Εκτύπωση
Από 23 έως 25 Νοεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε στην το 17ο Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών Θεσσαλονίκης (17th TMUN), στο οποίο συμμετείχαν μαθητές και μαθήτριες του Αρσακείου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης.

Κάθε μαθητικό συνέδριο του Μοντέλου Ηνωμένων Εθνών (Model United Nations, MUN) διεξάγεται αποκλειστικά στα Αγγλικά και αποτελεί μια εκπαιδευτική προσομοίωση των πολιτικών δραστηριοτήτων του Ο.Η.Ε., η οποία συνδέει το σχολείο με την πραγματικότητα και ασκεί τους μαθητές στη διαπραγμάτευση ζωτικών παγκόσμιων ζητημάτων, την πολυμερή διπλωματία και τον δημοκρατικό δημόσιο λόγο.

Κατά τη διάρκεια του 17ου TMUN, οι μαθητές μας ανέλαβαν ρόλους ως διπλωμάτες-απεσταλμένοι ξένων χωρών. Διερεύνησαν την πολιτική των χωρών τους σε θέματα ημερήσιας διάταξης και δημιούργησαν συμμαχίες για να προτείνουν συναινετικές λύσεις με τη μορφή ψηφισμάτων. Συζήτησαν διεξοδικά τα παρακάτω φλέγοντα ζητήματα:

Τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, οι προκαταλήψεις ενάντια των γυναικών, ο ρόλος των ιδιωτικών στρατιωτικών εταιρειών σε ένοπλες συγκρούσεις, τρόποι αντιμετώπισης του διακρατικού οργανωμένου εγκλήματος, η διακίνηση και εμπορία ανθρώπων, η έξαρση φαινομένων εθνικισμού, ρατσισμού, εξτρεμισμού και ξενοφοβίας, το δικαίωμα των λαών στην αυτοδιάθεση, το ζήτημα της περιοχής του Σαχέλ, η πρόληψη δημιουργίας και διαχείριση μη βιώσιμων εθνικών χρεών σε ανεπτυγμένα και αναπτυσσόμενα κράτη, τα κρυπτονομισμάτα ως μέσο παράνομων ενεργειών και, τέλος, τα μέτρα για τη καταπολέμηση της διαστημικής ρύπανσης.

Από το Σχολείο μας συμμετείχαν με ιδιαίτερη επιτυχία έξι (6) μαθητές και μαθήτριες της Γ΄ τάξης, εκπροσωπώντας την Αυστραλία και την Κολομβία, οι οποίοι ήταν οι εξής:
Ηλιάδης Αλέξανδρος, Μπουζοπούλου Στελίνα, Όψιμος Νίκος, Παπαδόπουλος Σταύρος, Σούσκα Χριστίνα και Τσιτσιλιάνος Δημήτρης.

Τις αντιπροσωπείες των χωρών καθοδήγησε και συντόνισε η καθηγήτρια Αγγλικών Τότα Οικονόμου.