Το βιβλίο είναι πολιτισμός και πολιτισμός είναι «λογισμός και όνειρο»

 2 Απριλίου - Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

PS biblioth1Το Διεθνές Συμβούλιο Βιβλίου το 1996 καθιέρωσε ως Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου την 2η Απριλίου με σκοπό να εμπνεύσει στα παιδιά την αγάπη για το διάβασμα στο παιδικό βιβλίο. Τι χαρά να κρατάει ένα παιδί το βιβλίο στα χέρια του! Μπορεί στην αρχή να μην ξέρει τι λέει, το κοιτάζει, το παρατηρεί. Ζητάει να του το διαβάσουν και στη συνέχεια όλα παίρνουν το δρόμο τους. Γιατί το βιβλίο δίνει τροφή στη φαντασία του και ξεκλειδώνει τα συναισθήματά του.

 23 Απριλίου – Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Στις 23 Απριλίου 1616 έφυγαν από τη ζωή τρία μεγάλα ονόματα των γραμμάτων: Ο Ισπανός συγγραφέας Θερβάντες, ο Άγγλος δραματουργός Ουίλιαμ Σαίξπηρ και ο Περουβιανός λογοτέχνης Ντε Λα Βέγκα. Με αφορμή αυτό το γεγονός η Ουνέσκο έχει καθιερώσει την 23η Απριλίου ως Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου για να τιμήσει τα βιβλία και τους συγγραφείς και να ενθαρρύνει το κοινό να ανακαλύψει την απόλαυση της ανάγνωσης. Στο επίκεντρο των εκδηλώσεων είναι ο περίφημος δρόμος της Βαρκελώνης «Λα Ράμπλα» όπου εκτιμάται ότι μόνο αυτή τη μέρα διακινούνται 500.000 βιβλία.

 Η αξία λοιπόν των δύο αυτών παγκόσμιων ημερών είναι ανεκτίμητη αλλά και η προσφορά τους σημαντικότερη.

Τα βιβλία αποτελούν τη βασικότερη μορφή έντυπου λόγου. Μέσα στις σελίδες του ο συγγραφέας καταθέτει εμπειρίες, συναισθήματα, δημιουργεί όνειρα μέσα στην «ξηρασία» της σημερινής κοινωνίας. Αποτελούν πηγή πνευματικού πλούτου, γλωσσικής καλλιέργειας, πληροφόρησης, εξάπτουν την φαντασία μας κρατώντας σε εγρήγορση το νου μας. «Όταν δεν έχεις γνώση, δεν δικαιούσαι να έχεις γνώμη» είχε πει ο Πλάτωνας. Το βιβλίο προτρέπει, αποτρέπει, διδάσκει και καθοδηγεί. Οι αρετές που μεταλαμπαδεύονται μέσα από αυτό στον άνθρωπο συντελούν στην πρόοδο του κοινωνικού συνόλου και στην άνθιση των κοινωνικών σχέσεων. Είναι λοιπόν επιτακτική ανάγκη οι νέοι να αγαπήσουν το βιβλίο γιατί «με την ανάγνωση ενός βιβλίου είναι σαν να συνομιλείς με τους τελειότερους ανθρώπους» (Ντεκάρτ)

Στόχος όλων μας θα πρέπει να είναι η ανάδειξη των ωφελειών του βιβλίου, η προώθηση μέσα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, η στήριξη από τη πολιτεία και η επαναπροσέγγιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

«Αν έχεις κήπο και μια βιβλιοθήκη, έχεις όλα όσα σου χρειάζονται» είχε πει ο Κικέρωνας.

Ας τον πιστέψουμε!


Η Διευθύντρια                                                               Ο Σύλλογος Διδασκόντων