Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Με την ευκαιρία τής λήξεως τού σχολικού έτους 2023-2024, τα προνήπια και τα νήπια τού Αρσακείου-Τοσιτσείου Νηπιαγωγείου Εκάλης προετοίμασαν και παρουσίασαν, με τη βοήθεια και τη στήριξη των υπευθύνων νηπιαγωγών των τμημάτων και των υπευθύνων των εξειδικευμένων δραστηριοτήτων, μια θεατρική παράσταση γεμάτη λόγο, χορό, μουσική και τραγούδι!

«Το δάσος μάς μιλά… πριν, τώρα και μετά» ήταν ο τίτλος τής θεατρικής και μουσικοχορευτικής παράστασης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024, στο θέατρο των Αρσακείων-Τοσιτσείων Σχολείων Εκάλης.

Η παράσταση, στηριγμένη στους προγονικούς μύθους, μετέγραφε τον αρχαίο μύθο τού Ερυσίχθονος, τον πρώτο μύθο με οικολογικό μήνυμα στην ιστορία τής ανθρωπότητας...

Επρόκειτο για μια παράσταση η οποία ενσωνάτωνε πληροφορίες και στοιχεία από την αρχέγονη σχέση των ανθρώπων με τα δέντρα τής αρχαίας μυθολογίας, αλλά και τις ολέθριες συνέπειες από τη μαζική καταστροφή των δασών, την απειλή τής κλιματικής κρίσης και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που συναντάμε στην βιοποικιλότητα τού πλανήτη μας, καθώς και τους τρόπους για την αντιμετώπισή τους.

Οι προγονικοί μύθοι συχνά συνιστούν διδαχές για την προστασία τού περιβάλλοντος και δίνουν παραδείγματα προς αποφυγή. Ο συγκεκριμένος μύθος αποτελεί ένα αποκαλυπτικό παράδειγμα τής αλόγιστης συμπεριφοράς τού ανθρώπου απέναντι στη φύση και των αρνητικών επιπτώσεών της, ενώ, ταυτόχρονα, γίνεται μέσο φρονηματισμού όλων μας σχετικά με το μέλλον τού πλανήτη Γη.

Τα κείμενα τής παράστασης έγραψαν από κοινού οι καθηγήτριες Θεατρολογίας κ. Αγγελική Ζάχου και Ηρώ Κεραμοπούλου.
Τις χορογραφίες, τη διδασκαλία τής κίνησης, τον σχεδιασμό των κοστουμιών, τη διεύθυνση σκηνής και την ευθύνη τής σκηνογραφίας είχε η υπεύθυνη τής Ρυθμικής και Κινητικής Αγωγής κ. Σιμόνη Σταυροπούλου, καθηγήτρια μπαλέτου και κίνησης και χορογράφος.
Την σκηνοθεσία τής παράστασης ανέλαβαν από κοινού οι κ. Αγγελική Ζάχου, Ηρώ Κεραμοπούλου και Σιμόνη Σταυροπούλου,
Τη μουσική (στίχους, σύνθεση και διασκευή), καθώς και τη διδασκαλία των τραγουδιών ανέλαβε η νηπιαγωγός και μουσικός κ. Μαρία Ευθυμίου, η οποία είχε και τη μουσική επιμέλεια τής παράστασης και των χορογραφιών μαζί με την κ. Σιμόνη Σταυροπούλου. Οι μουσικές επιλογές τής παράστασης είχαν ως σημείο αναφοράς τα έργα σπουδαίων Ελλήνων συνθετών, όπως είναι οι Νίκος Κυπουργός, Σταμάτης Σπανουδάκης, Μάνος Χατζιδάκις, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Γιάννης Μαρκόπουλος, Μίκης Θεοδωράκης και Βαγγέλης Παπαθανασίου, τα οποία πλαισίωσαν με τις μελωδίες τους τις χορογραφίες τής παράστασης.
Την επιμέλεια τού σκηνικού τής παράστασης είχε η καθηγήτρια Εικαστικών κ. Μαρίνα Κοράκη, ενώ τα σκηνικά αντικείμενα κατσκεύασαν οι κ. Φωτεινή Κοντού, Μαριαρένα Κουτούγερα, Γεωργία Βλάχου, Χριστίνα Λέχου και Δήμητρα Νίκα.
Την επιμέλεια τής ηχοληψίας είχε η κ. Έρη Παπαγεωργίου και την γραμματειακή υποστήριξη η κ. Δέσποινα Παπαγεωργίου.
Τέλος, τη γενική επιμέλεια τής θεατρικής παράστασης είχε η Διευθύντρια  κ. Γιώτα Παππά.

Σημαντικό μέρος τού κόστους για την έκδοση των προσκλήσεων και τού αναμνηστικού εντύπου τού σχολικού έτους 2023-2024, καθώς και για τον φωτισμό και τον ήχο τής θεατρικής παράστασης καλύφθηκε από την ευγενική χορηγία των εταιρειών: Diving Status Underwater Services, Όμιλο Επιχειρήσεων Σωτηρόπουλος Group, Economy Green Energy (Ενεργειακά συστήματα), Εταιρεία πλακιδίων και ειδών υγιεινής και κατασκευών Κοτρωνάκη ΙΚΕ και η κ. Μιχαλιάνου Γεωργία, μητέρα μαθητή τού Νηπιαγωγείου.

Επίσης, η βιομηχανία μπισκότων και ειδών διατροφής ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, η εταιρεία Coca cola3E και η εταιρεία Νερά Κρήτης ΑΕΒΕ προσέφεραν ευγενικά κεράσματα στα παιδιά τού Νηπιαγωγείου τη βραδιά τής παράστασης.

Την παράσταση τίμησαν με την παρουσία τους: Εταίροι τής Φ.Ε., η Επόπτρια των Σχολείων τής Φ.Ε. κ. Βασιλική Παπαπέτρου-Μουρσελά, η Αναπληρώτρια Συντονιστή Συμβούλου των Σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης τής Φ.Ε. κ. Σοφία Σταθοπούλου, η Συντονίστρια θεωρητικών μαθημάτων των Σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης τής Φ.Ε. κ. Αθηνά Μακροπόδη, η Συντονίστρια Αγγλικής Γλώσσας των Σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης τής Φ.Ε. κ. Πόπη Γεωργακέλλου, η υπεύθυνη τής Υπηρεσίας Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων τής Φ.Ε. κ. Καλλιόπη Λαμπρινουδάκη, η Υπεύθυνη Συμβουλευτικών Υπηρεσιών τής Φ.Ε. κ. Ξένια Παρασκευοπούλου, η Σύμβουλος Εκπαίδευσης Νηπιαγωγών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής κ. Αγαπούλα Ευθυμιοπούλου, η δήμαρχος Διονύσου κ. Κατερίνα Μαιχόσογλου, η Γενική Γραμματέας τού Συλλόγου Αποφοίτων τής Φ.Ε. κ. Μίκα Μπάρμπα, Διευθύντριες και εκπαιδευτικοί των Αρσακείων Σχολείων, γονείς, συγγενείς, φίλοι των παιδιών, καθώς και άλλοι εκλεκτοί προσκεκλημένοι.