Αρσάκεια Ιωαννίνων

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών εορτάζεται κάθε χρόνο στις 26 Σεπτεμβρίου και αποτελεί μία πρωτοβουλία τού Συμβουλίου τής Ευρώπης σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία γιορτάζει φέτος την 24η επέτειο της. Πεποίθηση των φορέων αυτών είναι ότι η γλωσσική πολυμορφία αποτελεί εργαλείο για την επίτευξη της ευρύτερης διαπολιτισμικής κατανόησης και βασικό στοιχείο στην πλούσια πολιτιστική κληρονομιά τής Ευρώπης. Ως εκ τούτου, μία από τις αποστολές τους είναι η προώθηση τής πολυγλωσσίας σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Εφέτος το θέμα τής Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών ήταν «Γλώσσες για την Ειρήνη». Οι μαθητές τού Γερμανικού Τμήματος τής Γ΄ τάξης τού Αρσακείου Γυμνασίου Ιωαννίνων συζήτησαν για τη σημασία των γλωσσών ως κύριου μέσου επικοινωνίας μεταξύ των λαών και αποτίμησαν τη δυνατότητά τους να συμβάλουν στην επικράτηση τής παγκόσμιας Ειρήνης και στη γεφύρωση τού χάσματος των διαφορών που τους χωρίζουν.

Με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών κ. Τώνη Βασιλικής και Γκόλια Αλέξανδρου,  οι μαθητές προχώρησαν στην εκμάθηση βασικών λέξεων τής Γερμανικής Νοηματικής Γλώσσας και τον μετασχηματισμό τους σε προσωποποιημένα GIF με ειδικό εργαλείο Τεχνητής Νοημοσύνης. Ο ενθουσιασμός των μαθητών ήταν διάχυτος και λειτούργησε ενισχυτικά στη δημιουργία ενός ευχάριστου ψυχοπαιδαγωγικού κλίματος, με παράλληλη ευαισθητοποίηση των παιδιών στις αισθητηριακές αναπηρίες.

Μπορείτε να δείτε εδώ το βίντεο με τις δράσεις των μαθητών. 

image001