Εκτύπωση

Τέσσερις μαθήτριες των Αρσακείων διακρίθηκαν σε διακρατικούς διαγωνισμούς δοκιμίου και λογοτεχνίας συνεχίζοντας την παράδοση των σχολείων τους στην ποιοτική γλωσσική κατάρτιση.


Δύο μαθήτριες τής Α΄ τάξης τού Β΄ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού, που συμμετείχαν σε διακρατικό διαγωνισμό συγγραφής δοκιμίου με θέμα την αριστοτελική ρήση «Η φιλία είναι μία ψυχή που κατοικεί σε δύο σώματα», διακρίθηκαν με το 1ο (Λαμπρινή Κλωνάρη) και 3ο βραβείο (Καίτη Μπαλτά).

Στον ίδιο διαγωνισμό έλαβε διάκριση η μαθήτρια τής Α΄ τάξης τού Β΄Αρσακείου-Τοσιτσείου Λυκείου Εκάλης Ελπίδα Χασάπη.

Σε άλλον διαγωνισμό, στον 7ο Πανελλήνιο και Παγκύπριο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό Ποίησης και Διηγήματος για Εφήβους Λυκείου τής Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών, η μαθήτρια Νιόβη-Ειρήνη Παμφίλη τής Β΄ τάξης τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Λυκείου Εκάλης έλαβε τη θέση στην κατηγορία Διηγήματος. Ο διαγωνισμός για το σχολικό έτος 2020-2021, είχε θέμα «Διακόσια χρόνια από την Επανάσταση τού 1821», ενώ το διήγημα τής μαθήτριας έχει τίτλο «Οι γείτονες».

 2ndPrizeFiction


Ο διακρατικός διαγωνισμός συγγραφής δοκιμίου
οργανώθηκε για πρώτη φορά το 2021 από το Ελληνικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Ιταλίας, που εδρεύει στο Μιλάνο, και το Ινστιτούτο Ελληνικής Γλώσσας, Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Κέντρο "ΤΗΜΕΝΟΣ", τού Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, και έλαβε την έγκριση τού Υπουργείου Παιδείας.

logos


Στον διαγωνισμό συμμετείχαν με πρωτότυπο δοκίμιο μαθητές των τελευταίων τάξεων τής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, μαθητές Γυμνασίου και μαθητές τής Α΄ τάξης Λυκείου των Νομών Αττικής και Δυτικής Μακεδονίας, και από την Ιταλία μαθητές όλων των τάξεων των ιταλικών κλασικών λυκείων στις περιοχές Βαρέζε και Μιλάνου.

Η μαθήτρια Λαμπρινή Κλωνάρη (1ο βραβείο δοκιμίου) αναφέρει χαρακτηριστικά στο δοκίμιό της:

«Στις μέρες μας θα έλεγα πως η αληθινή φιλία είναι δυσεύρετη. Οι περισσότερες φιλίες βασίζονται περισσότερο στην σύμπτωση, παρά στην πρόθεση. […] η αληθινή φιλία είναι πολύ πιο σημαντική απ’ όσο νομίζουμε. Συχνά πιστεύουμε ότι ο αυτοέλεγχος προέρχεται από μέσα μας, αλλά πολλές από τις ενέργειές μας εξαρτώνται εξίσου από τους φίλους και την οικογένειά μας, όπως κι εμείς».

Και η μαθήτρια Καίτη Μπαλτά (3ο βραβείο δοκιμίου) σημειώνει στο δικό της δοκίμιο: «Φίλοι είναι οι άνθρωποι που διακρίνουν την αλήθεια στην ψυχή μας, πέρα από την υποκρισία τής εποχής, πέρα από το κατεστημένο. […] φίλοι είναι εκείνοι που «αγκαλιάζουν» το σκοτάδι μας και χωρίς δισταγμό μάς συντροφεύουν σε κάθε όμορφη εμπειρία ή και σε κάθε δυσκολία, στην «τρέλα» μας και στην ηρεμία μας και στο κενό που πολλές φορές αισθανόμαστε. Οι φίλοι είναι οι λίγοι, οι εκλεκτοί, οι επίλεκτοι».