Στο κατάμεστο Αμφιθέατρο τής Εστίας Επιστημών Πάτρας, όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, παρέστησαν ο πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Θεόκλητος ως εκπρόσωπος τού Μητροπολίτου κ. Χρυσοστόμου, ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας κ. Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, η πρόεδρος τού ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας κ. Αθηνά Πατρώνη, ο συγγραφέας κ. Κώστας Λογαράς, εκπρόσωποι εκπαιδευτικών φορέων και πλήθος κόσμου.
Το αφιέρωμα ξεκίνησε με τον χαιρετισμό τής Διευθύντριας τού Αρσακείου Γυμνασίου κ. Κατερίνας Γεωργίου, η οποία, αφού καλωσόρισε τους προσκεκλημένους, αναφέρθηκε στη σημασία των επετείων που κάνουν τη σχέση μας με την Ιστορία πιο ζωντανή, δημιουργική και γόνιμη, αλλά και για τους στόχους τής εκδήλωσης που υπηρετούν το ευρύτερο όραμα παιδείας τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας.
«Έχοντας την πεποίθηση ότι ο λόγος ενός τόσο βαθυστόχαστου ποιητή είναι πηγή διδαχής, νουθεσίας, μνήμης και παιδείας ήθους, τολμήσαμε να σκύψουμε πάνω από το έργο του και να βοηθήσουμε τους μαθητές μας να τον γνωρίσουν και να τον αγαπήσουν. Ιδιαίτερα στις μέρες μας, που η ανάγκη ουσιαστικής και εκσυγχρονισμένης παιδείας είναι επιτακτική, στόχος των Σχολείων μας είναι να προβάλει με κάθε τρόπο την προσωπικότητα των μαθητών και των μαθητριών, να καλλιεργήσει τα ταλέντα, να αναπτύξει τις δεξιότητες και να αναδείξει το ήθος και την ευαισθησία τους.
Ελπίζουμε, όμως, ότι μέσα από αυτή την προσπάθεια θα κινήσουμε το ενδιαφέρον για περαιτέρω ποιητική ανάγνωση και βαθύτερη γνωριμία με τον ποιητή τής Ιστορίας, των παθών και τού μέλλοντος. Τον ποιητή τού μείζονος ελληνισμού, που με ορμητήριο την Αλεξάνδρεια κατέκτησε την οικουμένη και την αιωνιότητα. Τον ποιητή που μας δίδαξε ότι "Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο Ναι ή το μεγάλο Όχι να πούνε...". Κι αυτόν που απάντησε έγκαιρα σε ερωτήματα που γεννώνται σε κοινωνίες κρίσης και ξεπεσμού: "Και τώρα τι θα γενούμε χωρίς βαρβάρους. Οι άνθρωποι αυτοί ήσαν μια κάποια λύσις...". Τον ποιητή που είναι επίκαιρος περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Γιατί η ποίησή του εμπεριέχει την αγάπη για τον άνθρωπο και τα οικουμενικά ιδανικά και μπορεί να γίνει ένα σκαλοπάτι στην εξέλιξή μας και στην αναζήτηση τού καλύτερου και τού ωραιότερου σε μια εποχή που ταλανίζεται από δυσκολίες. Μπορεί να γίνει το στήριγμά μας στις δύσκολες αυτές στιγμές, αλλά και η φωνή τής συνείδησής μας.
Εύχομαι να αναγνωρίσουμε μέσα από αυτόν την ανάγκη για αλλαγή και εκπλήρωση. Για μια ζωή μέσα στο φως, αλλά και τη συνειδητοποίηση πως ακόμα και ο θάνατος πρέπει να έχει την ποιότητα τής ζωής που ζήσαμε».
Στη συνέχεια η Προϊσταμένη Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας κ. Σοφία Χριστοπούλου απηύθυνε τον δικό της χαιρετισμό, μεταφέροντας τους παρευρισκομένους στην Αλεξάνδρεια τού Καβάφη.
View the embedded image gallery online at:
https://arsakeio.gr/gr/epilogi-thematon/40255-o-kavafhs-sto-fvw-kai-sth-skia-2#sigProId93f44102c9
Το λόγο πήραν μαθητές και μαθήτριες τού Σχολείου που απέδωσαν μαζί με τον κ. Γιώργο Νινιό δραματοποιημένα αποσπάσματα ποιημάτων τού Κ. Π. Καβάφη. Επιδεικνύοντας εκπληκτική για την ηλικία τους ωριμότητα, φώτισαν την προσωπικότητα τού οικουμενικού ποιητή, ενώ οι σολίστ, μαθητές, καθηγητές και η χορωδία τού Σχολείου απέδωσαν τα τραγούδια «Κεριά», «Φωνές», «Όσο μπορείς», «Επέστρεφε», «Τείχη», «Θερμοπύλες», «Ιθάκη», σε μουσική Αθ. Σίμογλου (με προσαρμογή για χορωδία Θ. Ορφανίδη) και «Γκρίζα» σε μουσική Χρ. Νικολόπουλου.https://arsakeio.gr/gr/epilogi-thematon/40255-o-kavafhs-sto-fvw-kai-sth-skia-2#sigProId93f44102c9
Στο φινάλε τής εκδήλωσης ο κ. Νινιός έπαιξε μαντολίνο και τραγούδησε μαζί με τα παιδιά την «Ιθάκη».
Οι θεατές αποθέωσαν τους συντελεστές με το ένθερμο χειροκρότημά τους, ενώ οι μαθητές και οι καθηγητές τού Γυμνασίου ευχαρίστησαν τον κ. Νινιό για τη συνεργασία, χαρίζοντάς του ένα αναμνηστικό λεύκωμα με τη ζωή και το έργο τού Κωνσταντίνου Καβάφη και το λεύκωμα «Πάτρα 1900».
Ιδιαίτερα συγκινημένος ο κ. Νινιός ευχαρίστησε για τα δώρα και υποσχέθηκε ότι θα επανέλθει με νέες προτάσεις για συνεργασία με τους μαθητές.
Την επιμέλεια των κειμένων είχε η Διευθύντρια τού Γυμνασίου, φιλόλογος, κ. Κατερίνα Γεωργίου, η οποία είχε και τη γενικότερη επιμέλεια τής εκδήλωσης μαζί με τη φιλόλογο κ. Χαρά Παλυβού. Τη σκηνοθετική επιμέλεια είχε η θεατρολόγος κ. Γιούλη Δούβου και τη διδασκαλία τής χορωδίας ανέλαβε η καθηγήτρια Μουσικής κ. Λάρα Λυμπεροπούλου. Σολίστ ήταν η κ. Δώρα Ζήκου, σοπράνο, καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας, και ο κ. Σπύρος Σκιαδαρέσης, θεολόγος, καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής. Τη χορωδία πλαισίωσαν οι μουσικοί κ.: Διονύσιος Ανδρουτσάκης (βιολοντσέλο), Σάνη Πέττα (μαντολίνο), Γιώργος Γεωργιάδης (κιθάρα). Στο φλάουτο η μαθήτρια Κλαρίσα Τρασάνη.
Ακούστηκαν τα ποιήματα: «Τα Παράθυρα», «Για να ‘ρθουν», «Κεριά», «Φωνές», «Εκόμισα εις την Τέχνη», «Ζωγραφισμένα», «Το πρώτο σκαλί», «Μάρτιαι ειδοί», «Όσο μπορείς», «Θάλασσα τού Πρωιού», «Μελαγχολία Ιάσονος Κλεάνδρου, ποιητού εν Κομμαγηνή, 595 μ. Χ.», «Επέστρεφε», «Καισαρίων», «Γκρίζα», «Περιμένοντας τους βαρβάρους», «Απολείπειν ο Θεός Αντώνιον», «Η πόλις», «Τρώες», «Τείχη», «Η Σατραπεία», «Che fece… il gran rifiuto», «Θερμοπύλες», «Από τες εννιά», «Πολύ σπανίως», «Ιθάκη».
Απήγγειλαν και τραγούδησαν οι μαθητές: Γιαπιτζή-Παπανδρέου Άννα, Λουκοπούλου Χριστίνα, Μαρούδα Αλεξάνδρα, Πολίτη Αγγελική, Χαμακιώτη Μυρσίνη (Β΄ τάξη), Γιαννοπούλου Ειρήνη, Καραπάνος Παναγιώτης, Κεκάτου Δήμητρα, Κολοκυθοπούλου Παναγιώτα, Κωνσταντίνου Μαρίνα, Λιακοπούλου Αγγελική, Μαρούδα Ιωάννα-Μαρία, Μέγγος Μάριος-Ηλίας, Μοίραλη Λυδία, Μπίρμπας Κυριάκος, Παπάς Δημήτρης, Πετροπούλου Μυρτώ, Σουβαλιώτη Κατερίνα, Τρασάνη Σπηλιανή-Κλαρίσα, Χλιάπα Λήδα-Καλλιόπη (Γ΄ τάξη).
Στη χορωδία συμμετείχαν ακόμη και οι μαθητές: Αγαλιώτη Σοφία, Αθανασοπούλου Ιουλίτα, Ανδρουτσέλη Θεανώ, Αντωνακοπούλου Δανάη, Θεοφιλά Όλγα, Θούα Ηλιοστάλακτη, Καραζέρη Ζωή, Λαϊνάς Γιώργος, Παλούμπη Νίκη, Σαμούτ-Μπατίστας Αλέξης (Α΄ τάξη), Κολομόνδου Ζωγραφιά, Ροκκά Ναταλία (Β΄ τάξη), Γώγου Ιωάννα, Ζαμπάρα Σοφία, Καρδαράκου Ασημίνα, Λαγοπαναγιωτοπούλου Ελισάβετ, Μαγειροπούλου Αθηνά, Μαρλαφέκα Ειρήνη, Πανά Μαριάνθη (Γ΄ τάξη).
Πατήστε την εικόνα για να δείτε το έντυπο
Δείτε ένα απόσπασμα από την εκδήλωση |