Δώδεκα μαθητές τής Γ΄ τάξης τού Β΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού, μέλη τού τμήματος Ζώνης Πολιτισμού MUN (Model United Nations), έλαβαν μέρος στο NHSMUN 2021 (National High School Model United Nations), Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών, που διεξήχθη διαδικτυακά στις 5-8 Μαρτίου 2021 στη Νέα Υόρκη, εκπροσωπώντας ως διπλωμάτες τη Μποτσουάνα και τη Λαϊκή Δημοκρατία τού Κονγκό.

To NHSMUN ιδρύθηκε το 1975 και είναι το μεγαλύτερο και πιο διάσημο συνέδριο Model UN για μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Έχει αναγνωριστεί από καιρό ως το καλύτερο ουσιαστικό πρόγραμμα στο MUN και είναι γνωστό για τους ταλαντούχους συμμετέχοντες, τις πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις και το αυστηρά ακαδημαϊκά υλικό του.

Στην καρδιά τής Νέας Υόρκης, το NHSMUN προσφέρει στους εκπροσώπους πρόσβαση στο σύστημα των Ηνωμένων Εθνών.

Οι μαθητές μπορούν να παρακολουθήσουν συναντήσεις με τους διπλωματικούς εκπροσώπους των χωρών που εκπροσωπούν, ενώ και άλλοι ηγέτες τού ΟΗΕ και των ΜΚΟ επισκέπτονται επιτροπές για δυναμικές συνεδρίες ερωτήσεων και απαντήσεων.

Τη Μποτσουάνα εκπροσώπησαν οι μαθήτριες: Κασιμάτη Νίκη (Επιτροπή για την πρόληψη τού εγκλήματος και την ποινική δικαιοσύνη, CCPCJ), Μάη Δήμητρα (Επιτροπή Διεθνούς Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, IBRD), Κατσούνη Σταυρούλα (Κοινωνική, Ανθρωπιστική και Πολιτιστική Επιτροπή, SOCHUM) και Γαλερίδου Αλίκη (Φόρουμ των Ηνωμένων Εθνών για τα δάση, UNFF).

Τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό εκπροσώπησαν οι: Καραπαναγιώτη Σωτηρία (Επιτροπή Πληθυσμού και Ανάπτυξης, CPD), Καντζάβελος Φανή (Επιτροπή Αφοπλισμού και Διεθνούς Ασφάλειας, DISEC), Νάσης Χρύσανθος (Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, IOM), Ανδρή Αριάδνη (Πρόγραμμα Ανθρώπινων Οικισμών τού ΟΗΕ, UN-Habitat), Κουρπά Μαρία (Διάσκεψη τού ΟΗΕ για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη, UNCTAD), Βερελή Ευαγγελία (Φόρουμ των Ηνωμένων Εθνών για τα δάση, UNFF), Κάκιας Αναστάσιος (Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τού ΟΗΕ, UNHRC) και Καλυβιώτης Νικόλαος (Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας, WHA).

Τους μαθητές προετοίμασε η καθηγήτρια Αγγλικών και υπεύθυνη τής Ζώνης Πολιτισμού MUN κ. Ιωάννα Βασιλοπούλου.

Ακολουθούν εντυπώσεις μαθητών:
«Το συνέδριο ήταν πολύ ωραίο. Ήταν η πρώτη φορά που δήλωσα συμμετοχή σε ένα τέτοιο συνέδριο και μου άρεσε πάρα πολύ. Είχα την ευκαιρία να γνωρίσω άτομα από όλο τον κόσμο και να συζητήσουμε επίκαιρα θέματα που απασχολούν όλες τις χώρες. Ήταν μία πολύ ωραία εμπειρία και σίγουρα κάτι που θα βοηθήσει σε μελλοντικές σπουδές.»
Σωτηρία Καραπανιώτη

«Έχουμε συμμετάσχει σε 3 συνέδρια και όλα ήταν ξεχωριστά. Όσο κουραστική και αν είναι η προετοιμασία, απολαμβάνουμε κάθε στιγμή τού debate. Μέσα από τα συγκεκριμένα συνέδρια δεν έχουμε μόνο αποκτήσει ικανότητες όσον αφορά στην αγγλική γλώσσα, αλλά έχουμε γνωρίσει άτομα με τα οποία ακόμα κρατάμε επαφές. Και ίσως αυτή να είναι η μαγεία των διαδικτυακών αυτών συνεδρίων. Ο κορωνοϊός ίσως έχει αλλοιώσει την κανονική ροή τού προγράμματος και ο χρόνος είναι περιορισμένος, αλλά είναι κατά τη γνώμη μου μια εμπειρία που θα έπρεπε ο καθένας να ζήσει!»
Νίκη Κασιμάτη

«Θα ήθελα αρχικά να ευχαριστήσω το σχολείο και την καθηγήτριά μου που μου έδωσε την ευκαιρία να συμμετάσχω στο συνέδριο αυτό. Ήταν μία εμπειρία ζωής, την οποία δε θα είχα βιώσει χωρίς τη συμβολή σας. Έμαθα από την πρώτη μέρα πώς να αμύνομαι για τη ΄χωρα που εκπροσωπώ και είμαι περήφανος που τα κατάφερα ως εκπρόσωπός της. Ανυπομονώ για το επόμενο συνέδριο.»
Νάσης Χρύσανθος

«Νιώθω παραπάνω από τυχερή που είχα τη δυνατότητα να συμμετάσχω, μέσω τού Σχολείου, στα συνέδρια Μοντέλου Ηνωμένων Εθνών (MUN) ακόμα και κατά τη διάρκεια αυτής τής δύσκολης περιόδου. Το γεγονός που με χαροποίησε περισσότερο από όλα είναι πως ήμουν κατάλληλα προετοιμασμένη, με τη βοήθεια τής καθηγήτριάς μου στην Ζώνη Πολιτισμού και Επιστημών, ώρα που αφιερωνόταν κάθε εβδομάδα στην επαφή μας με την παρουσίαση σε τέτοιου είδους συνέδρια. Επί 2 ή 3 ημέρες μιλούσα την αγγλική γλώσσα περισσότερο από τη μητρική μου και εκτός από μεγαλύτερη άνεση στον λόγο, απέκτησα και γνώσεις λεξιλογίου στα πεδία που μελετούσα. Επίσης, η ροή στον λόγο, η ρητορική δεξιότητα και ο τρόπος παρουσίασης τής άποψής μου με τη μορφή debate είναι δεξιότητες που απέκτησα και είμαι σίγουρη πως θα με βοηθήσουν στο μέλλον. Τέλος γνώρισα παιδιά τής ηλικίας μου, Έλληνες και παιδιά από το εξωτερικό, με τα οποία κρατώ επαφή. Ευχαριστώ πολύ που μου δόθηκε η ευκαιρία να γεμίσω παραγωγικά τις μέρες μου!»
Ήλιδα Βάββα

«Είναι μια πραγματικά φανταστική εμπειρία από το πρώτο έως και το τελευταίο λεπτό. Τα οφέλη που αποκομίζει κανείς από τη συμμετοχή είναι πολλά και σημαντικά· συνεργασία με άλλα παιδιά παγκοσμίως, πληροφορίες και αναλύσεις θεμάτων διεθνούς εμβέλειας, σημαντικές εμπειρίες στην διεθνή διπλωματία. Προσωπικά, η συμμετοχή μου στα συνέδρια, η συνύπαρξη με αξιόλογους ανθρώπους από όλον τον κόσμο, αλλά και η παρακολούθηση των ομιλιών καταξιωμένων στον χώρο ανθρώπων αποτελεί μία μοναδική εμπειρία και σημαντική παρακαταθήκη για το μέλλον.»
Σταυρούλα Κατσούνη

«Στην αρχή είχα αγχωθεί πολύ και στο πρώτο μου συνέδριο δεν μίλησα σχεδόν καθόλου. Όμως, τις επόμενες φορές, που είχα και μια εμπειρία, μου άρεσε πολύ περισσότερο και γνώρισα και καινούργιο κόσμο. Ήταν μια ενδιαφέρουσα εμπειρία αν και λίγο απαιτητική. Θα την πρότεινα σε όσους αρέσει να δοκιμάζουν νέα πράγματα.»
Ειρήνη Βαβουράκη

«Ήταν μία ξεχωριστή εμπειρία που μας χάρισε γνώσεις καθώς και νέους φίλους. Μας δόθηκε η ευκαιρία να δούμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα συνέδρια τού MUN και περάσαμε μοναδικές στιγμές, ακόμα κι αν δεν μπορούσαμε να βρισκόμαστε εκεί, λόγω των συνθηκών.»
Αλίκη Γαλερίδου

«Όταν αποφάσισα να μπω στον κόσμο τού MUN, ήταν κυρίως από περιέργεια. Στη συνέχεια μόνο από περιέργεια δεν έμεινα. Τα συνέδρια αυτά αλήθεια σε μαγνητίζουν. Πέρα από το προφανές, ότι εξασκείς την αγγλική γλώσσα, κερδίζεις πολλά. Γνωρίζεις ανθρώπους από όλο τον κόσμο με διαφορετικές απόψεις και συνήθειες, με τους οποίους έστω και για λίγο μοιράζεσαι την χαρά σου, τα γέλια σου, την αγωνία σου, τις ιδέες σου. Μαθαίνεις να σέβεσαι τις διαφορετικές απόψεις τού καθενός, να τις ακούς με προσοχή και -κάποιες φορές- μία ομιλία μπορεί τελικά να αλλάξει και τη δική σου οπτική γωνία πάνω στο θέμα και μαθαίνεις να το παραδέχεσαι. Ενημερώνεσαι για προβλήματα που δεν ήξερες καν πως υπάρχουν, αφού μένουν κρυμμένα κάτω από το όνομα μιας μικρής χώρας στην Αφρική ή στον Ατλαντικό. Είναι μια εμπειρία μαγική και μοναδική που την συστήνω σε όλους ανεπιφύλακτα.»
Δήμητρα Μάη

«Η συμμετοχή μου στο αμερικανικό MUN ήταν πραγματικά μοναδική. Στην αρχή ήταν λίγο περίπλοκο, διότι είχε πάρα πολλά διαφορετικά πράγματα σε σχέση με τα άλλα συνέδρια στα οποία είχαμε λάβει μέρος. Ήταν μια τεράστια ευκαιρία καθώς μπορούσαμε να επικοινωνούμε με άτομα των οποίων η μητρική γλώσσα ήταν η Αγγλική. Επίσης, μας έδιναν θάρρος να μιλάμε και να μη φοβόμαστε. Καθώς αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα για τα άτομα τα οποία είναι πιο κλειστά ως χαρακτήρες.
Είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε νέους φίλους που μένουν πολύ πιο μακριά από εμάς. Αν κάποτε μού ξαναδινόταν αυτή η ευκαιρία, φυσικά και θα την αξιοποιούσα.»

Αριάδνη Ανδρή

«Η εμπειρία μου στο ATSMUN ήταν από τις πιο ωραίες που θα μπορούσα να έχω κατά την διάρκεια τής καραντίνας. Αν και έγινε διαδικτυακά, ήταν πολύ καλή η οργάνωση από όλους και τα παιδιά πολύ συνεργάσιμα. Θα έπαιρνα ξανά μέρος με μεγάλη χαρά, ειδικά αν ήταν διά ζώσης.»
Αναστασία Πανδή