Αρσάκεια Ιωαννίνων

Την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2024 το Αρσάκειο Γυμνάσιο Ιωαννίνων πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας, στο πλαίσιο εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Συντήρησης. Οι μαθητές τής Γ΄ τάξης, αφού ξεναγήθηκαν στους χώρους τού μουσείου, συμμετείχαν στα βιωματικά εργαστήρια συντήρησης και είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν βιωματικά το έργο των συντηρητών αρχαιοτήτων.

Με τη βοήθεια συντηρητών, τα παιδιά παρακολουθήσαν τα διάφορα στάδια τής διαδικασίας καθαρισμού και συντήρησης κινητών ευρημάτων, γνώρισαν τον βασικό εξοπλισμό και τα εργαλεία τού συντηρητή, καθώς και τις μεθόδους συντήρησης σιδερένιων αρχαιολογικών αντικειμένων. Στόχος τής δράσης είναι η προβολή και διάδοση τού έργου τής συντήρησης στην τοπική κοινωνία και η κατανόηση των αναγκών για διαρκή μέριμνα προστασίας των συλλογών τού μουσείου.

Ευχαριστούμε θερμά την υπεύθυνη τής δράσης κ. Τζωρτζάτου, αρχαιολόγο και υπεύθυνη υλοποίησης τής δράσης, και την κ. Πλιάκου, προϊσταμένη Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων τής Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας. Τη συμμετοχή των μαθητών στη δράση οργάνωσαν οι εκπαιδευτικοί κ. Καναβούρας Αντώνης και Τάτση Αικατερίνη.