Εκτύπωση

Το Α΄ Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού, στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Προγράμματος «Ελλάς-Ρωσία 1821», διοργάνωσε αφιέρωμα στον μεγάλο Ρώσο συγγραφέα Φιόντορ Μιχαήλοβιτς Ντοστογιέφσκι, με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από τη γέννησή του στις 11 Νοεμβρίου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο των Αρσακείων Σχολείων Ψυχικού, τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021 και ήταν υπό την Αιγίδα της Πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Αθήνα.

Το αφιέρωμα στον Ντοστογιέφσκι άνοιξε με χαιρετισμό από τη Διευθύντρια του Α΄ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού Αμαλία Μαυροειδή, η οποία εξήγησε τις δράσεις και τους σκοπούς του προγράμματος «Ελλάς-Ρωσία 1821».


002


Στη συνέχεια χαιρετισμό απηύθυνε, εκ μέρους της Ρωσικής Πρεσβείας, ο κ. Φιόντορ Καλάιντοφ, επικεφαλής της ομάδας πολιτιστικής και ανθρωπιστικής συνεργασίας και πρώτος γραμματέας της Πρεσβείας. Ο κ. Καλάιντοφ αναφέρθηκε στις σημαντικές πρωτοβουλίες του Α’ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού για την ανάδειξη των σχέσεων των δύο χωρών, με αφορμή το εμβληματικό έτος 1821, γεγονός που οδήγησε την Πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας να θέσει υπό την αιγίδα της κάθε σχετική εκδήλωση του Σχολείου.

004


Αμέσως μετά διαβάστηκε ο χαιρετισμός της Πρέσβεως της Ελλάδας στη Μόσχα, κας Αικατερίνης Νασίκα, η οποία συνεχάρη καθηγητές και μαθητές για την πρωτοβουλία να ασχοληθούν με τον Ντοστογιέφσκι, έναν "γίγαντα όχι μόνον της ρωσικής, αλλά και της παγκόσμιας λογοτεχνίας".

Ακολούθησαν οι ομιλητές:

- Σταύρος Γιαγκάζογλου, Επ. Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος μίλησε με θέμα «Ο κόσμος του Ντοστογιέφσκι και εμείς», χρησιμοποιώντας και οπτικό υλικό.

005


- Δημήτρης Καράμπελας, Ιστορικός του Δικαίου και δοκιμιογράφος, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Ο Ντοστογιέφσκι του Κωστή Παπαγιώργη», παρουσιάζοντας διεξοδικά το βιβλίο - δοκίμιο του Κ. Παπαγιώργη για τον ρώσο μυθιστοριογράφο.

006


- Δημήτρης Μπαλτάς, Δρ Φιλοσοφίας, καθηγητής του Α΄ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού, με θέμα: «Από την ανθρωπολογία του “Εφήβου” του Ντοστογιέφσκι».

007


Μετά τις ομιλίες ακολούθησε δίγλωσσο (ρωσικά και ελληνικά) θεατρικό αναλόγιο με αποσπάσματα από το μυθιστόρημα "Ο Έφηβος" του Ντοστογιέφσκι.

Ερμήνευσαν οι μαθητές & οι μαθήτριες του Α΄ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού:

Αλμπάνη Μαρία, Κυρίτση Στέλλα, Σολομωνίδου Ελισάβετ, Χαριτίδου Μαρία, Χιονίδου Δέσποινα, Κρόκος Ιάσων, Σουλιώτης Νίκος.

Την διδασκαλία έκανε η θεατρολόγος του Σχολείου Έλενα Κορρέ.

Ήταν πραγματικά μια ξεχωριστή στιγμή, καθώς για πρώτη φορά παρουσιάστηκε Ντοστογιέφσκι, σε θεατρική προσαρμογή, στο πρωτότυπο και σε μετάφραση από μαθητές.

Μουσικές συνθέσεις του Σεργκέι Ραχμάνινοφ, του Ντμίτρι Σοστακόβιτς και του Μάνου Χατζιδάκι («Συνομιλία με τον Σέργιο Προκόφιεφ») για σόλο πιάνο, ερμήνευσε ο απόφοιτος Κωνσταντίνος Καραμπίνος.

Την εκδήλωση έκλεισε η Επόπτρια των Σχολείων της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, κα Βασιλική Παπαπέτρου, η οποία εξήρε την ιδιαίτερη εργασία που έκαναν οι μαθητές του Σχολείου πάνω στον «Έφηβο» του Ντοστογιέφσκι.

021


Τη γενική επιμέλεια της εκδήλωσης είχαν οι καθηγητές: Μπαλτάς Δημήτρης, φιλόλογος & Ανδριόπουλος Παναγιώτης, θεολόγος.

Φωτογραφίες: Κώστας Μαρούλης, καθηγητής Φυσικής Αγωγής.

Προσωπογραφία Ντοστογιέφσκι: Μυρτώ Καπνιστή, απόφοιτη.