Με αφορμή τις γιορτές των Χριστουγέννων, τής Πρωτοχρονιάς και των Φώτων, οι μαθήτριες τής Α΄ τάξης τού Α΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού που διδάσκονται Γαλλικά ως Β΄ ξένη γλώσσα έκαναν μια έρευνα για τα έθιμα και τις παραδόσεις αυτών των εορτών στη Γαλλία, με την καθοδήγηση της καθηγήτριας Γαλλικών κ. Όλγας Δασκαλοπούλου. Τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013 παρουσίασαν τις εργασίες τους στην τάξη μέσα από έντυπο υλικό (εικόνες, περιοδικά, ίντερνετ, βιβλία) αλλά και με power point.
Οι μαθήτριες αναφέρθηκαν σε παραδόσεις και έθιμα κάνοντας μια ιστορική αναδρομή, ξεκινώντας από την προέλευσή τους και φτάνοντας μέχρι τις μέρες μας. Παρουσίασαν τον μύθο και τις παραδόσεις τής γιορτής τού Αγίου Νικολάου (fête de Saint Nicolas), την ιστορία τής προέλευσης τού χριστουγεννιάτικου δέντρου (le sapin) και τής φάτνης (la crèche de Noël), το έθιμο και την προέλευση τού στεφανιού των Χριστουγέννων (la couronne de Noël), το κόψιμο τής πίτας (la galette des rois) και πολλών άλλων. Όλες οι παρουσιάσεις έγιναν στη γαλλική γλώσσα, ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση κατά την οποία έγινε σύγκριση με τα έθιμα τής χώρας μας.
Στόχος τής δραστηριότητας είναι η προσέγγιση και η εκμάθηση στοιχείων πολιτισμού και κουλτούρας τής Γαλλίας αλλά και η απόδοσή τους στη γαλλική γλώσσα.
Οι εργασίες των μαθητριών αναρτήθηκαν σε ταμπλό σε κεντρικό χώρο τού Σχολείου.