης οικογένειας των Αρσακείων εκτός ελλαδικού χώρου και ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1998. Πλήρως εναρμονισμένο στις βαθμίδες της εκπαίδευσης της Αλβανίας, αλλά συγχρονισμένο στη φιλοσοφία των Αρσακείων, το σύστημα λειτουργίας του Σχολείου περιλαμβάνει τον εννεαετή κύκλο σπουδών (Α΄ Δημοτικού έως Γ΄ Γυμνασίου) και τον τριετή κύκλο του Κολεγίου (Λύκειο), ενώ κατά το σχολικό έτος 2005-2006 λειτούργησε για πρώτη φορά το νηπιαγωγείο.

 Το Σχολείο αρχικά είχε συνολικά 84 μαθητές, λειτουργούσε με δύο τμήματα στην Α΄ τάξη του δημοτικού και ένα τμήμα στη Β΄ τάξη, και στεγαζόταν σε ένα τριώροφο κτήριο. Με τη βαθμιαία αύξηση των μαθητών, έφτασε να στεγάζεται σε τρία κτήρια, που αποτελούσαν το σχολικό συγκρότημα του Αρσακείου Τιράνων. Από τον Μάιο του 2007 το Σχολείο λειτουργεί στο νέο ιδιόκτητο κτηριακό συγκρότημα στην περιοχή Sauk, το οποίο ανταποκρίνεται στις σύγχρονες διεθνείς εκπαιδευτικές απαιτήσεις.

tirana001

Σήμερα αριθμεί πάνω από 900 μαθητές και αναγνωρίζεται από την αλβανική κοινωνία ως ένα δίγλωσσο σχολείο στο οποίο οι μαθητές μαζί με την άριστη γνώση και τη διαρκή καλλιέργεια της μητρικής τους, αποκτούν εξαιρετική γνώση δύο ακόμη γλωσσών, της ελληνικής ως πρώτης ξένης γλώσσας, και της αγγλικής, με στόχο την απόκτηση πιστοποιητικών γλωσσομάθειας των ανώτερων επιπέδων στις δύο γλώσσες.

tirana004

Μάλιστα, το Σχολείο αποτελεί αναγνωρισμένο εξεταστικό κέντρο του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, του επίσημου φορέα πιστοποίησης Ελληνομάθειας του Υπουργείου Παιδείας της Ελλάδας. Το γεγονός αυτό δίνει στους μαθητές μας την ευκαιρία, ανάλογα με τις γνώσεις και τις δυνατότητές τους, να λαμβάνουν μέρος στις επίσημες εξετάσεις για τα διπλώματα ελληνομάθειας, αποκτώντας πολύτιμα εφόδια για το μέλλον.

tirana003

Η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στα παιδιά της Αλβανίας και η διάδοσή της στο εξωτερικό είναι η μεγάλη προσφορά της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας στον ελληνικό πολιτισμό. Το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Ωνάσης, αναγνωρίζοντας το εκπαιδευτικό έργο του Αρσακείου Τιράνων, προσφέρει τα τελευταία πέντε χρόνια υποτροφίες φοίτησης σε μαθητές του Σχολείου που διακρίνονται για τις γνώσεις τους στα μαθήματα της Αλβανικής Γλώσσας, των Μαθηματικών και της Ελληνικής Γλώσσας, αλλά και χρηματικά βραβεία για την άριστη γνώση της ελληνικής γλώσσας.

tirana005
Μαθητής της ΙΑ' τάξης απευθύνει ευχαριστήριο λόγο προς τον Πρόεδρο και τα μέλη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ωνάση το 20017-18

Σήμερα το Αρσάκειο Ελληνοαλβανικό Κολέγιο Τιράνων αποτελεί ένα σχολείο-πρότυπο, το οποίο συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων σχολείων της Αλβανίας, καταλαμβάνοντας κατά την ετήσια κρατική αξιολόγηση τις πρώτες θέσεις, χάρη στα υψηλά αποτελέσματα των μαθητών στις παναλβανικές εξετάσεις, οι οποίες διενεργούνται τρεις φορές κατά τη διάρκεια της μαθητικής ζωής: στην Ε΄ τάξη του δημοτικού και στην Γ΄ τάξη του γυμνασίου με στόχο τον προβιβασμό των μαθητών στον ανώτερο κύκλο σπουδών, και στην Γ΄ τάξη του λυκείου με στόχο την εισαγωγή των μαθητών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Το Αρσάκειο στα Τίρανα, που λειτουργεί ως ένα πρωτοποριακό ευρωπαϊκό σχολείο ποιοτικής παιδείας, βασισμένο σε πανανθρώπινες και διαχρονικές αξίες και στις σύγχρονες εκπαιδευτικές αρχές για μια ευρύτερη μόρφωση, μπορεί να αποτελέσει ένα επιτυχημένο παράδειγμα υψηλής διαπολιτισμικής παιδείας, η οποία θα οδηγήσει στην καλύτερη κατανόηση των λαών της Ελλάδος και της Αλβανίας και σε μια ευρύτερη συνεργασία σε εκπαιδευτικό και πολιτιστικό επίπεδο με σεβασμό στον πολιτισμό και στις παραδόσεις των δύο λαών.

Πατήστε την εικόνα για να φυλλομετρήσετε ένα ενημερωτικό έντυπο για το Αρσάκειο Ελληνοαλβανικό Κολλλέγιο Τράνων.

info cover