ERASMUS DAYS
ΣΤΟ Α’ ΑΡΣΑΚΕΙΟ ΤΟΣΙΤΣΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΚΑΛΗΣ

Φέτος, στις 16 Οκτωβρίου 2021, το Α΄ Αρσάκειο-Τοσίτσειο Λύκειο Εκάλης γιορτάζει τις ΗΜΕΡΕΣ ERASMUS, μια πανευρωπαϊκή γιορτή για τη διάδοση των ευεργετημάτων από τα ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά προγράμματα, που διενεργούνται με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

Στο πλαίσιο του εορτασμού αυτού καθηγητές και μαθητές του Α’ Λυκείου που συμμετέχουν στο #erasmusdays έχουν ετοιμάσει μία έκθεση των καλλιτεχνικών έργων των μαθητών για τα σχέδια Erasmus+ του σχολείου ARCH, YES-U!! και ReACT!. Η γιορτή μας δίνει επίσης την ευκαιρία να παρουσιάσουμε τις εργασίες που έχουν εκπονήσει οι μαθητές, φωτογραφικό υλικό και βίντεο από τις επισκέψεις στα ευρωπαϊκά σχολεία, το βίντεο-animation «Η Αλίκη στη χώρα των τεράτων» και βίντεο από τις θεατρικές παραστάσεις «Βιολογικός Μετανάστης» του Αρκά και «Αντιγόνη» του Σοφοκλέους, που παρουσιάστηκαν στο σχολείο μας κατά τις επισκέψεις των ξένων ομάδων.

ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ERASMUS+ ΣΤΟ Α’ ΤΟΣΙΤΣΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ

Κατά την τελευταία τριετία το Α’ Αρσάκειο Τοσίτσειο Λύκειο Εκάλης έχει αναπτύξει πλήθος διεθνών δράσεων με επίκεντρο τρία Ευρωπαϊκά Προγράμματα Erasmus+.

Τα προγράμματα αυτά υλοποιούνται με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποσκοπούν στη μετακίνηση μαθητών και εκπαιδευτικών του Α’ Τοσιτσείου Λυκείου σε εταιρικά σχολεία του εξωτερικού, προκειμένου να γνωρίσουν διαφορετικούς τρόπους σκέψης και εκπαίδευσης, να ερευνήσουν φλέγοντα θέματα της σύγχρονης πραγματικότητας και να συμμετάσχουν σε ανταλλαγή καλών πρακτικών.

Τα προγράμματα διενεργούνται υπό την αιγίδα της Ε.Ε., ενώ καίριος είναι ο καθοδηγητικός και εποπτικός ρόλος της Εθνικής Μονάδας Συντονισμού ΙΚΥ.

ARCH, YES-U!! ΚΑΙ ReACT!

THE ARCHITECTURE OF SOCIETY”- Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ (ARCH, 2018-2021)

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εντάσσεται στις συμπράξεις σχολείων για ανταλλαγή καλών πρακτικών και υλοποιήθηκε από το Α’ Αρσάκειο Τοσίτσειο Εκάλης και πέντε ακόμη σχολεία του εξωτερικού:

  • Sandnes videregående skole, συντονιστικό σχολείο στο Sandnes της Νορβηγίας
  • Regionale Scholengemeenschap 't Rijks, στο Bergen-op-Zoom της Ολλανδίας
  • Loreto College, στο Cavan της Ιρλανδίας
  • Agora Sant Cugat International School, στη Βαρκελώνη της Ισπανίας
  • Colegiul de Arte "Sabin Dragoi" στο Arad της Ρουμανίας

Ο στόχος του προγράμματος ARCH ήταν η ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα πνευματικής ανεκτικότητας και ένταξης ποικίλων ομάδων που βιώνουν κοινωνικό αποκλεισμό.

“YOUNG EUROPEANS SPEAK UP!!” – ΝΕΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΥΨΩΣΤΕ ΤΗ ΦΩΝΗ ΣΑΣ!! (YES U!! 2019-2022)

Το πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο συμπράξεων σχολείων για ανταλλαγή καλών πρακτικών, μαζί με πέντε ακόμη ευρωπαϊκά σχολεία.

  • Sandnes videregående skole (Sandnes, Νορβηγία, συντονιστικό σχολείο)
  • Regionale Scholengemeenschap 't Rijks (Bergen Op Zoom, Ολλανδία)
  • Lycee Vauban (Brest, Γαλλία)
  • Liceo Scientifico Statale Galileo Galilei (Catania, Ιταλία)
  • Gimnazija Kranj (Kranj, Σλοβενία)

Το θέμα του προγράμματος αφορά την υλοποίηση των δημοκρατικών θεσμών στο σχολείο και την προώθηση της ιδέας του ενεργού πολίτη.

REANIMATE CULTURAL TREASURE!” (ReACT!, 2020-2023)

Το πρόγραμμα αναφέρεται στην μελέτη και αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και στην επαναξιοποίηση παραδοσιακών κτηρίων με γνώμονα το σεβασμό για το περιβάλλον και την παράδοση. Περιλαμβάνει επίσης μαθητικές ανταλλαγές και ανταλλαγή καλών πρακτικών μεταξύ των συνεργαζόμενων σχολείων :

  • Sandnes videregående skole, συντονιστικό σχολείο στο Sandnes της Νορβηγίας
  • Regionale Scholengemeenschap 't Rijks, στο Bergen-op-Zoom της Ολλανδίας
  • Loreto College, στο Cavan της Ιρλανδίας
  • Agora Sant Cugat International School, στη Βαρκελώνη της Ισπανίας
  • IIS G.A.Pischedda, στη Bosa (Σαρδηνία) της Ιταλίας

ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΟΦΕΛΗ

Η διεθνής πραγματικότητα σήμερα επιβάλλει ανοιχτόμυαλες προσεγγίσεις στα μείζονα κοινωνικοπολιτικά θέματα, ευελιξία και προσαρμοστικότητα, γλωσσομάθεια και χρήση των νέων τεχνολογιών πληροφορικής, πνευματική ανεκτικότητα και ένα πλήθος γνώσεων και δεξιοτήτων (soft skills), όπως ικανότητα συνεργασίας, αυτενέργεια και ανάληψη θετικών πρωτοβουλιών.

Τα σχέδια που εκπονούμε ευαισθητοποιούν τους μαθητές για κρίσιμα σύγχρονα θέματα όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, η κλιματική αλλαγή και ο σεβασμός στην πολιτισμική μας κληρονομιά.

Τα ευεργετήματα για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς είναι πλείστα. Προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη, διεθνοποίηση του σχολείου, υιοθέτηση καλών πρακτικών, διεθνής συνεργασία, ανάπτυξη του Ευρωπαίου πολίτη, φιλοξενία στις οικογένειες των μαθητών και στενές φιλίες με διάρκεια είναι μερικά μόνο από αυτά. Οι εμπειρίες για τα παιδιά είναι ανεπανάληπτες και η δημιουργικότητά τους εκτοξεύεται καθώς αποκτούν επιπλέον κίνητρα δραστηριοποίησης και αυτοπεποίθηση, αναπτύσσουν την κοινωνικότητά τους και υπερβαίνουν τη νοοτροπία της βαθμοθηρίας και της προσήλωσης στα στενά σχολικά καθήκοντα.

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ

Στα προγράμματα συντονίζουν ο Διευθυντής κ. Βακαλόπουλος Ι. Φυσικός και η Υποδιευθύντρια κ. Δοδοπούλου Ε., φιλόλογος και υπεύθυνη των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Συμμετέχει επίσης παιδαγωγική ομάδα καθηγητών όλων των ειδικοτήτων: Κοντογιάννη Α., Αποστολοπούλου Ε., Βαγιανού Ο. και Γιαννάκη Μ. (Αγγλικής), Καλαμαρά Μ., Καπετανής Μ., Κόντη Σ., Ανθή Μ. και Τσαγκαράκη Ε. (Φιλόλογοι), Σαρρής Μ. και Λαγωνίκα Φ. (Βιολόγοι), Φραγκουλοπούλου Ε. (Πληροφορικής), Πρεβενιού Κ. (Εικαστικά), Θεοδώρου Κ. (Θεατρολογία), Βάββας Π. και Παρασκευόπουλος Π.(Χημικοί), Φιλιππάτος Γ. (Φυσικός), Κυριακόπουλος Α. (Οικονομίας), Τσιλπιρίδης Μ. και Μαλάμου Α. (Μαθηματικοί), Κικίλια Τ. (Γαλλικής).

Επίσης στα προγράμματα συμμετείχαν και συμμετέχουν πάνω από 100 μαθητές και το ενδιαφέρον παραμένει αμείωτο προσελκύοντας όλο και περισσότερα παιδιά, που δηλώνουν συμμετοχή.

ΜΙΑ ΕΥΧΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Όλοι εμείς που γνωρίζουμε τα οφέλη της συνεργασίας με τους συνευρωπαίους εταίρους μας ευελπιστούμε στην συνέχιση των προγραμμάτων, προκειμένου όλοι οι μαθητές και εκπαιδευτικοί μας να απολαύσουν το ευεργέτημα αυτό που η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέχει στη νεολαία και την εκπαίδευση, με στόχο ένα μέλλον ανάπτυξης, ειρήνης και διεθνούς φιλίας.