Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Η φετινή σχολική χρονιά ξεκίνησε για τους μαθητές τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Γυμνασίου Εκάλης με μια ζωγραφική έκπληξηΈργα βυζαντινής τεχνοτροπίας τού καταξιωμένου ζωγράφου κ. Γιώργου Κόρδη κοσμούν πλέον τις αίθουσες όλων των τάξεων των Γυμνασίων και των Λυκείων τού σχολικού συγκροτήματος των Αρσακείων-Τοστσείων Σχολείων Εκάλης. 

Η θεματογραφία των έργων ποικίλλει: "Η Παναγία η γλυκοφιλούσα""Ο Χριστός, η αγκαλιά τού κόσμου", "Οι Τρεις Ιεράρχες""Ο Ευαγγελισμός τής Θεοτόκου", "Η Ανάσταση το Φως τού κόσμου" και  "Η Ανάσταση τού Κυρίου" (ψηφιακή δημιουργία). Να σημειωθεί, επίσης, ότι ο ζωγράφος προσέφερε αφιλοκερδώς τα έργα του, τα οποία ανατυπώθηκαν σε ξύλο και δημιουργούν μια ζεστή αγκαλιά για τους μαθητές μας στις αίθουσές τους!

Λίγα λόγια από τον καλλιτέχνη:

«[…] Ο στόχος της τέχνης μου πραγματοποιείται μέσα από τις παραδοσιακές αρχές και ιδανικά της βυζαντινής ζωγραφικής και συγκεκριμένα μέσα από τη βυζαντινή αρχή του ρυθμού . Τα πάντα σε μια εικόνα είναι ενέργεια: γραμμή, χρώμα, κίνηση και ούτω καθεξής. Στη βυζαντινή τέχνη, αυτές οι ενέργειες συμφιλιώνονται και υπάρχουν με τρόπο "τέλειο’' δηλαδή σε κατάσταση δυναμικής ισορροπίας. Μέσω του ρυθμού , οι εικόνες γίνονται εκδηλώσεις μιας κατάστασης αγάπης και δημιουργούν έναν ειρηνικό χωροχρόνο εδώ στη Γη. Ο ρυθμός μεταμορφώνει τα πάντα σε μια νέα πραγματικότητα και εκδηλώνει την επιθυμία για έναν νέο κόσμο όπου η σύγκρουση και το μίσος αντικαθίστανται από αγάπη και ειρήνη… »

Περισσότερα για το έργο τού ζωγράφου κ. Γιώργου Κόρδη μπορείτε να δείτε εδώ