Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Στις 27 Σεπτεμβρίου 2024, στο κτήριο "Αβέρωφ" τού ιστορικού συγκροτήματος Πατησίων τού Ελληνικού Ματσβίου Πολυτεχνείου, πραγματοποιήθηκε η «Βραδιά του Ερευνητή», από τις 17:00 έως τις 22:00. Η εκδήλωση περιελάμβανε μια πληθώρα επιστημονικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων, απευθυνόμενων σε μαθητές και φοιτητές.

Τα Αρσάκεια Σχολεία συμμετείχαν ενεργά, υπό την καθοδήγηση των καθηγητών Φυσικής τού Α΄ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού κ. Ελευθέριου Πολίτη και Αθανασίας-Γεωργίας Δρίλλια, καθώς και τής καθηγήτριας Χημείας τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Γυμνασίου Εκάλης κ. Πάολας Μπούζη, με την πολύτιμη υποστήριξη των παρασκευαστριών εργαστηρίων κ. Μαριάννας Αθανασάκου και Αθηνάς Δεληγιάννη.

Οι καθηγητές Φυσικής, σε συνεργασία με τους μαθητές, παρουσίασαν έναν μετεωρολογικό σταθμό που κατασκευάστηκε στην πλατφόρμα Arduino. Ο σταθμός ήταν εξοπλισμένος με αισθητήρες θερμοκρασίαςυγρασίας και ατμοσφαιρικής πίεσης, των οποίων τα δεδομένα προβάλλονταν σε πραγματικό χρόνο στην οθόνη υπολογιστή μέσω ειδικά σχεδιασμένου αλγορίθμου. Επιπλέον, η θερμοκρασία και η υγρασία απεικονίζονταν σε ένα RGB LED, το οποίο άλλαζε χρώμα ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.

Το Α΄ Αρσάκειο-Τοσίτσειο Γυμνάσιο Εκάλης παρουσίασε την εργασία με τίτλο «Κοσμητολογία - Χημεία: Γραμμή Παραγωγής Φυσικών Καλλυντικών», στην οποία συμμετείχαν μαθητές τής Γ΄ τάξης, σε συνεργασία με την καθηγήτρια Χημείας.

Ο χώρος παρουσίασης των Αρσακείων Σχολείων συγκέντρωσε πλήθος επισκεπτών, που είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τον μετεωρολογικό σταθμό και τα προϊόντα φυσικών καλλυντικών, καθώς και να θέσουν ερωτήσεις στους μαθητές και καθηγητές.

Την παρουσία των Αρσακείων Σχολείων επιμελήθηκε ο Συντονιστής Φυσικών Επιστημών τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας κ. Ιωάννης Πουλόπουλος. Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους ήταν και ο διακεκριμένος ομότιμος καθηγητής τού ΕΜΠ κ. Ευάγγελος Γαζής, ο οποίος τίμησε την εκδήλωση με την παρουσία του.