Εκτύπωση

Mε ξεχωριστό τρόπο γιόρτασαν και εφέτος, στις 26 Σεπτεμβρίου 2014 την Ημέρα Ευρωπαϊκών Γλωσσών οι μαθητές των Γ΄, Δ΄ Ε΄ και Στ΄ τάξεων τού Αρσακείου Δημοτικού Ιωαννίνων.


Συγκεκριμένα, οι καθηγήτριες Αγγλικών κ. Ντέπη Πέτρου, Εμμανουέλα Μουντράκη και Ειρήνη Παπαδημητρίου  μαζί με τους μαθητές τους προσέγγισαν με διαφορετικό τρόπο το εφετινό θέμα τής Ημέρας: «Ευρώπη: Φαγητό και πολιτισμός».
Έτσι λοιπόν, οι μαθητές τής Γ΄ τάξης έπαιξαν διαδραστικά παιχνίδια που σχετίζονταν με τη βρετανική κουζίνα και τον τρόπο διατροφής των Βρετανών. Επίσης, παρακολούθησαν ένα σύντομο βίντεο στα Αγγλικά που έδειχνε βρετανούς συνομήλικους τους να φτιάχνουν ένα κλασικό αγγλικό πρωινό. [British Council Learn English Kids: http://learnenglishkids.britishcouncil.org/en/kids-news/breakfast] Ακόμη, τα παιδιά έμαθαν την ιστορία τού πιο δημοφιλούς αγγλικής προέλευσης φαγητού, τού sandwich, την οποία και επιγραμματικά μετέφεραν στους μαθητές όλων των τάξεων τού Σχολείου, ανήμερα τού εφετινού εορτασμού.
Οι μαθητές τής Δ΄ τάξης ερεύνησαν και μελέτησαν τα πιο δημοφιλή φαγητά τής αγγλικής κουλτούρας. Καθένας παρουσίασε ένα παραδοσιακό αγγλικό φαγητό και με επιλεγμένες πληροφορίες παρακινούσε τους υπόλοιπους να μαντέψουν τα υλικά. Το παιχνίδι ολοκληρώθηκε με γευσιγνωσία αγγλικών εδεσμάτων και γλυκυσμάτων. Τα παιδιά δοκίμασαν τσάι και μυήθηκαν στις συνήθειες τού 4 o’clock tea!
Στην Ε΄ τάξη ο μαθητές εστίασαν στην μελέτη κοινών σε νόημα ιδιωτισμών τής ελληνικής, αγγλικής, γαλλικής και γερμανικής γλώσσας που σχετίζονται με το φαγητό. Έτσι, την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου, στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για τον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Γλωσσών στο Σχολείο, τα παιδιά παρουσίασαν τις πιο γνωστές ιδιωματικές φράσεις που διδάχθηκαν στα Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά.
Τέλος, οι μαθητές τής Στ΄ τάξης αναπαρέστησαν ένα παραδοσιακό βρετανικό δείπνο. Αρχικά, οι μαθητές παρακολούθησαν ένα σύντομης διάρκειας βίντεο σχετικά με την πολυπολιτισμικότητα τής βρετανικής κουζίνας [Learn English Teens: http://learnenglishteens.britishcouncil.org/uk-now/video-uk/food-britain]. Στη συνέχεια παρακολούθησαν σύντομα αποσπάσματα σχετικά με την ζωή και το έργο τής πασίγνωστης Αγγλίδας συγγραφέως Jane Austen, καθώς και ένα απόσπασμα από την ταινία "Pride & Prejudice" που παρουσίαζε το τελετουργικό ενός επίσημου βρετανικού δείπνου εκείνης τής εποχής. Την ημέρα τού εορτασμού των Ευρωπαϊκών Γλωσσών, όλο το σχολείο «ταξίδεψε» πίσω στον χρόνο και παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον μια οικογένεια Άγγλων ευγενών να δειπνούν, τηρώντας τα έθιμα τής εποχής εκείνης.