Εκτύπωση
Την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018, οι μαθητές τής Γ΄ τάξης των Αρσακείων Δημοτικών Ψυχικού που παρακολουθούν το Γαλλικό τμήμα των Απογευματινών Ομίλων γιόρτασαν το γαλλικό έθιμο La Chandeleur ή γιορτή τής κρέπας, με την υπεύθυνη καθηγήτριά τους κ. Χριστίνα Ευαγγελοπούλου.
Στις 2 Φεβρουαρίου στη Γαλλία γιορτάζεται η Υπαπαντή τού Χριστού (Chandeleur ή Fête des chandelles), που αναφέρεται στην υποδοχή τού Χριστού στον ναό. Το όνομα Chandeleur προέρχεται από το chandelle που σημαίνει κερί στα Γαλλικά, γι’ αυτό και η γιορτή αυτή ονομάζεται και Fête des chandelles (= γιορτή των κεριών). Το άγιο φως των κεριών των εκκλησιών που φέρνουν οι πιστοί στο σπίτι τους θα τους προστατέψει και θα τους υπενθυμίζει ότι ο Χριστός είναι το φως τού κόσμου.
Στη Γαλλία σήμερα η Chandeleur είναι γνωστή κυρίως ως η ημέρα τής κρέπας. Κατά την παράδοση, εάν δεν έφτιαχναν κρέπες την ημέρα αυτή δεν θα είχαν σοδειά από σιτάρι. Η κρέπα, μεταξύ άλλων, λόγω τού στρογγυλού σχήματος και τού χρυσαφένιου της χρώματος, θυμίζει τον ήλιο που επιστρέφει την άνοιξη μετά από ένα σκοτεινό και κρύο χειμώνα.
Κάθε χρόνο λοιπόν αυτή την ημέρα, κατά την παράδοση, σε κάθε σπίτι τής Γαλλίας αναβιώνει το έθιμο τής παρασκευής κρέπας.
Οι μαθητές, λοιπόν, ενημερώθηκαν για το γαλλικό αυτό έθιμο μέσα από ευχάριστες δραστηριότητες, διαβάζοντας τη σχετική συνταγή στα Γαλλικά έμαθαν τα υλικά που χρειάζονται για την παρασκευή της κρέπας, ζωγράφισαν διάφορα είδη κρέπας, μαθαίνοντας το σχετικό λεξιλόγιο, και άκουσαν γαλλικό τραγούδι που σχετίζεται με το γνωστό αυτό έθιμο.
Στη συνέχεια, έπαιξαν ένα επιτραπέζιο παιχνίδι που είχε θέμα αυτή τη γιορτή (La Chandeleur), με στόχο την εμπέδωση τού λεξιλογίου και, τέλος, έφτιαξαν τη δική τους κρέπα, ταξιδεύοντας με τη γλυκιά γεύση της.