Εκτύπωση
Με μεγάλη μας χαρά μέσα στη δύσκολη περίοδο που όλοι βιώνουμε, ενημερωθήκαμε από την Κεντρική Υπηρεσία Υποστήριξης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος eTwinning ότι το Β’ Αρσάκειο-Τοσίτσειο Γυμνάσιο Εκάλης συγκαταλέγεται στα 2139 σχολεία σε όλη την Ευρώπη, 88 εκ των οποίων στην Ελλάδα, που τιμήθηκαν με την Ετικέτα Σχολείου eTwinning 2021-2022. Τα σχολεία που τιμήθηκαν με τον τίτλο αυτόν είναι πρωτοπόρα και αναγνωρίζονται ως ηγέτες σε τομείς:
Το Β΄ Αρσάκειο-Τοσίτσειο Γυμνάσιο Εκάλης, με μαθητές κυρίως από την Γ΄ τάξη, αλλά και από τις άλλες τάξεις, και με υπεύθυνη την καθηγήτρια Αγγλικής Γλώσσας κ. Αθηνά Γκαρμπολά, από το 2012 και κάθε χρόνο υλοποιεί προγράμματα του eTwinning, εκπονεί εργασίες, συνεργάζεται με σχολεία της Ελλάδας και του εξωτερικού και ανταλλάσσει επισκέψεις και φιλοξενία με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές από τα συνεργαζόμενα σχολεία. Κάθε χρόνο, επίσης, απονέμεται στο σχολείο η εθνική και η ευρωπαϊκή ετικέτα ποιότητας για τις δραστηριότητές του στο πρόγραμμα eTwinning.
H Εθνική και η Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας αποτελούν απτή αναγνώριση στα σχολεία των οποίων τα έργα eTwinning πέτυχαν υψηλό επίπεδο ποιότητας στο πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής συνεργασίας.
Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποια έργα του σχολείου μας:
«Touring the Modern Magna Grecia» (2018-2019)
Οι μαθητές συμμετείχαν σε δράσεις για τις αποικίες της Μεγάλης Ελλάδας (Κάτω Ιταλία και Σικελία), όπως στη δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ με περιήγηση στη σημερινή Καμπανία και Καλαβρία και ενός κοινού ηλεκτρονικού βιβλίου με πληροφορίες για τις αποικίες τής Μεγάλης Ελλάδας.
Για να δείτε το ηλεκτρονικό βιβλίο, πατήστε εδώ: https://issuu.com/nanagarbola/docs/touring_the_modern_magna_grecia_etw_bc7d464c0dbfe0
Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος 28 μαθητές τού ιταλικού σχολείου Liceo Scientifico Statale “G. Berto” από την Καλαβρία τής Νότιας Ιταλίας επισκέφτηκαν το Σχολείο μας και πέρασαν μια ολόκληρη σχολική μέρα μαζί με τους μαθητές μας. Επίσης, ξεναγήθηκαν από τους μαθητές μας στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας καθώς και στον Αρχαιολογικό χώρο και στο Μουσείο της Ακρόπολης. Εν συνεχεία οι 18 μαθητές του Σχολείου μας που συμμετείχαν στο πρόγραμμα επισκέφτηκαν με τη σειρά τους τη δική τους χώρα όπου έμειναν με τις καλύτερες εντυπώσεις από το ιταλικό σχολείο αλλά και από τις πόλεις και τα αξιοθέατά τους. Το ιταλικό κανάλι News24 κάλυψε την επίσκεψη-φιλοξενία μας με το ιταλικό σχολείο στην κάτω Ιταλία και αναφέρθηκε σε ειδική εκπομπή.
Πατήστε εδώ για να δείτε την εκπομπή του ιταλικού καναλιού:
https://www.youtube.com/watch?v=ThgL4wG3ez8
"Shared treasures: let΄s adopt and cherish our ancient theatres" (2015-2016)
Οι μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα υλοποίησαν ποικίλες δραστηριότητες γνωριμίας και εξοικείωσης με τα αρχαία ελληνικά θέατρα που κάθε σχολείο έχει υιοθετήσει.
Στο έργο συνεργάστηκαν το Β΄ Αρσάκειο-Τοσίτσειο Γυμνάσιο Εκάλης υιοθετώντας το Ικάριον στον Δήμο Διονύσου, το Αρσάκειο Γυμνάσιο Ιωαννίνων (υιοθετώντας το αρχαίο θέατρο των Γιτάνων), το 4ο Γυμνάσιο Πρέβεζας (υιοθετώντας το αρχαίο θέατρο τής Κασσώπης), το Orso Mario Corbino από την Ιταλία (υιοθετώντας το αρχαίο θέατρο των Συρακουσών) και το Αρσάκειο Ελληνοαλβανικό Κολλέγιο Τιράνων (υιοθετώντας το αρχαίο θέατρο τού Δυρραχίου). Το Σχολείο μας προβάλλει κάθε χρόνο το υιοθετημένο αυτό μνημείο. Οι μαθητές γνωρίζουν το μνημείο και τον αρχαιολογικό χώρο της περιοχής από τον οποίο ξεκίνησε το αρχαίο δράμα, το μελετούν, εκπονούν εργασίες και το προβάλλουν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Για να δείτε την εικονική ξενάγηση, πατήστε εδώ : https://youtu.be/L27ejfUsjmw
«Eurocomics» (2016-2017)
Οι μαθητές τής Γ΄τάξης δημιούργησαν ένα ηλεκτρονικό κωμικογράφημα. Η περίληψη τού κωμικογραφήματος είναι η εξής: ο Aladdin ταξιδεύει στις τρεις χώρες Ελλάδα, Ιταλία και Γαλλία και γνωρίζει στοιχεία για τον πολιτισμό τής κάθε χώρας, όπως μνημεία, έθιμα και φαγητά.
Στην πρωτεύουσα τής Ελλάδας ο Αλαντίν ξεναγείται από την Αθηνά, ένα πρόσωπο που δημιούργησαν οι μαθητές μας. Ξεκινά, λοιπόν, με οδηγό την Αθηνά, από τα Αρσάκεια-Τοσίτσεια Σχολεία Εκάλης και περιηγείται σε αξιοθέατα τής Αττικής.
Για να δείτε το κωμικογράφημα, πατήστε εδώ :
https://online.pubhtml5.com/ftdf/hbms/
Οι μαθητές τού Σχολείου Liceo Statale don Gnocchi di Maddalon, που βρίσκεται στην Caserta τής Νότιας Ιταλίας, συμμετείχαν με το έργο αυτό και κέρδισαν στον διαγωνισμό Move 2 Learn, Learn 2 Move τής Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το βραβείο ήταν ένα ταξίδι στην Ελλάδα για 5 μέρες με στόχο να επισκεφτούν το Σχολείο μας και αξιοθέατα της χώρας μας.
“Get on board ” (2019-2020)
Οι μαθητές της Α΄τάξης συνεργάστηκαν με σχολεία από την Ιταλία, την Τσεχία και την Τουρκία, εμπνεύστηκαν και σχεδίασαν κοινό συνεργατικό παιχνίδι (ηλεκτρονικό και επιτραπέζιο) με ερωτήσεις από διάφορες θεματικές ενότητες, τον πολιτισμό, τη γεωγραφία, τις παραδόσεις των τεσσάρων χωρών κ.ά.
Μπορείτε να δείτε το ηλεκτρονικό επιτραπέζιο παιχνίδι: https://view.genial.ly/5ede11e589621d0ce9e9def8 και πληροφορίες για το έργο https://en.calameo.com/read/004696976ea9e898fcad9
«European castles- step back into History» (2017-2018)
Η κύρια ιδέα τού έργου είναι να φέρει τους μαθητές σε επαφή με την ιστορία κάστρων μελετώντας την κοινή ευρωπαϊκή ιστορία με ελκυστικό τρόπο. Ειδικότερα, οι μαθητές τού Γυμνασίου μας μελέτησαν το μεσαιωνικό κάστρο τής Ρόδου, που θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα και πιο καλοδιατηρημένα κάστρα τής Ευρώπης. Από την ιστορία τού κάστρου οδηγήθηκαν να βρουν συνδέσεις με την Ευρώπη.
Για να δείτε το κοινό ηλεκτρονικό βιβλίο με την ιστορία όλων των κάστρων, πατήστε εδώ : https://issuu.com/nanagarbola/docs/castles_2
«Heroes» (2020-2021)
Οι μαθητές δημιούργησαν συνεργατικά ένα παιχνίδι με κάρτες που απεικονίζουν 12 ήρωες από κάθε χώρα (Ελλάδα, Ιταλία, Τσεχία ,Τουρκία). Οι μαθητές βρήκαν πληροφορίες για τους ήρωες, τους σχεδίασαν και ηχογράφησαν τις φωνές τους να διαβάζουν τις πληροφορίες αυτές.
Μπορείτε να δείτε τους ήρωες εδώ: https://etwinning-heroes.weebly.com/
Μπορείτε να δείτε λεπτομέρειες για το έργο εδώ: https://read.bookcreator.com/wtKUWMt7w2QW5MJvYOoTrVsZe332/dhMAUn3OR7CoXoPUpSGZ9A
Μπορείτε να δείτε το βίντεο του έργου εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=okxCoPNlcMU
Μαθήματα επιβίωσης σε περιόδους κρίσεων (2020-2021)
Κατά το σχολικό έτος 2020-2021 μαθητές τής Γ΄ τάξης τού Β΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Γυμνασίου Εκάλης υλοποίησαν το έργο “We Will Survive”, στο πλαίσιο τού ευρωπαϊκού προγράμματος e-Twinning με θέμα την πρόληψη και την διαχείριση κρίσεων, φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών, πανδημιών, επιδημιών, πολέμων και τρομοκρατίας.
Στο πρόγραμμα αυτό συμμετείχαν εκτός από την Ελλάδα, η Γαλλία, η Γεωργία, η Ουκρανία και η Τουρκία.
Στόχος ήταν οι μαθητές να αποκτήσουν γνώσεις για τα είδη, τα χαρακτηριστικά, τις επιπτώσεις των κρίσεων και των καταστροφών που απειλούν τις σύγχρονες κοινωνίες, καθώς και για τις μεθόδους αντιμετώπισής τους.
Οι μαθητές, αφού χωρίστηκαν σε μικτές διακρατικές ομάδες, δημιούργησαν παρουσιάσεις, διαδραστικά παιχνίδια, ποιήματα, τραγούδια και ζωγραφιές με σκοπό την ευαισθητοποίηση και την εξοικείωση με τις καταστροφές.
Η βιωματική και διαδραστική προσέγγιση όλων των δραστηριοτήτων και των εργασιών που πραγματοποιήθηκαν κατά την διάρκεια τής υλοποίησης τού έργου αποτέλεσαν κίνητρο μάθησης και εφαλτήριο δράσης για τους μαθητές, οι οποίοι με διάθεση και ενθουσιασμό συμμετείχαν στο πρόγραμμα.
Μπορείτε να περιηγηθείτε στις δράσεις τού έργου εδώ: https://vikakalina70.wixsite.com/mysite
και εδώ: https://vikakalina1970.blogspot.com/
*****
Πολλά συγχαρητήρια στους μαθητές και στις εκπαιδευτικούς μας που όλα αυτά τα χρόνια συμμετέχουν με μεγάλη προθυμία σε τόσα αξιόλογα έργα. 
Ευχαριστούμε eTwinning! Να είμαστε όλοι γεροί να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας.