prosklisi MetzikofΟι «Πολιτιστικές Διαδρομές» του Α΄ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων τους, διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα: «Το θέατρο από τον 20ό στον 21ο αιώνα», την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017, στις 8 το βράδυ, στην Στοά του Βιβλίου (Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου, Αρσάκειο Μέγαρο).
Προσκεκλημένοι ομιλητές είναι δύο σημαντικοί θεατράνθρωποι, ο σκηνογράφος, ενδυματολόγος και ζωγράφος Γιάννης Μετζικώφ και ο σκηνοθέτης Σταύρος Τσακίρης. 
Θα μιλήσουν για το θέατρο χθες και σήμερα, με δεδομένη την πλούσια εμπειρία τους, και θα διαλεχθούν με το κοινό, για το θέατρο και την τέχνη στη ζωή του ανθρώπου του 21ου αιώνα.

Ομάδα μαθητών του Α’ Λυκείου θα παρουσιάσουν απόσπασμα από την «Φαλακρή Τραγουδίστρια» του Ευγένιο Ιονέσκο,  σε διδασκαλία Γιάννη Κουρκουμέλη.

Δείτε την αφίσα της εκδήλωσης 


Γιάννης Μετζικώφ

Ζωγράφος, σκηνογράφος και ενδυματολόγος

Γεννήθηκε το 1955 στο Καστέλι Κισσάμου Χανίων και μεγάλωσε στην Καστέλα του Πειραιά.Ο πατέρας του, Μετζικώφ, ήταν από την Πλάκα Αποκορώνου Χανίων και η μητέρα του Ευαγγελία, το γένος Γιατίλη έχει καταγωγή από την Μικρά Ασία και την Χίο. Απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής των Καλών Τεχνών της Αθήνας το 1980, είχε δάσκαλο στο τμήμα ζωγραφικής τον Γιάννη Μόραλη και στο τμήμα σκηνογραφίας- ενδυματολογίας τον Βασίλη Βασιλειάδη. Μετά το πέρας της στρατιωτικής του θητείας και ενώ ήδη είχε παρουσιάσει τη δουλειά του σε αρκετές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής και γλυπτικών κατασκευών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ασχολήθηκε με το θέατρο και συγκεκριμένα με την σκηνογραφία και την ενδυματολογία στο θέατρο. Ο Γιώργος Μιχαηλίδης ήταν ο άνθρωπος που τον παρουσίασε στο κοινό για πρώτη φορά με την παράσταση «Κρίμα που είναι πόρνη» του Τζων Φορντ. Από τότε και για πολλά χρόνια, έχει εργαστεί σε πλήθος παραστάσεων στο Εθνικό Θέατρο, στο Κ.Θ.Β.Ε., στον Θ.Ο.Κ., στο Θέατρο Τέχνης, στην Εθνική Λυρική Σκηνή, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στα περισσότερα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.,σε πολλούς ιδιωτικούς θιάσους, σε παραγωγές εκτός Ελλάδος και σε κάθε  μορφή και είδος θεάτρου Έχει δουλέψει με σημαντικoύς σκηνοθέτες (Κακογιάννη, Βολανάκη, Drese, Μπάκα, Βουτσινά, Κούνδουρο, Ευαγγελάτο ,Kartalof, Μιχαηλίδη, Τσιάνο, Χουβαρδά, Zelenski, Νικολαίδη, Μαρμαρινό, Κακλέα, Τσακίρη, Χατζάκη, Τριβιζά, Χαραλάμπους, Γαβριηλίδη, Χρονόπουλο, Μαστοράκη, Φιλίππογλου, Κοντούρη κ.ά.), αλλά και χορογράφους όπως τη Ζουζού Νικολούδη,τον Δημ. Παπαιωάννου κ.α. Εκθέσεις του Γιάννη Μετζικώφ έχουν φιλοξενηθεί στο μουσείο Αλεξάντερ Πούσκιν στη Μόσχα, στο Ρωσικό Κρατικό μουσείο στην Αγία Πετρούπολη, στο μουσείο της Πόλεως της Βαλένθια, στην Μπιενάλε του Σάο Πάολο, στην Αλ ντε Σααρμπέκ στις Βρυξέλλες και σε πολλές ελληνικές συλλογές και παρουσιάσεις.

Το φθινόπωρο του 2010 η Εθνική Πινακοθήκη της Ελλάδας τον τίμησε παρουσιάζοντας το σύνολο του εικαστικού έργου του στο θέατρο με πολύμηνη έκθεση. Η έκθεση παρουσιάστηκε στην γενέτειρα πόλη του, τα Χανιά, και έκλεισε την πορεία της στο Covent Garden του Λονδίνου στις 26 Οκτωβρίου του 2011. Είναι παντρεμένος με την Καίτη Περβαινά από το Άστρος Κυνουρίας και έχει δύο κόρες, την Ρωξάνη και την Υακίνθη.



Σταύρος. Τσακίρης

Ο Σταύρος Τσακίρης σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου στην Αθήνα. Συνέχισε στη Γερμανία, την Αμερική και την Ινδία με σπουδές στη θεατρική πρακτική. Διετέλεσε Καλλιτεχνικός Διευθυντής στα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα: Καλαμάτας(1999-2002) και Κομοτηνής(1990-1993).

 Έχει σκηνοθετήσει 80 έργα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, εκ των οποίων τα 12 είναι Αρχαίες Ελληνικές τραγωδίες. Με τρεις συμμετοχές στην Επίδαυρο (1993, 1998 και 2005), Εννέα συμμετοχές στο Ηρώδειο (1989, 1991, 1995, 1997, 2000, 2001, 2002, 2006, 2011).  Έχει συμμετάσχει με παραστάσεις του σε θεατρικά φεστιβάλ, όπως τα Φεστιβάλ Επιδαύρου, Αθηνών, Βερολίνου, Βρυξελλών, Καΐρου, Τιφλίδας, Τελ Αβίβ, Μάαστριχ, Μπουτρίν, Αμβούργου, Κολωνίας, Λευκωσίας, Πάφου, Φιλίππων και Θάσου, Ρεθύμνου, Καλαμάτας, Βύρωνα, Πέτρας κ.α. Συνεργάστηκε στην Ελλάδα με τους  θεατρικούς οργανισμούς: Εθνικό θέατρο, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, τα Δη, Πε. Θε. Καλαμάτας, Κομοτηνής, Κρήτης, Ρόδου, Σερρών, Καβάλας, Λάρισας, Θεατρική διαδρομή, Θέατρο θεώρημα κ.α. Στην Κύπρο, με τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, Θέατρο «Ένα». Στο εξωτερικό, Εθνικό θέατρο Ινδιών, Εθνικό θέατρο Ισλανδίας, Theses theatre(U.S.A.), Goa Academy, Theater Manufacture (Germany).

Δίδαξε Δραματολογία και σκηνοθεσία στο Αρχαίο Δράμα στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Διδάσκει υποκριτική σε μεταπτυχιακούς φοιτητές δραματικών σχολών με ειδίκευση στην Αρχαία Τραγωδία. Διδάσκει σε ανώτερες σχολές δραματικής τέχνης καθώς και σε πολλά εργαστήρια και σεμινάρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

 Συμμετείχε σε συνέδρια Σκηνοθεσίας, Θεατρικής πρακτικής, παραγωγής και διαχείρισης πολιτιστικού προϊόντος στην Ελλάδα και το εξωτερικό. (Η.Π.Α., Σουηδία, Ολλανδία, Ισραήλ, Γεωργία).

Δούλεψε στο Κρατικό ραδιόφωνο σαν παραγωγός θεατρικών και λογοτεχνικών εκπομπών (1985-1990). Σκηνοθέτησε πάνω από 15 θεατρικά  έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου στις εκπομπές «Θέατρο στο Ραδιόφωνο» και «Μικρή Αυλαία».

Διετέλεσε μέλος της επιτροπής Θεάτρου του δικτύου Επικράτειας πολιτισμού στο ΥΠ.ΠΟ.

 Έχει γράψει λογοτεχνικά κείμενα (Διηγήματα, θεατρικά έργα), στις εκδόσεις ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΚΟΑΝ, ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ και άρθρα για το θέατρο τα οποία έχουν δημοσιευτεί στα περιοδικά ΕΝΑ, Εκκύκλημα, Θεατρογραφίες, Θεατρικά τετράδια, Θρακικά χρονικά κ.α.

Το 2003 ίδρυσε το θεατρικό σύνολο «OmIcron 2- μια εταιρεία για τις τέχνες» με σκοπό να συνεχίσει τη διερεύνησή του πάνω σε πειραματικές μεθόδους προσέγγισης και παρουσίασης έργων της ελληνικής και παγκόσμιας δραματουργίας. Παρουσίασε ως τώρα επτά παραγωγές σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Το 2013-2015 διηύθυνε το Σύγχρονο Θέατρο- Εταιρεία Θεάτρου.

Αναφέρονται ενδεικτικά οι κυριότερες σκηνοθεσίες του:

ΡΗΣΟΣ του Ευριπίδη

ΑΙΑΣ του Σοφοκλή

ΕΠΤΑ ΕΠΙ ΘΗΒΑΣ του Αισχύλου (Επίδαυρος)

ΟΙΔΙΠΟΥΣ ΕΠΙ ΚΟΛΩΝΩ του  Σοφοκλή (Επίδαυρος)

ΑΝΤΙΓΟΝΗ του Σοφοκλή (Επίδαυρος)

ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΕΝ ΤΑΥΡΟΙΣ του Ευριπίδη (Ηρώδειο)

ΟΡΕΣΤΗΣ του Ευριπίδη (Ηρώδειο)

ΠΕΡΣΕΣ του Αισχύλου

ΛΑΒΔΑΚΙΔΕΣ  (Ηρώδειο)

ΟΙΔΙΠΟΥΣ ΤΥΡΑΝΝΟΣ  του Σοφοκλή (Εθνικό Θέατρο Ινδιών)

ΒΑΚΧΑΙ του Ευριπίδη (Goa Academy)

ΚΑΛΝΤΕΡΟΝ του Π.Π.Παζολίνι (Εθνικό Θέατρο)

ΠΑΡΑΛΟΓΕΣ πάνω στην δημοτική ποίηση

Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΗΣ ΖΑΚΥΘΟΣ του Δ. Σολωμού (Εθνικό Θέατρο)

ΧΑΣΗΣ του Δ. Γουζέλη (Εθνικό Θέατρο)

ΧΡΙΣΤΟΣ ΠΑΣΧΩΝ , Αγνώστου (Εθνικό Θέατρο- Ηρώδειο)

V. S. W. Μια φαντασία πάνω στην ζωή και το έργο της Βιρτζίνια Γούλφ. Με τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου. Συμμετοχή στην Πολιτιστική Ολυμπιάδα

ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗΣ  (Εθνικό Θέατρο - Ηρώδειο)

ΜΑΚΡΥ ΤΑΞΙΔΙ ΜΙΑΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΜΕΡΑΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΝΥΧΤΑ του Ε. Ο'Νηλ

ΜΠΕΚΕΤ του Ζ. Ανούιγ 

ΚΩΜΩΔΙΑ του Μ. Ποντίκα

ΡΩΣΙΚΟ ΑΝΟΙΓΜΑ του Χ. Μύλλερ

ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΓΑΜΟΥ του Ε. Άλμπυ

ΦΟΙΤΗΤΑΙ του Γ. Ξενόπουλου

ΔΟΥΚΙΣΑ ΤΟΥ ΜΑΛΦΙ του Τ. Γουέπστερ

ΓΕΡΜΑ του Φ. Γ. Λόρκα

ΕΡΩΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ του Π. Γκέρνυ

ΓΕΡΜΑ- ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ  

ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΙ του Δ. Σολωμού (Ρωμαϊκή Αγορά)

ΟΡΛΑΝΤΟ της Βιρτζίνια Γουλφ (BIOS / Σύγχρονο Θέατρο)

ΖΑΝ ΝΤ’ ΑΡΚ του Βελ. Καπότσι (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών)

ΙΩΒ- ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΑ, σύνθεση κειμένων από την Π. Διαθήκη  (Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος)

BREATH (BREATH, A PIECE OF MONOLOGUE, ROCKABY, COME AND GO, CASCANDO) του Σ. Μπέκετ (Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης / Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος)

NIJINSKY. Είμαι μια μαριονέτα του Θεού (Φεστιβάλ Αθηνών, Ηρώδειο)

ΔΟΝ ΚΙΧΟΤΗΣ του Μ. Θερβάντες (Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου)

ΦΑΡΜΑ ΖΩΩΝ (Πολυχώρος Αθηναΐς)

Η ΑΝΑΚΡΙΣΗ του Π. Βάις (Θέατρο Τζένη Καρέζη)

ΟΙ ΔΑΙΜΟΝΙΣΜΕΝΟΙ του Φ. Ντοστογιέφσκι (Σύγχρονο Θέατρο)

Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ του Π. Μάτεσι (Σύχρονο Θέατρο, Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, ΘΕΑΤΡΟ DUE ΠΑΡΜΑ ΙΤΑΛΙΑΣ)

ΒΟΎΤΣΕΚ του Γκέοργκ Μπύχνερ (Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος)