Εκτύπωση

Γράφουν οι μαθήτριες Ιωάννα Καλλιακμάνη, Ευγενία Κατωπόδη και Αθηνά Κωτσιαγκέλη (Γ΄4) τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Γυμνασίου Εκάλης:

Ως υπεύθυνοι ταξιδιώτες πρέπει να είστε πάντα προσεκτικοί σχετικά με το τι παίρνετε μαζί σας και πώς πρέπει να συμπεριφέρεστε στο εξωτερικό, ώστε να είστε αποδεκτοί από τους ντόπιους και να μην έχετε προβλήματα. Διαφορετικά, ενδέχεται να σας επιβληθούν πρόστιμα! Ή ακόμα χειρότερα, να σας απελάσουν ή να σας οδηγήσουν σε κράτηση για κάτι που σας φαίνεται εντελώς φυσιολογικό! Αν, λοιπόν, θελήσετε να ταξιδέψετε στις χώρες που αναφέρουμε παρακάτω, ενημερωθείτε προσεκτικά, ώστε να αποφύγετε τις κακοτοπιές…

Η αγορά αλκοόλ τα απογεύματα στην Ταϊλάνδη
Η Ταϊλάνδη είναι γνωστή σε ολόκληρο τον πλανήτη για τα πάρτυ που γίνονται στην παραλία Full Moon. Ωστόσο, αυτό που πολλοί ταξιδιώτες αγνοούν είναι το γεγονός πως είναι παράνομο να παραγγείλετε αλκοολούχα ποτά σε όλη τη χώρα από τις 11 π.μ. έως τις 2 μ.μ. και από τις 5 μ.μ. έως τα μεσάνυχτα. Αυτό σημαίνει ότι απαγορεύεται να παραγγείλετε ένα κοκτέιλ όσο είστε το απόγευμα στην παραλία ή ποτά κατά τη διάρκεια τής βραδινής σας εξόδου. Όποιο μπαρ εντοπιστεί να πουλά αλκοόλ εκτός των επιτρεπόμενων ωρών, θα πληρώσει πρόστιμο, ενώ ο ιδιοκτήτης του αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης μέχρι και 2 χρόνια.

Το κάπνισμα και η τσίχλα σε δημόσιο χώρο στη Σιγκαπούρη
Παρόλο που το κάπνισμα σε δημόσιο χώρο δεν είναι παράνομο στη Σιγκαπούρη, οι κανονισμοί σχετικά με το σημείο όπου μπορείτε να καπνίσετε σε δημόσιους χώρους είναι ακραίοι. Στις στάσεις λεωφορείων, τις παιδικές χαρές και τους χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων απαγορεύεται το κάπνισμα. Οι καπνιστές πρέπει επίσης, όταν κρατούν τσιγάρο, να παραμένουν σε απόσταση μεγαλύτερη των 5 μέτρων από όλες τις εισόδους κτηρίων, τις στάσεις λεωφορείων και τους κοινόχρηστους χώρους, διαφορετικά αντιμετωπίζουν πρόστιμο έως και 5.000 δολάρια. Επίσης, απαγορεύεται η πώληση και ο μηρυκασμός τσίχλας!

Μηνύματα στο κινητό ενώ περπατάτε στη Χονολουλού
Σε μια προσπάθεια να κάνουν τους πεζούς να μοιράζονται την ευθύνη για την οδική ασφάλεια με τους οδηγούς, η αποστολή μηνυμάτων στο κινητό την ώρα που περπατάτε, απαγορεύτηκε πρόσφατα στη Χονολουλού τής Χαβάης. Οποιοσδήποτε συλληφθεί να γράφει μηνύματα ή να κοιτάζει οποιοδήποτε είδος ηλεκτρονικής συσκευής, ενώ διασχίζει τον δρόμο, μπορεί να λάβει πρόστιμο έως και 99 δολάρια!

Η Ιαπωνία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα περνούν από το μικροσκόπιο τη χρήση φαρμάκων
Οι νόμοι περί φαρμάκων στην Ιαπωνία και τα ΗΑΕ είναι πολύ αυστηροί. Πολλά φάρμακα, ακόμη και κάποια συνταγογραφούμενα, θεωρούνται ισχυρά ναρκωτικά, ειδικά όσα περιέχουν κωδεΐνη. Οι ταξιδιώτες είναι καλύτερο να αφήνουν τα παυσίπονά τους στο ξενοδοχείο, καθώς η κατοχή απαγορευμένης ουσίας -ή ακόμη και ίχνη στο αίμα- μπορεί να οδηγήσει σε ποινή φυλάκισης έως και 4 χρόνια.

Στο Ιράν όλοι πρέπει να σέβονται τον ενδυματολογικό κώδικα
Το μόνο που θα σας ζητηθεί στο Ιράν είναι να σεβαστείτε τον πολιτισμό τους. Για τους άνδρες απαγορεύονται τα σορτς και οι βερμούδες στους δημόσιους χώρους. Οι γυναίκες καλούνται να είναι εξαιρετικά προσεκτικές με τις ενδυματολογικές επιλογές τους. Πρέπει να έχουν το κεφάλι καλυμμένο πάντα με ένα μαντήλι ή Roosari, όπως λέγεται, και να προτιμούν ρούχα, τα οποία δεν αφήνουν ακάλυπτα τα γόνατα και τους ώμους.

Προσοχή με τις φωτογραφίες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Οι τουρίστες στα ΗΑΕ πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί με το περιβάλλον τους, όταν βγάζουν φωτογραφίες στις διακοπές τους. Είναι παράνομη η λήψη φωτογραφιών από στρατιωτικές τοποθεσίες, ανάκτορα και κυβερνητικά κτήρια. Υπάρχει επίσης ένας κανόνας, που απαιτεί από τους ανθρώπους να δίνουν την άδειά τους πριν φωτογραφηθούν στοn δρόμο και αυτές οι φωτογραφίες δεν μπορούν να διανεμηθούν χωρίς τη συγκατάθεση όλων. Τα αεροδρόμια στα ΗΑΕ επιβάλλουν, επίσης, αυστηρή απαγόρευση λήψης φωτογραφιών και βίντεο.