Ημερολόγιο Εκδηλώσεων ΦΕ

Δεκέμβριος 2024
Τον προηγούμενο μήνα   Τον επόμενο μήνα
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
week 49 1 2 3 4 5 6 7
week 50 8 9 10 11 12 13 14
week 51 15 16 17 18 19 20 21
week 52 22 23 24 25 26 27 28
week 1 29 30 31

Γιατί μια Ευρωπαïκή Ημέρα Γλωσσών;
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα χρησιμοποιούνται επίσημα 24 ευρωπαϊκές γλώσσες, ενώ περισσότερες από 300 ομιλούνται σε όλη την Ευρώπη, αν συνυπολογίσουμε τις τοπικές γλώσσες και διαλέκτους, καθώς και τις γλώσσες που μιλιούνται από πολίτες της Ε.Ε. οι οποίοι κατάγονται από άλλες ηπείρους!

Λόγω τής εισροής μεταναστών και προσφύγων η Ευρώπη έχει γίνει σε πολύ μεγάλο βαθμό πολύγλωσση και η ανάγκη επικοινωνίας των μελών της μεταξύ τους αποτελεί σήμερα επιτακτική ανάγκη και ένα σύγχρονο πανευρωπαϊκό αίτημα.

Η πολυγλωσσία ως κίνητρο για την εκμάθηση ξένων γλωσσών  

Οι γλώσσες όλων των κρατών-μελών τής Ευρώπης βρίσκονται σε συνεχή επαφή μεταξύ τους και επηρεάζουν η μία την άλλη με πολλούς τρόπους.
Αυτή η πλούσια γλωσσική πολυμορφία, όχι μόνο πρέπει να διατηρηθεί και να εμπλουτιστεί, αλλά και να αποτελέσει το κίνητρο για την εκμάθηση ξένων γλωσσών, ιδιαίτερα για τους μαθητές, οι οποίοι ως οι αυριανοί Ευρωπαίοι πολίτες καλούνται να αναπτύξουν τη δεξιότητά τους να χρησιμοποιούν και να επικοινωνούν σε δύο ή περισσότερες γλώσσες, ώστε να έχουν ενεργό παρουσία και ρόλο στην ευρύτερη ευρωπαϊκή κοινότητα όπου ζουν και δραστηριοποιούνται.

top banner 2140 el GR

Καθιέρωση τής Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ακολουθεί μια πολιτική πολυγλωσσίας, τόσο στο τρόπο λειτουργίας των θεσμών της όσο και ως στόχο για τους πολίτες της. Στη Σύνοδο Κορυφής της Βαρκελώνης το 2002 έθεσε το στόχο τα παιδιά να μαθαίνουν τουλάχιστον δύο ξένες γλώσσες από μικρή ηλικία. Η πολυγλωσσία για την ΕΕ συνδέεται άμεσα με την κινητικότητα των εργαζομένων και την ευρωπαϊκή οικονομία. Η 26 Σεπτεμβρίου καθιερώθηκε από το Συμβούλιο τής Ευρώπης ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών το 2001 στο τέλος τού Ευρωπαϊκού Έτους Γλωσσών, με την υποστήριξη τής Ευρωπαϊκής Ένωσης, και κατάφερε να ενώσει εκατομμύρια ανθρώπους από 45 χώρες!

Η Ευρωπαïκή Ημέρα Γλωσσών έρχεται να υπενθυμίσει στους Ευρωπαίους πολίτες, και κυρίως σε όλους τους μαθητές των ευρωπαϊκών χωρών, τη σημασία τής εκμάθησης γλωσσών, τη διαφοροποίηση των γλωσσών που μαθαίνουν, με σκοπό την προώθηση τής πολυγλωσσίας, την ανάγκη τής διαπολιτισμικής κατανόησης, την πλούσια γλωσσική και πολιτιστική ποικιλία και κληρονομιά τής Ευρώπης, αλλά και τη σημασία τής διά βίου εκμάθησης γλωσσών μέσα και έξω από το σχολείο.

Οι μαθητές  της Ευρώπης γιορτάζουν την Ημέρα Γλωσσών!

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για τους μαθητές να δουν το σχολείο τους και τη γύρω πόλη σαν έναν χώρο, όπου άνθρωποι με διαφορετικό υπόβαθρο συναντιούνται, ζουν και αλληλεπιδρούν, και σαν έναν χώρο όπου ανθούν οι γλώσσες. 
Μέσα από ένα πλούσιο διαδραστικό εκπαιδευτικό υλικό που τους παρέχεται, την αξιοποίηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ταξίδια σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, διαγωνισμούς κ.ά. οι μαθητές ανταποκρίνονται στην πρόταση-πρόσκληση τής Ευρωπαϊκής Ένωσης για βελτίωση των γλωσσικών τους δεξιοτήτων.

Τα Αρσάκεια Σχολεία γιορτάζουν την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών!

Στο πλαίσιο τής συστηματικής και καλά οργανωμένης διδασκαλίας των Ξένων Γλωσσών, τα Αρσάκεια Σχολεία δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην πολυγλωσσία αλλά και στην ανάδειξη τής ιδιαίτερης γλωσσικής ταυτότητας κάθε λαού.

Καθ’ όλη τη διάρκεια τού σχολικού έτους οι μαθητές μέσα από ποικίλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, εκδηλώσεις και προγράμματα μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν τις ξένες γλώσσες όχι μόνο ως ένα μέσο επικοινωνίας με τους άλλους (από την πιο στοιχειώδη ως την πιο απαιτητική επικοινωνία) αλλά και ως έμπρακτη επαφή με τη σκέψη, την ιστορία, τη νοοτροπία κάθε λαού και, το βασικότερο, αντιλαμβάνονται την άμεση σχέση τής γλώσσας με μορφές πολιτισμού, με την παιδεία με την ταυτότητα ενός λαού, καθώς και με άλλες διαστάσεις τού πολιτισμού του.

Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών στα Αρσάκεια Σχολεία

Τα Αρσάκεια Σχολεία με μια μακρά εκπαιδευτική παράδοση και ευαισθησία σε θέματα γλώσσας συμμετέχουν ενεργά κάθε χρόνο σε αυτήν τη γιορτή των Ευρωπαϊκών Γλωσσών με πλήθος βιωματικών δράσεων στα τμήματα Αγγλικών, Γαλλικών και Γερμανικών όλων των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης γιορτάζουν την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών, οι οποίες δίνουν για άλλη μια φορά την αφορμή στα παιδιά να συνειδητοποιήσουν τη σπουδαιότητα τής πολυγλωσσίας, αλλά και την ιδιαίτερη θέση κάθε μιας από τις ευρωπαϊκές γλώσσες στη μεγάλη οικογένεια γλωσσών στην οποία ανήκουν.

Εφέτος οι μαθητές μας για να γιορτάσουν Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών στο Σχολείο:

  • ζωγράφισαν σημαίες από διάφορες χώρες
  • τραγούδησαν γαλλικά, γερμανικά και αγγλικά τραγούδια
  • έπαιξαν με γλωσσοδέτες, έγιναν μικροί «γλωσσικοί πράκτορες» και έμαθαν λέξεις και φράσεις καθημερινές σε κάθε γλώσσα, παροιμίες και γνωμικά, περιπλανήθηκαν στα λεξικά, ταξίδεψαν στον κόσμο των ευρωπαϊκών γλωσσών, ανακάλυψαν ομοιότητες και διαφορές, κοινές ρίζες αλλά και διαφορετικές λέξεις, σε ένα συναρπαστικό ταξίδι στη γλωσσική κληρονομιά των Ευρωπαίων.
  • συμμετείχαν σε διαδραστικά παιχνίδια και σε κουίζ γνώσεων με ερωτήσεις για τον πολιτισμό, τη γεωγραφία και τη γλώσσα της κάθε χώρας
  • δημιούργησαν πολύχρωμες αφίσες και ζωγράφισαν πανό με φράσεις και συνθήματα αφιερωμένα στην ημέρα
  • παρουσίασαν πρόσωπα και μνημεία από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες
  • συμμετείχαν σε κυνήγι θησαυρού με ξενόγλωσσες οδηγίες
  • παρακολούθησαν εκπαιδευτικά βίντεο και παρουσιάσεις με θέμα την καθιέρωση και τους λόγους εορτασμού τής Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών
  • έγιναν μικροί σεφ σε ένα φεστιβάλ γεύσης (European Food Festival) με παραδοσιακά εδέσματα από την Αγγλία, τη Γαλλία και τη Γερμανία
  • πήραν μέρος στον διαγωνισμό που διοργανώνει το ECML (European Centre for Modern Languages of the Council of Europe ) για το επετειακό μπλουζάκι τής Ευρωπαïκής Ημέρας Γλωσσών 2020
  • παρουσίασαν θεατρικά δρώμενα

21617501 1462300833846818 2289967250856666517 n
Εκτός από τις παραπάνω δραστηριότητες, αναφέρουμε και δύο ξεχωριστές δράσεις εκτός σχολείου: οι μαθητές τής Α' τάξης (Γερμανικών και Γαλλικών) του Γυμνασίου Θεσσαλονίκης παρακολούθησαν πολυγλωσσικά παιχνίδια στο Δημαρχείο τής πόλης, σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Ερευνητική Ομάδα Πολυγλωσσίας τού Α.Π.Θ. Επίσης, οι μαθητές τής Β΄ τάξης (Γερμανικών και Γαλλικών) τού Γυμνασίου Ιωαννίνων συμμετείχαν σε βιωματική δράση με καθηγητές του Α.Π.Θ. με τίτλο «Πολυγλωσσικό εργαστήριο με τον Harry Potter στο ηλιακό σύστημα».

Επικοινωνούμε, σεβόμαστε, συνυπάρχουμε!

Έτσι οι μαθητές άκουσαν, διάβασαν, παρακολούθησαν, δημιούργησαν, έπαιξαν, ανακάλυψαν και πήραν «μια γεύση» τής ξεχωριστής κουλτούρας κάθε ευρωπαϊκής χώρας, ενώ για άλλη μια φορά συνειδητοποίησαν την ανάγκη και τη σπουδαιότητα τής πολυγλωσσίας αλλά και τής πολυπολιτισμικότητας και πολυμορφίας.

Γιατί ο σεβασμός για κάθε ευρωπαϊκή γλώσσα και ο σεβασμός για τον πολιτισμό κάθε ευρωπαϊκής χώρας οδηγεί τελικά στον σεβασμό και την αποδοχή τής διαφορετικότητας, η οποία δεν χωρίζει τους λαούς τής Ευρώπης, αντίθετα αποτελεί τη βάση τής Ευρωπαϊκής Ένωση.