Στο πλαίσιο του ετήσιου Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου του e-Twinning που διεξήχθη στη Βαρσοβία της Πολωνίας στις 25-27 Οκτωβρίου 2018, απονεμήθηκε το Ειδικό Βραβείο Mevlana για τη Διαπολιτισμική Κατανόηση στην καθηγήτρια Αγγλικών του Αρσακείου Γυμνασίου-Λυκείου Θεσσαλονίκης κ. Κατερίνα Κυριακίδου για το έργο «We all speak the same language - Online Magazine» που υλοποίησε με τους μαθητές της.

Το έργο που απέδειξε ότι προάγει τη διαπολιτισμική κατανόηση και ενδυναμώνει το διεθνή διάλογο και τη συνεργασία ανάμεσα σε διαφορετικές χώρες της Ευρώπης, είχε στόχο την καλλιέργεια δημιουργικής επικοινωνίας μεταξύ μαθητών από διαφορετικά ευρωπαϊκά σχολεία για τη δημιουργία ενός συνεργατικού online περιοδικού, με θέματα ποικίλης ύλης που αγγίζουν τα ενδιαφέροντά τους. Tο αποτέλεσμα της προσπάθειας των μαθητών ήταν η εκπόνηση συνεργατικών παρουσιάσεων πάνω σε θέματα όπως το ιδανικό σχολείο, o ενεργός πολίτης, η χρήση του διαδικτύου, τα ταξίδια, η φιλαναγνωσία, οι λαϊκοί μύθοι κ.ά.

Η διάκριση αυτή είναι ιδιαιτέρως τιμητική για το Σχολείο μας, καθώς το Πρόγραμμα e-Twinning αποτελεί τη μεγαλύτερη κοινότητα σχολείων στην Ευρώπη, στην οποία συμμετέχουν πάνω από 600.000 καθηγητές από περισσότερα από 190.000 σχολεία και έχουν υλοποιηθεί πάνω από 80.000 έργα.

Το ετήσιο συνέδριο είχε ως επίκεντρο τον εορτασμό του έτους 2018 ως «Έτος της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, εκεί όπου το παρελθόν συναντά το παρόν και χτίζει το μέλλον μας». Ενθάρρυνε την ανακάλυψη της πολύμορφης πολιτισμικής κληρονομιάς της Ευρώπης σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο και ενίσχυσε την αίσθηση ότι ανήκουμε σε έναν κοινό ευρωπαϊκό χώρο. Πέραν της τελετής βράβευσης, η κ. Κυριακίδου επιλέχθηκε να παρουσιάσει εισήγηση με θέμα τις καλές πρακτικές σχετικά με την προστασία και διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, υπό τον τίτλο «Poetry: A great educational tool for preserving our cultural heritage».