Ημερολόγιο Εκδηλώσεων ΦΕ

Μάρτιος 2024
Τον προηγούμενο μήνα   Τον επόμενο μήνα
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
week 9 1 2
week 10 3 4 5 6 7 8 9
week 11 10 11 12 13 14 15 16
week 12 17 18 19 20 21 22 23
week 13 24 25 26 27 28 29 30
week 14 31

Την Πέμπτη 2 Μαρτίου 2023 το Β΄ Αρσάκειο-Τοσίτσειο Λύκειο Εκάλης είχε την χαρά να υποδεχθεί τον κ. Κωνσταντίνο Κορναράκη, καθηγητή Χριστιανικής Ηθικής και Βιοηθικής στη Θεολογική Σχολή τού ΕΚΠΑ, ο οποίος μίλησε στους μαθητές και στις μαθήτριες τής Γ΄ τάξης των δύο Λυκείων, Θετικού Προσανατολισμού (σπουδών Υγείας) με θέμα «Συγκλίνοντας στο ανθρώπινο πρόσωπο: Σύγχρονες τεχνολογίες και ηθικά διλήμματα».


Ο κ. Κορναράκης, ο οποίος είναι μέλος ελληνικών και διεθνών επιτροπών Βιοηθικής (της Συνοδικής επιτροπής Βιοηθικής της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Ποντιφικής Επιτροπής Βιοηθικής, της Επιτροπής Βιοηθικής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Εκκλησιών, της Εθνικής Επιτροπής Δεοντολογίας του Ε.Ο.Φ., της Επιτροπής Βιοηθικής του ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ και της Επιτροπής Βιοηθικής και Δεοντολογίας του Ε.Κ.Π.Α.), ανέπτυξε θέματα Τεχνοηθικής, εστιάζοντας στις αναδυόμενες Τεχνολογίες, όπως είναι η τεχνητή νοημοσύνη και ο σχεδιασμός τού γονιδιώματος.

Σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη έδωσε ένα περίγραμμά της, επισημαίνοντας οφέλη και ηθικά διλήμματα, ενώ αναφέρθηκε κυρίως στις εφαρμογές της στον τομέα τής υγείας (π.χ. ανάλυση επιδημιολογικών δεδομένων, βιοχημικές μετρήσεις, εξ αποστάσεως παρακολούθηση ασθενών κ.ά.).


Σχετικά με τον σχεδιασμό τού γονιδιώματος, παρουσίασε τις εφαρμογές του (επιδιόρθωση γονιδιακών μεταλλάξεων στον άνθρωπο, δημιουργία ζώων ή φυτών με επιθυμητά χαρακτηριστικά για εμπορικούς λόγους κ.λπ.) σε σχέση με σημαντικά διλήμματα που αφορούν στη βιολογικοποίηση τής ανθρώπινης ζωής.

Έδωσε ένα περίγραμμα των αρχών, των ηθικών θεωριών αλλά και των προβληματισμών στη βιοηθική και εστίασε σε θέματα όπως είναι η σχέση Θεολογίας και Βιοηθικής, αλλά και οι θέσεις τής Ελλαδικής Εκκλησίας σε θέματα όπως η ευθανασία, η εργαλειοποίηση τού ανθρώπου, η ιερότητα τής ανθρώπινης ζωής κ.ά.

Στο τέλος τής εισήγησης οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν τη δυνατότητα να συζητήσουν με τον καθηγητή ερωτήματα που τους δημιουργήθηκαν.

Η δράση αυτή ήταν πρωτοβουλία τής κ. Αναστασίας Ανέστη, θεολόγου τού Β΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Λυκείου Εκάλης.