Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Την Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2024 τα τμήματα Α΄1 και Α΄2 τού Α΄ Αρσακείο-Τοσιτσείου Γυμνασίου Εκάλης επισκέφθηκαν την Κεντρική Υπηρεσία των Γενικών Αρχείων τού Κράτους (Γ.Α.Κ.), η οποία στεγάζεται σε ένα σύγχρονο κτήριο στο Ψυχικό.

Τους μαθητές και τις μαθήτριες υποδέχθηκε θερμά ο κ. Γ. Γκλαβίνας, διδάκτωρ Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας τού Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας τού Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης και προϊστάμενος τού Τμήματος Προβολής, Επικοινωνίας και Εκπαιδευτικών Δράσεων των Γ.Α.Κ. Μάλιστα, το Σχολείο μας συνδέεται με τον κ. Γκλαβίνα, αφού την περασμένη σχολική χρονιά ανέλαβε να παρουσιάσει σε μαθητές Γ΄ τάξης, στο πλαίσιο τού μαθήματος τής Ιστορίας, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα τής Κεντρικής Υπηρεσίας Γενικών Αρχείων τού Κράτους, με τίτλο: "Η λογοκρισία στον κινηματογράφο, το θέατρο και το τραγούδι την περίοδο της δικτατορίας των συνταγματαρχών (1967-1974) μέσα από τεκμήρια των Γενικών Αρχείων του Κράτους".

Οι μαθητές και οι μαθήτριες περιηγήθηκαν σε όλους τους ορόφους τού κτηρίου των Γ.Α.Κ., είδαν από κοντά πώς δουλεύουν οι ιστορικοί ερευνητές, μελέτησαν πρωτότυπα αρχεία πολύτιμης ιστορικής σημασίας και  μπήκαν στα «άδυτα» τού κτηρίου, εκεί όπου φυλάσσονται σε ειδικές συνθήκες και ταξινομούνται τα έγγραφα που έχει στην κατοχή της η Υπηρεσία. Στη συνέχεια οι μαθητές και μαθήτριες ξεναγήθηκαν στην τρέχουσα έκθεση των Γ.Α.Κ. με τίτλο: «Ανεγείρονται αι κλειναί Αθήναι. Η γένεση μιας πρωτεύουσας». Η έκθεση βασίστηκε στη μελέτη των αρχείων τού Υπουργείο Εσωτερικών και τού Αρχείου Σχεδίων Πόλεων που συγκροτήθηκαν με συνέπεια και οργάνωση κατά την οθωνική περίοδο. Η παρουσίαση τού υλικού διαρθρώνεται σε οκτώ ενότητες:

Αθήνα: Βασιλική Καθέδρα και Πρωτεύουσα
Βασιλικά Ανάκτορα
Δημόσια κτήρια
Οδοί - πλατείες - κρήνες
Δημόσια έργα και υποδομές
Αρχαιότητες
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες και η πολιτιστική ζωή στην Αθήνα
Η εμπορική και η βιοτεχνική παραγωγή στην Αθήνα

Μετά την ξενάγηση ακολούθησε σύντομο διάλειμμα και έπειτα η επίσκεψή μας ολοκληρώθηκε με ένα πρωτότυπο και ευφάνταστο παιχνίδι: ένα ιδιαίτερο «κυνήγι θησαυρού», κατά το οποίο οι μαθητές, προκειμένου να φτάσουν στην λύση τού αινίγματος, θα έπρεπε να αναζητήσουν τα κατάλληλα στοιχεία που θα έβρισκαν στα ίδια τα έγγραφα που εκτίθενται στις προθήκες των τριών ορόφων τού κτηρίου. Έτσι, για λίγο η ιστορία έγινε παιχνίδι και κέρδισε μικρούς και μεγάλους!

Τέλος, ο κ. Γκλαβίνας, ως δείγμα τής άψογης φιλοξενίας που επεφύλασσε στο Σχολείο μας, χάρισε στους συνοδούς καθηγητές από έναν πολυτελή κατάλογο της έκθεσης που φιλοξενεί κείμενα τού Υπουργού Κυριάκου Πιερρακάκη, τής Αναπλ. Γεν. Διευθύντριας των Γ.Α.Κ. κ. Αμαλίας Παππά, τού καθηγητή Ιστορίας κ. Δημήτρη Σωτηρόπουλου, τής ιστορικού τέχνης κ. Μαριλένας Κασιμάτη, τής αρχεινόμου των Γ.Α.Κ. κ. Άννας Κουλουρίδη, καθώς και πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τη συλλογή των Γ.Α.Κ.

Τα τμήματα συνόδευσαν οι κ. Κικίλια, Σωτηρόπουλος και Τέλι.