Εκτύπωση
Ο μαθητής της Β’ τάξης του Β’ Αρσακείου-Τοσιτσείου Λυκείου Εκάλης Σταύρος Μαρμαράς συμμετείχε στην 9η Γενική Συνέλευση Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων του Λουξεμβούργου (1-4 Σεπτεμβρίου 2022). Ακολουθούν οι εντυπώσεις του μαθητή.
«Έχοντας επιλεγεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων Ελλάδος (ΕΚΝΕ) κατά την 43η Εθνική Συνδιάσκεψη Επιλογής, είχα την ευκαιρία και την τιμή να είμαι ένας από τους 6 Έλληνες συνέδρους στην 9η Γενική Συνέλευση Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων του Λουξεμβούργου. Η ελληνική αποστολή έφτασε στο Λουξεμβούργο μία μέρα νωρίτερα από την έναρξη του συνεδρίου, κι έτσι, είχαμε την ευκαιρία να εξερευνήσουμε την πόλη. Την επόμενη μέρα, γνωριστήκαμε με τους υπόλοιπους συνέδρους και τους οργανωτές του προγράμματος. Το απόγευμα της ίδιας μέρας, είχαμε την τιμή να ακούσουμε, αλλά και να συζητήσουμε ιδιαιτέρως με τον πρωθυπουργό της χώρας κ. Xavier Bettel αλλά και με την εκπρόσωπο της Κομισιόν στο Λουξεμβούργο, κ. Anne Carteux.

Τις επόμενες δύο μέρες, χωρισμένοι σε συμβούλια, επεξεργαστήκαμε διάφορα φλέγοντα ευρωπαϊκά ζητήματα. Προσωπικά, ασχολήθηκα, ως σύνεδρος του συμβουλίου εξωτερικών ζητημάτων, με την πολιτική της ΕΕ ως προς την ένταξη νέων μελών. Ο διάλογος εντός του συμβουλίου και οι διάφορες απόψεις που αναπτύχθηκαν, αναμφίβολα με έκαναν να συνειδητοποιήσω την πολιτισμική ποικιλία της ευρωπαϊκής ηπείρου αλλά και τις κοινές ευρωπαϊκές αξίες. Τις ημέρες αυτές, συμμετείχαμε, επίσης, και σε δύο workshop, εκ των οποίων το πρώτο αφορούσε στην κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες καθ’ όλη τους την πορεία και το δεύτερο σχετιζόταν με την ψυχική υγεία. Την τελευταία μέρα πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση, όπου έγινε debate και ψηφοφορία για τα νομοσχέδια που είχαν μεθοδικά δημιουργήσει όλα τα συμβούλια. Μεταξύ άλλων, συζητήθηκε το φαινόμενο brain drain, η ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία και η αντιμετώπιση της μειονότητας των Ρομά.
Στην Γενική Συνέλευση παρευρέθη και η ευρωβουλευτής του Λουξεμβούργου, η κ. Metz Tilly. Αξιοσημειώτη είναι, επίσης, η συμβίωση με παιδιά από την Ιρλανδία ως την Πορτογαλία, η οποία μου έδωσε σημαντικά μαθήματα ζωής και πάνω απ’όλα δυνατές ευρωπαϊκές φιλίες.

Το συγκεκριμένο συνέδριο ήταν μία από τις καλύτερες εμπειρίες της ζωής μου, προσωπικής και μαθητικής, και μου δίδαξε πως ένα ευρωπαϊκό μέλλον είναι δυνατό.»