Γράφει η μαθήτρια Ελένη Κατωπόδη (Β΄2 τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Γυμνασίου Εκάλης:
"Νότες, ρυθμός, μελωδίες… Πώς θα ήταν ο κόσμος άραγε χωρίς μουσική; Πώς θα ήταν οι σχέσεις των ανθρώπων, εάν δεν υπήρχε ένα τραγούδι για να τις εκφράσει; Η μουσική είναι ένα ξεχωριστό εργαλείο, για να αποτυπωθούν οι ανθρώπινες σκέψεις, αλλά και τα συναισθήματα. Με τον καλύτερο τρόπο τονίζει τη σημασία της μουσικής στη ζωή μας ο Φινλανδός συνθέτης και βιολιστής Jean Sibelius, που εύστοχα παρατηρεί πως «η μουσική αρχίζει εκεί που σταματούν οι δυνατότητες της γλώσσας».
Η μουσική έχει μεγάλη συναισθηματική σημασία για τον άνθρωπο. Ενισχύει την αυτοεκτίμησή μας, μας χαλαρώνει, προσφέρει ψυχική ηρεμία. Δεν είναι λίγες οι φορές, που η μουσική μάς ταξιδεύει σε άλλους κόσμους, μας κάνει να αφήνουμε το μυαλό μας να ονειρεύεται, αλλάζει τη διάθεσή μας!
Ο Αϊνστάιν δήλωσε πως αν δε γινόταν επιστήμονας, θα γινόταν μουσικός! Συγκεκριμένα, είπε: «Δε θα μπορούσα να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς να παίζω μουσική. Ζω τα όνειρά μου μέσα από τη μουσική. Παρατηρώ τη ζωή μου μέσα από τη μουσική… Γνωρίζω ότι τη μεγαλύτερη απόλαυση στη ζωή μου την έδωσε το βιολί.» Ο ίδιος πίστευε πως η ενασχόλησή του με το βιολί ήταν ο λόγος, που έγινε τόσο έξυπνος.
Από τη βιολογία είναι γνωστό ότι η μουσική είναι μέσα μας. Ο καρδιακός παλμός, ο ρυθμός του βαδίσματος, ο αναπνευστικός ρυθμός. Για σκεφτείτε το! Σύμφωνα με νεότερες μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί, τμήματα του εγκεφάλου μας μπορούν να ενεργοποιηθούν στο άκουσμα της μουσικής βοηθώντας έτσι στην αύξηση της συγκέντρωσης, της αντοχής, αλλά και στη μείωση του άγχους.
Εξάλλου, όλοι γνωρίζουμε την ύπαρξη της «μουσικοθεραπείας». Όταν υπάρχουν προβλήματα μνήμης, είτε στην περίπτωση άνοιας είτε σε περίπτωση Αλτσχάιμερ, μέσω της μουσικής, επειδή η γνώση είναι πολύ βαθιά χαραγμένη στο μυαλό των ανθρώπων, η μουσικοθεραπεία την ξαναφέρνει στο προσκήνιο μαζί με όποιες άλλες αναμνήσεις έχουν χαθεί. Η μουσική, όμως, βοηθά και στη θεραπεία ασθενειών. Έχει, σίγουρα, θετικό αντίκτυπο σε ασθενείς με καρδιολογικά και αναπνευστικά προβλήματα, αφού πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι συμβάλλει στη μείωση της καρδιακής πίεσης. Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό σε σοβαρά χειρουργεία να βοηθάμε την καρδιά με απαλή μουσική να δουλεύει στο «ρελαντί», ειδικά στις αίθουσες ανάνηψης.
Άλλη μια ευεργετική ιδιότητα της μουσικής είναι ότι βοηθάει τα παιδιά με ειδικές ανάγκες. Ιδιαίτερα χρησιμοποιείται στις περιπτώσεις μαθησιακών δυσκολιών, νοητικής υστέρησης και συναισθηματικών διαταραχών. Μπορεί να βοηθήσει παιδιά με αυτισμό στην ανάκληση σημαντικών πληροφοριών, όταν αυτές συνδέονται με απλές ηχητικές δομές. Επίσης, έρευνες δείχνουν πως τα περισσότερα παιδιά με νοητική καθυστέρηση είναι πιο πιθανό να παρακολουθούν ένα ακουστικό από ό,τι ένα οπτικό ερέθισμα, ιδιαίτερα όταν το ακουστικό ερέθισμα είναι μουσικό.
Επιπλέον, ενισχύει την προσοχή των παιδιών αυτών σε οργανωμένες δραστηριότητες και μειώνει τη συναισθηματική φόρτιση, που έχει να κάνει με το άγχος.Σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, που παρουσίαζαν γλωσσική καθυστέρηση, βρέθηκε σημαντική βελτίωση της γλωσσικής έκφρασης μετά τη χρήση τραγουδιών, τα οποία είχαν συνδυαστεί με εικόνες κατά τη διδασκαλία λεξιλογίου.
Αλλά και τα παιδιά που συμμετέχουν σε ορχήστρες ή χορωδίες, σύμφωνα με μία μακροχρόνια επιστημονική μελέτη στις ΗΠΑ, μαθαίνουν να συνεργάζονται καλύτερα με άλλα παιδιά και έχουν καλύτερη δυνατότητα ακρόασης του διπλανού τους ανθρώπου, όπως και μεγαλύτερη ευχέρεια στην επικοινωνία.
Συμπεραίνουμε, λοιπόν, ότι η μουσική είναι πολύ σημαντική και ευεργετική για τον άνθρωπο. Γι’ αυτό, καλό είναι ένα μέρος του ελεύθερου χρόνου μας να αφιερώνεται στη μουσική, καθώς έτσι εξευγενίζουμε την ψυχή μας, ξεκουράζουμε το μυαλό μας και ολοκληρώνουμε την προσωπικότητά μας. Η μουσική μάς κάνει πιο ποιοτικούς ανθρώπους, στοιχείο απαραίτητο για την τεχνοκρατική εποχή που ζούμε. Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε ότι η μουσική είναι δείγμα πολιτισμού!"