Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024 πραγματοποιήθηκε ο επίσημος εορτασμός της εθνικής επετείου στο θέατρο των Αρσακείων-Τοσιτσείων Σχολείων Εκάλης, με την παρουσία μαθητών/-τριών, εκπαιδευτικών και γονέων.

Η εκδήλωση έφερε τον τίτλο «Η Ιστορία κρίνει, η εθνική μνήμη εμπνέει» και περιλάμβανε ομιλία από τον φιλόλογο του Β΄ Λυκείου, κ. Ηλία Ανδροβιτσανέα, δραματοποιήσεις κειμένων από μαθητές/-τριες της Α΄τάξης σε σκηνοθεσία του κ. Κώστα Θεοδώρου, θεατρολόγου, ερμηνεία τραγουδιών από μικρό φωνητικό σύνολο υπό τη διεύθυνση της κ. Χριστίνας Βαρσάμη, υπεύθυνης του μουσικού ομίλου και συντονίστριας μουσικής των Σχολείων της Φ.Ε., καθώς και παραδοσιακούς χορούς από τις Κυκλάδες και την Κρήτη, τους οποίους δίδαξε στους μαθητές και τις μαθήτριες η κ. Ελένη Παραβατού, καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής. Τα κείμενα, το θεατρικό δρώμενο, τα τραγούδια και οι χοροί πλαισιώθηκαν από την πλούσια παρουσίαση που δημιούργησε η κ. Στέλλα Κουλάδη, φιλόλογος του Β΄Λυκείου.
Το θέμα που αναδείχθηκε μέσω των αναφορών σε κορυφαίες στιγμές της Επανάστασης αλλά και σε ξεχωριστές μορφές της, επώνυμες και ανώνυμες, ήταν ο ηρωισμός. Στόχος των συμμετεχόντων ήταν να μοιραστούν τους προβληματισμούς τους με το κοινό γύρω από θέματα όπως η αξία της εθνικής μνήμης, ο ρόλος των εθνικών ηρώων ως προτύπων, η σύνδεση του παρελθόντος με το παρόν και το μέλλον, καθώς και το περιεχόμενο που μπορεί να λάβει στην εποχή μας η έννοια του ηρωισμού. Οι μαθητές/-τριες συνεργάστηκαν με υπευθυνότητα, επιδεικνύοντας ιδιαίτερο ζήλο. Υποστήριξαν με ευαισθησία το περιεχόμενο των κειμένων, συγκίνησαν αρθρώνοντας έναν λόγο υψηλών απαιτήσεων και ανέδειξαν την ομορφιά της παράδοσής μας χορεύοντας με περηφάνεια! Γονείς και εκπαιδευτικοί καμαρώσαμε τα παιδιά μας και αισθανθήκαμε ότι αυτά τα νιάτα μπορούν να τιμήσουν την εθνική μας κληρονομιά, χτίζοντας ένα καλύτερο αύριο για την Ελλάδα!