Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Για την επιτυχή ολοκλήρωση τού ευρωπαϊκού προγράμματος e Twinning - Erasmus με τίτλο "Heritage Travellers" το Β΄ Αρσάκειο-Τοσίτσειο Γυμνάσιο Εκάλης απέσπασε το 1ο βραβείο πανελληνίως! Το βραβείο συνοδεύτηκε από αναμνηστικά δώρα για όλους τους μαθητές που συμμετείχαν, καθώς και επτά (7) υπολογιστές-τάμπλετ για το Σχολείο μας. Τα αναμνηστικά δώρα προς τους μαθητές απονεμήθηκαν από τη Διευθύντρια τού Σχολείου κ. Ευδοκία Γιαννικοπούλου στο Θέατρο, την Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2024, όπου παρουσιάστηκαν οι δράσεις και τα εκπαιδευτικά αποτελέσματα τού έργου στους μαθητές όλου τού Σχολείου (για να δείτε τις δραστηριότητες τού έργου πατήστε εδώ).

Η τελετή βράβευσης τού 18ου Εθνικού Διαγωνισμού e Twinning πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, την Τρίτη 9 Απριλίου 2024, στις 5.00 το απόγευμα, και έγινε ζωντανή μετάδοσή της από το κανάλι τού "Hellenic eTwinning" στο YouTube (για να δείτε την τελετή βράβευσης τού Σχολείου μας πατήστε εδώ). 

Να σημειωθεί ότι οι μαθητές τού B΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Γυμνασίου Εκάλης υλοποιούν από το 2012 με επιτυχία ευρωπαϊκά προγράμματα e Twinning και τα έργα τους βραβεύονται κάθε χρόνο με εθνικές και ευρωπαϊκές ετικέτες ποιότητας. Παράλληλα, το Σχολείο μας συνδυάζει το συγκεκριμένο πρόγραμμα με την κινητικότητα των μαθητών μας σε ευρωπαϊκές χώρες με τις οποίες συνεργάζεται στο πλαίσιο τού Erasmus, καθώς τού έχει απονεμηθεί από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών διαπίστευση Erasmus για τη σχολική εκπαίδευση 2021-2027.

Έτσι, κατά το σχολικό έτος 2022-2023 εκπονήθηκε το έργο e-Twinning - Erasmus "Heritage Travellers" με μαθητές τής Β΄ και Γ΄ τάξης σε συνεργασία με συμμαθητές τους από τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία και τη Ρουμανία. Υπεύθυνες τού προγράμματος ήταν οι καθηγήτριες Αγγλικών κ. Αθηνά Γκαρμπολά και Αθηνά Ξυραφά.

Οι μαθητές συμμετείχαν σε ποικίλες δραστηριότητες με θέμα την πολιτιστική κληρονομιά. Μέσα από το έργο αυτό ασχολήθηκαν με τον πολιτιστικό πλούτο τής χώρας μας, καθώς και των άλλων χωρών, κατανόησαν τη σημασία του για τη ζωή των ανθρώπων και ανέλαβαν την ευθύνη για την προστασία, τη συντήρηση και τη μετάδοση τής κληρονομιάς μας στις μελλοντικές γενιές. Μέσα από διάφορες δραστηριότητες οι μαθητές έμαθαν να αναγνωρίζουν την υλική, την άυλη, την ψηφιακή και τη φυσική κληρονομιά. Με αυτόν τον τρόπο θα εξελιχθούν σε ενεργούς και υπεύθυνους πολίτες που είναι σε θέση να αναγνωρίσουν τον πλούτο τού πολιτισμού και να αναλάβουν την ευθύνη για την προστασία, τη συντήρηση και τη μεταβίβαση τής κληρονομιάς στις μελλοντικές γενιές.

Κάθε μήνα οι συμμετέχοντες μελετούσαν καθε μία από τις παραπάνω κατηγορίες κληρονομιάς και αντάλλασσαν πληροφορίες και υλικό με τους μαθητές των συνεργαζόμενων σχολείων. Οι δραστηριότητες πραγματοποιήθηκαν μέσα από εθνικές αλλά και από 7 διεθνείς ομάδες. Οι μαθητές συμμετείχαν με ενθουσιασμό σε όλες τις δραστηριότητες καθ’ όλη τη διάρκεια τής υλοποίησης τού έργου. Οι καθηγητές έδρασαν ως μέντορες-σύμβουλοι των μαθητών, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Για την επίτευξη των στόχων τού έργου eTwinning και τής κινητικότητας Erasmus σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν δραστηριότητες που κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον των μαθητών από την αρχή ώς το τέλος των δράσεων. Σημαντική δράση, που διοργάνωσε το Σχολείο μας στη Βιβλιοθήκη και παρακολούθησαν οι μαθητές από βίντεο που διαμοιράστηκε σε όλα τα συνεργαζόμενα ευρωπαϊκά σχολεία στο πλαίσιο τού προγράμματος e Twinning, υπήρξε η ομιλία τού καθηγητή Αρχαιολογίας τού ΕΚΠΑ κ. Βασίλη Λαμπρινουδάκη σχετικά με τις αρχαίες ελληνικές αποικίες στη Νότια Γαλλία και στη Βορειοανατολική Ισπανία.

Οι μαθητές μας είχαν, επίσης, την ευκαιρία να επισκεφθούν την Ισπανία και να γνωρίσουν από κοντά τους Ισπανούς συνεργάτες μας, κατά την υλοποίηση τού ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ Δράσης ΚΑ121, στο πλαίσιο τής κινητικότητας, κατά το χρονικό διάστημα από 27 Μαρτίου έως 1η Απριλίου 2023, στο Σχολείο Instituto Santa Eugenia, το οποίο βρίσκεται στην πόλη Χιρόνα στη βορειοανατολική Ισπανία (για περισσότερες λεπτομέρειες πατήστε εδώ).

Στη συνέχεια οι μαθητές τού ισπανικού σχολείου επισκέφθηκαν τη χώρα μας και φιλοξενήθηκαν από το Σχολείο μας, κατά το χρονικό διάστημα από 23 Απριλίου έως 28 Απριλίου 2023, ενώ, παράλληλα, γνώρισαν μέσα από ξεναγήσεις σημαντικά πολιτιστικά μνημεία τής χώρας μας: τον αρχαιολογικό χώρο Ικάριον στον Δήμο Διονύσου, τον οποίο έχει υιοθετήσει το Σχολείο μας από το 2012, τον ιερό βράχο τής Ακρόπολης και την Πλάκα στην Αθήνα, τον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών και το ιστορικό Ναύπλιο, την πρώτη πρωτεύουσα τής χώρας μας. Ανάμεσα στις δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν κατά τη φιλοξενία των Ισπανών συνεργατών μας στο Σχολείο ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα υπήρξε η δειγματική ανασκαφή, που πραγματοποιήθηκε στο Αρχαιολογικό Πάρκο των Αρσακείων-Τοσιτσείων Σχολείων Εκάλης, κατά την οποία Έλληνες και Ισπανοί μαθητές μαζί ανέσκαψαν και μελέτησαν ευρήματα οικίας κλασικής εποχής (για περισσότερες λεπτομέρειες πατήστε εδώ). 

Η αμφίδρομη αυτή συνάντηση έδωσε την ευκαιρία στους μαθητές να ευαισθητοποιηθούν σε πολιτιστικά θέματα και να αναδείξουν την κοινή ευρωπαϊκή πολιτιστική ταυτότητά τους.