Εκτύπωση
Στο πλαίσιο τού εφετινού θέματος Histoire - Mémoires (Ιστορίες - Μνήμες) τού Διαγωνισμού Γαλλοφωνίας που διοργανώνει το IFG, οι μαθητές τής Ε΄ τάξης των Αρσακείων-Τοσιτσείων Δημοτικών Εκάλης, με την παρότρυνση των καθηγητριών τους, επέλεξαν ένα παραμύθι από την αφρικανική ήπειρο με τίτλο «Etienne: va-t-il sauver Rafara?» (Ο Ετιέν: θα καταφέρει να σώσει τη Ραφαρά;), το οποίο βασίζεται σε έναν παραδοσιακό αφρικανικό μύθο, σε διασκευή από τις δύο καθηγήτριες.
Οι μαθητές το μελέτησαν τον μύθο και, αφού είδαν μια μικρή ταινία με το περιεχόμενό του, ασχολήθηκαν με το λεξιλόγιό του και χωρισμένοι σε τέσσερεις ομάδες ανέλαβαν να σχεδιάσουν τα κοστούμια των ηρώων τής ιστορίας σε πραγματικό μέγεθος: τής Ραφαρά, τής αδερφής της, τού Trimobe και τού πουλιού Vovondréo.
Στη συνέχεια, προκειμένου να επιλεγεί το κοστούμι που θα εκπροσωπούσε τα δύο τμήματα στον Διαγωνισμό, οι μαθητές των τεσσάρων ομάδων κλήθηκαν να ψηφίσουν το κοστούμι που τους άρεσε περισσότερο χωρίς να έχουν το δικαίωμα οι ομάδες να ψηφίσουν το δικό τους. Με την ψηφοφορία επιλέχθηκε το κοστούμι τής κεντρικής ηρωίδας τού παραμυθιού, τής Rafara, έτσι όπως το φαντάστηκαν, το σχεδίασαν και το διακόσμησαν οι εννέα παρακάτω μαθητές που αποτελούσαν την ομάδα: Μπρεντόη Ελένη, Μπρεντόη Ζαϊρα, Παπανικόλας Ίωνας , Πασχούλη Μαρίνα, Πετροπούλου Λυδία, Ρούσσης Αλέξανδρος, Σταυροπούλου Αναστασία, Φουντούλης Χαράλαμπος, Χιωτίνη Δήμητρα.
Η μαθήτρια Πασχούλη Μαρίνα φόρεσε το κοστούμι και φωτογραφήθηκε προκειμένου να σταλεί ηλεκτρονικά η φωτογραφία μαζί με μια μικρή παρουσίαση τής Ραφαρά που έγραψαν οι μαθητές των δύο τμημάτων. Τα Αρσάκεια-Τοσίτσεια Δημοτικά ήταν ένα από τα 25 συνολικά σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που βραβεύτηκαν για το κοστούμι που παρουσίασαν.
Η τελετή βράβευσης πραγματοποιήθηκε στις 20 Μαρτίου 2017 στο αμφιθέατρο «Theo Angelopoulos» τού IFG. Οι εννέα μαθητές, συνοδευόμενοι από την καθηγήτρια κ. Έφη Γεώργα, παρέλαβαν τα βραβεία τους μετά την τελετή παρουσίασης των κουστουμιών που ξεχώρισαν.