Στο πλαίσιο των διδακτικών επισκέψεων, την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2022 οι μαθητές τής Α΄ τάξης τού Β΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Γυμνασίου Εκάλης επισκέφθηκαν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή στην Κηφισιά.
Οι μαθητές των τμημάτων Α΄1 και Α΄2 ξεναγήθηκαν την ψηφιακή έκθεση ''Σεισμός στο Μουσείο'', μια πρωτότυπη εκπαιδευτική πρωτοβουλία που επιτρέπει στα παιδιά να περιηγηθούν και να γνωρίσουν καλύτερα αυτό το φυσικό φαινόμενο μέσα από διαδραστικές εφαρμογές και καινοτόμες μεθόδους υψηλής τεχνολογίας.
Ειδικότερα, οι μαθητές παρακολούθησαν μοναδικά μοντέλα υδρογείου που δίνουν πληροφορίες για τους σεισμούς και εκπαιδευτικά βίντεο που παρουσιάζουν σημαντικούς σεισμούς στον ελλαδικό χώρο από το 1900 μέχρι σήμερα. Επίσης, με τη «σεισμική τράπεζα», την «καρέκλα εικονικής πραγματικότητας», καθώς και τις εφαρμογές «Σεισμός στην πόλη» και «Γίνε σεισμοειδικός» ενημερώθηκαν διαδραστικά σχετικά με το πώς μπορούν να προστατευτούν όταν συμβαίνει σεισμός. Τέλος, οι μαθητές συνεδητοποίησαν γιατί η Ελλάδα είναι σεισμογενής χώρα και εξοικειώθηκαν με το φυσικό αυτό φαινόμενο.
Τα παιδιά συνόδευσαν οι καθηγητές κ. Ιουλία Παπαδογιάννη και Δημήτρης Ξύστρας.
Οι μαθητές των τμημάτων Α΄3 και Α΄4 ξεναγήθηκαν τη νέα διαδραστική έκθεση «Κλιματική αλλαγή και εμείς» στο Κέντρο ΓΑΙΑ τού Μουσείου.
Αρχικά οι μαθητές παρακολούθησαν εκπαιδευτική ταινία στη Θόλο τού Αιθρίου με θέμα την κλιματική αλλαγή. Εν συνεχεία ξεναγήθηκαν στην έκθεση η οποία αποτελείται από 17 εκθεσιακούς σταθμούς με διάφορες θεματικές που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, τόσο σε παγκόσμια όσο και σε προσωπική κλίμακα. Οι θεματικές ενότητες που περιλαμβάνει η έκθεση είναι: Ενέργεια, Μεταφορές, Παραγωγή τροφίμων, Χρήση νερού, Απορρίμματα/Ανακύκλωση, Επιστημονική έρευνα, Επιπτώσεις, Προσωπική ευθύνη και Παγκοσμιότητα.
Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι η κλιματική αλλαγή είναι το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό πρόβλημα που απασχολεί την παγκόσμια κοινότητα, καθώς απειλεί άμεσα πολλές και σημαντικές πτυχές τής ζωής μας, σκοπός τής έκθεσης είναι οι μαθητές να αντιληφθούν τις συνέπειές της, τον βαθμό που μας επηρεάζουν αλλά και τον τρόπο που ο καθένας μπορεί να βοηθήσει. Η εκπαίδευση και η ευαισθητοποίηση τής νέας γενιάς, ώστε να προετοιμαστεί και να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις τής κλιματικής αλλαγής έγκαιρα και αποτελεσματικότερα, είναι η μεγάλη πρόκληση.
Τα παιδιά συνόδευσαν οι καθηγήτριες κ. Γερασιμούλα Καλαντζή, Μαρία Καραγεωργίου και Μαρία-Ειρήνη Κρασσά.
https://arsakeio.gr/gr/ekali/ekali-junior-high-b/ta-nea-mas/events-activities/47857-mouseio-fysikis-istorias-goulandri#sigProId377d413519