Στο Συνέδριο θα συμμετάσχουν 600 μαθητές και μαθήτριες και θα διεξαχθεί διαδικτυακά. Είναι η πρώτη φορά που θα επιχειρηθεί κάτι τέτοιο σε μαθητικό συνέδριο. Οι μαθητές όχι μόνο θα αποκομίσουν τα διεθνώς αναγνωρισμένα οφέλη αυτού του τύπου των συνεδρίων, αλλά και θα προετοιμαστούν για τη μετέπειτα φοιτητική και επαγγελματική ζωή τους συμμετέχοντας σε ψηφιακές δραστηριότητες. Το ATSMUN, το οποίο έχει λάβει Διεθνή Πιστοποίηση μετά από ετήσια αξιολόγηση από τον κεντρικό φορέα διοργάνωσης MUN στην Ευρώπη (THIMUN), θα διεξαχθεί στις 7-8 Νοεμβρίου 2020.
Το Συνέδριο λειτουργεί ως προσομοίωση των εργασιών τού Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Συγκεκριμένα, προσομοιώνονται οι εργασίες των Επιτροπών τής Γενικής Συνέλευσης, τού Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τού Συμβουλίου Ασφαλείας τού Ο.Η.Ε. Εκπαιδευτικός σκοπός τού Συνεδρίου είναι η ευαισθητοποίηση των νέων σχετικά με τα παγκόσμια προβλήματα που αφορούν σε θέματα πολιτικού, ανθρωπιστικού, πολιτιστικού, αναπτυξιακού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος.
Κατά τους κανόνες τού MUN, οι μαθητές συζητούν εκπροσωπώντας μια χώρα που δεν είναι η δική τους, όπως ακριβώς θα έκανε ένας πραγματικός διπλωματικός αντιπρόσωπος της χώρας στο πλαίσιο μιας Συνδιάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών, ενώ τα θέματα συζητούνται στις διάφορες επιτροπές τού ΟΗΕ. Οι μαθητές μετατρέπονται σε διπλωμάτες και καλούνται να επιλύσουν διεθνή προβλήματα μέσω τού διαλέγεσθαι (debate), της διαπραγμάτευσης (negotiation), της αντιπαράθεσης (juxtaposition) και του συμβιβασμού (compromising).
Η επίσημη γλώσσα τού Συνεδρίου είναι η Αγγλική. Έτσι οι μαθητές βελτιώνουν τις ρητορικές τους ικανότητες, τελειοποιούν τις γνώσεις τους στην αγγλική γλώσσα, μαθαίνουν να σέβονται τον συνομιλητή και αποδέχονται τον διάλογο ως μοναδικό μέσο επίλυσης των διαφορών.
Το θέμα του φετινού συνεδρίου αφορά στην Υγεία, το Περιβάλλον, την Τεχνολογία καθώς και στην επίκαιρη πολιτική κατάσταση σε ευαίσθητες περιοχές του πλανήτη. Πιο συγκεκριμένα:
Επιτροπή Αφοπλισμού (Disarmament Committee)
Η κατάσταση στη Λιβύη: επικύρωση μονομερών ενδοκρατικών μνημονίων.
Ειδική επιτροπή πολιτικής και Αποικιοποίησης (Special Political and Decolonization Committee)
Το ζήτημα της επίλυσης των ισραηλινών οικισμών στη Δυτική Όχθη.
Κοινωνική Ανθρωπιστική επιτροπή (Social Humanitarian Committee)
Ο ρατσισμός απέναντι στους διευρυνόμενους ιούς.
Νομική Επιτροπή (Legal Committee)
Διαχείριση δεδομένων και ΜΜΕ για την καταπολέμηση της διαφθοράς.
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO World Health Organisation)
Καταπολέμηση τροποποιημένων και εξελισσόμενων ιών: παραπληροφόρηση και ψευδείς αφηγήσεις
Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο (ECOSOC Economic and Social Council)
Μετανάστες κλιματικής αλλαγής. Μια νέα παγκόσμια πρόκληση.
Περιβαλλοντική Επιτροπή (UNEP Environmental Committee)
Προς έναν αειφόρο τουρισμό υπό την επίδραση της κλιματικής αλλαγής και των πιθανών πανδημιών.
Φόρουμ νέων (YDF Young Delegates Forum)
Προώθηση της αστικής ευθύνης: καθήκον για τη χώρα, την κοινότητα και τον κόσμο.
Συμβούλιο Ασφαλείας (Security Counsil)
Η κατάσταση στη Λευκορωσία.
Διεθνές Δικαστήριο (ICJ)
Νησιά Μάρσαλ εναντίον Μεγάλης Βρετανίας, Ινδίας και Πακιστάν.
Πολίτες του κόσμου
Η συνεργασία και η ανταλλαγή απόψεων με μαθητές από άλλες περιοχές στην Ελλάδα και το εξωτερικό κάνει τους νέους να αισθανθούν πολίτες τού κόσμου και να συνειδητοποιήσουν ότι όλοι οι νέοι ανεξαρτήτου καταγωγής, θρησκείας, γλώσσας, μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες και τα ίδια όνειρα για ένα καλύτερο μέλλον! Άλλωστε, όπως είπε ο Γκαίτε: «Η τύχη των εθνών, σε οποιαδήποτε εποχή, εξαρτάται από τις ιδέες των νέων τους».
Περισσότερες πληροφορίες για τη διοργάνωση παρέχονται στην ειδική ιστοσελίδα www.atsmun.gr
Κατά τη διάρκεια τής προετοιμασίας τους, οι μαθητές επισκέπτονται την πρεσβεία τής χώρας που εκπροσωπούν και συνομιλούν με τον πρέσβη για την πολιτική που θα ακολουθήσουν, η οποία αποτυπώνεται σε γραπτό κείμενο (resolution) που συζητείται και κατατίθεται στο συνέδριο.
Δηλώστε συμμετοχή!
Χορηγός επικοινωνίας