Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Κατά την εβδομάδα 13-18 Οκτωβρίου 2024 πέντε μαθητές και δύο συνοδοί καθηγήτριες τού Α΄ Αρσακείου- Τοσιτσείου Λυκείου Εκάλης επισκέφθηκαν το λύκειο IES Vega del Prado στην πόλη Valladolid τής Ισπανίας, στο πλαίσιο ομαδικής κινητικότητας Erasmus+ ΚΑ2 - Συμπράξεις Συνεργασίας Σχολικής Εκπαίδευσης.

Οι Ν. Ζεϊμπέογλου, Μ. Μήτση, Αικ. Πουλίτση, Ε. Παπαγεωργίου και Β. Ωρολογά, συνοδευόμενοι από τις καθηγήτριες κ. Ε. Δοδοπούλου και κ. Ε. Φραγκουλοπούλου, εκπροσώπησαν το Σχολείο μας στην 6η μαθητική ανταλλαγή τού προγράμματος Erasmus+ " Young Europeans Speak Up Too", στο οποίο συμμετέχουν, επίσης,  τα ακόλουθα ευρωπαϊκά σχολεία: Regionale Scholemgemeenschap ‘t Rijks (Bergen op Zoom, Ολλανδία), Sandnes videregående skole (Sandnes, Νορβηγία), Fördegymnasium Flensburg (Flensburg, Γερμανία), Liceo Scientifico Statale Galileo Galilei (Catania, Ιταλία) και Istituto de Educacion Secundaria Vega del Prado (Valladolid, Ισπανία).

Σκοπός τού προγράμματος είναι η δημιουργία ενεργών πολιτών. Η συγκεκριμένη συνάντηση είχε ως στόχο την παρουσίαση δράσεων στα σχολεία με τις οποίες οι νέοι μπορούν να υψώσουν τη φωνή τους και να αναλάβουν θετικές πρωτοβουλίες για τη βελτίωση τής σχολικής και κοινωνικής ζωής. Τα θέματα που παρουσίασαν οι μαθητές ήταν δράσεις για το περιβάλλον (Ελλάδα, Ισπανία), δράσεις για την ψυχική υγεία (Νορβηγία, Ιταλία), δράσεις για την καταπολέμηση τής βίας και τής παρενόχλησης των γυναικών (Ολλανδία) και δράσεις για την αποφυγή τού ρατσισμού, τού εθνικισμού, τού πολιτικού φανατισμού και τής ριζοσπαστικοποίησης (Γερμανία).

Οι μαθητές από τα έξι σχολεία, που συμμετείχαν στη διεθνή εκπαιδευτική συνάντηση, παρακολούθησαν πλούσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων μάθησης και διδασκαλίας, οργανωμένο από το σχολείο υποδοχής. Συγκεκριμένα, συμμετείχαν σε ομαδικές δραστηριότητες αλληλογνωριμίας με στόχο την ενίσχυση τού πνεύματος συνεργασίας μεταξύ τους, παρουσίασαν τους εαυτούς τους, τα σχολεία τους και τις συνθετικές ερευνητικές εργασίες που είχαν προετοιμάσει, παρακολούθησαν ομιλία τού Pedro Antonio Garcia Encina, Διευθυντή τού Ερευνητικού Κέντρου Ανακύκλωσης ISP (Institute of Sustainable Processes), και συμμετείχαν σε πειράματα που διεξάγονται στο ινστιτούτο αυτό.

Επίσης, παρακολούθησαν ξεναγήσεις στη Segovia, στο Alcazar και στη Salamanca, γνωρίζοντας από κοντά την ιστορία και τον πολιτισμό τής Ισπανίας. Είχαν, τέλος, την ευκαιρία να χαρούν την παρέα και τη συζήτηση με συνομηλίκους τους από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και να απολαύσουν τη ζεστή φιλοξενία των οικοδεσποτών τους και των οικογενειών τους.

Για τους καθηγητές αυτή η συνάντηση ήταν μία ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων επί εκπαιδευτικών, κοινωνικών και επιστημονικών θεμάτων, συζήτησης για καλές πρακτικές που ακολουθούνται στα εταιρικά σχολεία και ενημέρωσης για τα προβλήματα που αναφύονται στα σχολεία όλης τής Ευρώπης και τους τρόπους αντιμετώπισής τους σε κάθε χώρα.

Μαθητές και καθηγητές επέστρεψαν γεμάτοι με γνώσεις και αναμνήσεις. Τα δάκρυα στα μάτια των παιδιών την ώρα τού αποχωρισμού είναι μια απόδειξη τής φιλίας που τα ένωσε και μία εγγύηση ότι θα ξανασυναντηθούν στο μέλλον. Γιατί αυτό είναι το Erasmus+, μία ευκαιρία αλληλογνωριμίας, συνεργασίας και φιλίας για νέους από όλη την Ευρώπη.

Νέες γνώσεις και διαπολιτισμικός διάλογος, εξάσκηση στην Αγγλική και δημιουργία ερευνητικών εργασιών με χρήση ψηφιακών εργαλείων, ανάπτυξη τής κριτικής σκέψης και τής ικανότητας συνεργασίας, τής αυτοπεποίθησης και τής αυτοπειθαρχίας, τής πρωτοβουλίας, τής αλληλεγγύης και τής πνευματικής ανεκτικότητας είναι μερικά μόνο από τα οφέλη που επιχειρεί να προσφέρει στους νέους η Ευρωπαϊκή Ένωση, συγχρηματοδοτώντας τα σχέδια Erasmus+, μέσω τής Εθνικής Μονάδας Συντονισμού που είναι το Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών.
Στο παρόν σχέδιο συντονιστικό σχολείο είναι το Νορβηγικό Sandnes VGS και συντονιστική μονάδα η Νορβηγική ΕΜΣ.

Θα θέλαμε να εκφράσουμε τα συγχαρητήριά μας στους μαθητές για την εργατικότητα και την άψογη συμπεριφορά τους και τις θερμές μας ευχαριστίες στις οικογένειές τους για την αμέριστη στήριξη που προσέφεραν. Κυρίως, όμως, θα θέλαμε να εκφράσουμε τις θερμότατες ευχαριστίες μας στο ισπανικό σχολείο, τους ακαταπόνητους και δημιουργικούς εκπαιδευτικούς, που οργάνωσαν ένα τόσο πλούσιο και διδακτικό πρόγραμμα και, τέλος, στις οικογένειες των Ισπανών οικοδεσποτών για τη ζεστή φιλοξενία που μας προσέφεραν!