Οι μαθητές των Αρσακείων Δημοτικών Ψυχικού που διδάσκονται Γαλλικά ως β΄ ξένη γλώσσα, με αφορμή τη γιορτή τού Αγίου Νικολάου, στις 6 Δεκεμβρίου 2013 είχαν την ευκαιρία να μάθουν πόσο σημαντική είναι η γιορτή αυτή στη Γαλλία και προσέγγισαν τον μύθο και τα έθιμα τής ημέρας, με την καθοδήγηση των καθηγητριών τους κ. Όλγας Δασκαλοπούλου, Αθηνάς Καλλιβρούση και Δέσποινας Χατζηιωάννου.
Σύμφωνα με την παράδοση στη Γαλλία τα παιδάκια παίρνουν τα δώρα τους από τον Saint Nicolas, που μαζί με τον Père Fouettard ταξιδεύουν και γυρνάνε τα σπίτια και τα σχολεία τής χώρας δίνοντας δώρα στα παιδιά που είναι φρόνιμα αλλά δεν προσφέρουν δώρα στα πιτσιρίκια που ήταν άτακτα στη διάρκεια τού χρόνου.
Oι μαθητές των Γ΄ και Δ΄ τάξεων, αφού είδαν μέσα από το κεφάλαιο Πολιτισμός (civilisation) τού e-arsakeio βίντεο και τραγούδια σχετικά με τις εορταστικές εκδηλώσεις που γίνονται στη Λοραίνη (Lorraine) και σε άλλες πόλεις τής Γαλλίας, ζωγράφισαν όμορφες εικόνες που σχετίζονταν με τον μύθο τού Αγίου Νικολάου και την αγάπη του για τα παιδιά.
Οι μαθητές των Ε΄ και Στ΄ τάξεων, μέσα από ένα εικονογραφημένο ντοσιέ, διάβασαν στην τάξη τον μύθο και τις παραδόσεις τής γιορτής, είδαν βίντεο, τραγούδησαν το τραγούδι «La légende de Saint Nicolas» και στη συνέχεια έλυσαν ένα ερωτηματολόγιο που αφορούσε στη γιορτή.
Στόχος των δραστηριοτήτων ήταν η ευαισθητοποίηση των μαθητών στα έθιμα τής Γαλλίας και στον πολιτισμό της.