Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Κατά το σχολικό έτος 2024- 2025, στο Αρσάκειο – Τοσίτσειο Νηπιαγωγείο Εκάλης, υλοποιήθηκαν οι παρακάτω εκπαιδευτικέςδράσεις κατά της ενδοσχολικής βίας και του σχολικού εκφοβισμού.


• Συμμετοχή εκπαιδευτικών σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα δεκατεσσάρων ωρών σύγχρονης και ασύγχρονης παρακολούθησης για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση Περιστατικών Ενδοσχολικής Βίας και Εκφοβισμού του ΚΕΔΙΒΙΜ του ΕΚΠΑ.
• Δράση σε συνεργασία με το Νηπιαγωγείο Ψυχικού. Τα νήπια του Αρσακείου-Τοσιτσείου Νηπιαγωγείου Εκάλης έλαβαν ένα ξεχωριστό γράμμα από τα νήπια του Αρσακείου Νηπιαγωγείου Ψυχικού. Το γράμμα ήταν ουσιαστικά ένα ποίημα που μιλούσε για την αξία της αγάπης, της φιλίας και της συνεργασίας μεταξύ των παιδιών, έννοιες που βοηθούν τα παιδιά να λειτουργούν σαν ομάδα και να στηρίζουν το ένα το άλλο αντί να έρχονται σε σύγκρουση.
• Δράση δημιουργίας τραγουδιού για τα δικαιώματα του παιδιού, με τίτλο «Έχω δικαίωμα κι εγώ», στο πλαίσιο του μαθήματος της Μουσικής Αγωγής, με αφορμή την ενασχόλησή μας με τον 3ο Άξονα του Εργαστηρίου Δεξιοτήτων, ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ και ΕΝΕΡΓΩ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ και ΕΥΘΥΝΗ, με θέμα: Τα δικαιώματα του παιδιού και τίτλο: «Σαν κάθε παιδί μοναδικό, έχω δικαίωμα κι εγώ».
Τα παιδιά συμμετείχαν σε συζητήσεις στην ομάδα, σχετικές με τα δικαιώματα των παιδιών. Έμαθαν το νόημα της λέξης: «Δικαίωμα». Παρακολούθησαν εκπαιδευτικά βίντεο και άκουσαν τραγούδια σχετικά με βασικά δικαιώματα του ανθρώπου (Τροφή, Ειρήνη, Αγάπη κ.α.). Επέλεξαν τα πιο σπουδαία δικαιώματα, κατά τη γνώμη τους και τα ταίριαξαν σε στίχους, με καταιγισμό ιδεών και συνεργασία σε μικρές ομάδες. Με την καθοδήγηση της υπεύθυνης του μαθήματος της Μουσικής Αγωγής κ. Μαρίας Ευθυμίου(όπου είχε όλη την επιμέλεια της δράσης) οι στίχοι επενδύθηκαν με μουσική. Κατόπιν, τα παιδιά εικονογράφησαν τους στίχους του τραγουδιού με όμορφες πολύχρωμες ζωγραφιές, δημιουργώντας μια αφίσα. Τέλος, όλοι μαζί ως χορωδία, έμαθαν να το τραγουδούν αρμονικά και το ηχογράφησαν, μεταφέροντας το μήνυμα για Σεβασμό στα δικαιώματα όλων των παιδιών.
Το τραγούδι αυτό, εκπροσώπησε τη συμμετοχή του Νηπιαγωγείου μας στο Μαθητικό Διαγωνισμό: «Κάντο ν’ ακουστεί 2025». Απέσπασε καλή κριτική από την επιτροπή του Διαγωνισμού, πέρασε στη φάση ψηφοφορίας των ακροατών και έλαβε υψηλή θέση στην τελική κατάταξη.
Τα παιδιά μέσα από τη δράση αυτή, ευαισθητοποιήθηκαν ιδιαίτερα για συμπεριφορές που δείχνουν σεβασμό ή μη, για τα δικαιώματα των παιδιών, καλλιέργησαν το λόγο τους (προσάρμοσαν τις σκέψεις και τις ιδέες τους σε στίχους), ενίσχυσαν τη δημιουργικότητά τους, τη συνεργασία και την ευγενή άμιλλα και πήραν σημαντικά μηνύματα μέσα από μουσικές μεθόδους εκμάθησης(ακροάσεις, δημιουργία και εκτέλεση τραγουδιών) απολαμβάνοντας το όμορφο αποτέλεσμα της ομαδικής προσπάθειάς τους.
• Με αφορμή το βιβλίο της Μαρίας Κουτσανοπούλου με τίτλο «Τα χέρια δε χτυπάνε τα χέρια αγαπάνε», μιλήσαμε για το τι μπορεί να κάνει ένα χέρι όταν είναι λυπημένο. Αναρωτηθήκαμε αν υπάρχουν πολύχρωμα χέρια και πώς αποκτούν τα χρώματά τους. Έτσι συζητήσαμε για τις συγκρούσεις μέσα στην τάξη, για τα αίτια αλλά και για τους σωστούς τρόπους επίλυσης αυτών των συγκρούσεων. Μάθαμε πως η αγάπη έχει τεράστια δύναμη και μπορεί να διώξει τον θυμό. Γι’ αυτό πρέπει να τη προσφέρουμε απλόχερα.
• Επίσης, ζωγραφίσαμε τα χέρια μας σε χαρτόνι, τα στολίσαμε με χρώματα και μπόλικη φαντασία και στη συνέχεια κόψαμε κόκκινες καρδιές. Όλα αυτά τα κολλήσαμε σε Α4 χαρτόνια και στολίσαμε το ταμπλό της τάξης μας.