Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Την εβδομάδα από 24 έως 28 Σεπτεμβρίου 2023 οι μαθητές τής Β΄ τάξης από το Α΄ Αρσάκειο-Τοσίτσειο Λύκειο Εκάλης Ευάγγελος Αγαπίου, Δημήτρης Βούρβαχης, Σοφία Μπαλαφούτα, Στέλλα Παπαστεργίου και Φωτεινή Χριστοδουλοπούλου, συνοδευόμενοι από τις καθηγήτριες κ. Εμμανουέλα Φραγκουλοπούλου και  Ειρήνη Τσαγκαράκη, είχαν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο τού προγράμματος "YOUNG EUROPEANS SPEAK UP TOO! (YES-U2)"  τού Erasmus+ (2022-1-ΝΟ01-ΚΑ220-SCH-000089964).
Στο ταξίδι αυτό συμμετείχαν άλλα πέντε ευρωπαϊκά σχολεία, με τα οποία συνεργάζεται στο πρόγραμμα "YES-U2" το Σχολείο μας.

Στις Βρυξέλλες οι μαθητές των έξι σχολείων παρακολούθησαν ένα πλούσιο πρόγραμμα εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και επισκέφτηκαν προορισμούς με αντικείμενο ενδιαφέροντος την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους θεσμούς που την υπηρετούν.

Κατ’ αρχάς επισκέφθηκαν το Parlamentarium, όπου έλαβαν μέρος σε μια προσομοίωση ευρωκοινοβουλίου. Σε αυτή την προσομοίωση παρουσίασαν τις θέσεις τους γύρω από το θέμα τής τιμολόγησης τού νερού και συμμετείχαν σε σχετική ψηφοφορία.

Επίσης, ξεναγήθηκαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και επισκέφθηκαν τους χώρους όπου ψηφίζονται οι αποφάσεις από τους ευρωβουλευτές, ενώ ο ξεναγός τούς εξήγησε με λεπτομέρεια τη διαδικασία.

Εν συνεχεία μετέβησαν στο Μουσείο Ευρωπαϊκής Ιστορίας (House of European History), με εκθέματα από την αρχαία μέχρι και τη σύγχρονη εποχή, από τα μεγάλα επιτεύγματα αλλά και τους μεγάλους πολέμους που αντιμετώπισε η Ευρώπη.

Τέλος, οι μαθητές επισκέφθηκαν τη European Commission όπου ο χαρισματικός ομιλητής κ. Luigi Fiorino εξήγησε με μεγαλύτερη λεπτομέρεια τους ρόλους των εργαζόμενων στην EE, πώς γίνεται η διαχείριση πόρων και πώς κατατίθενται και υποβάλλονται σε ψηφοφορία τα νομοσχέδια.

Στόχος αυτών των επισκέψεων ήταν η ανάδειξη τού κυρίαρχου ρόλου που παίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη ζωή των Ευρωπαίων πολιτών, αλλά και στη διαμόρφωση πολιτικών πρακτικών και αποφάσεων στον υπόλοιπο κόσμο. Επίσης, τα παιδιά ενημερώθηκαν για όσα συνδέουν τούς ευρωπαϊκούς λαούς, όπως οι δημοκρατικές αξίες, συνδετικοί κρίκοι ήθους και φιλίας που είναι πιο ισχυροί από τις διαφορές μεταξύ των Ευρωπαίων.

Ταυτόχρονα, οι μαθητές μας ήρθαν σε επαφή με συμμαθητές τους από τη Νορβηγία, την Ολλανδία, τη Γερμανία, την Ισπανία και την Ιταλία. Δημιούργησαν φιλίες, αντάλλαξαν απόψεις και ιδέες, γνώρισαν μαζί την όμορφη πόλη των Βρυξελλών και συνεργάστηκαν πάνω σε κοινές ερευνητικές εργασίες και παρουσιάσεις.

Ιδιαίτερη μνεία αξίζει να γίνει στη ζεστή υποδοχή που τους επεφύλαξε ο Πρέσβης τής Ελλάδας στο Βέλγιο κ. Καλαμβρέζος και όλο το προσωπικό τής Ελληνικής Πρεσβείας και τού Ελληνικού Προξενείου στις Βρυξέλλες.
Ολόκληρη η πολυεθνική ομάδα μαθητών και καθηγητών εκφράζει θερμές ευχαριστίες στον κ. Πρέσβη και την κ. Μ. Φαββατά για τη φιλοξενία τής αποστολής στην Αίθουσα Εκδηλώσεων τής Ελληνικής Πρεσβείας.

Ελπίζουμε ότι η επίσκεψη αυτή θα μείνει αξέχαστη σε όλα τα παιδιά, όπως και οι γνώσεις που απέκτησαν και οι ανεκτίμητες συμβουλές που τους δόθηκαν από τους ομιλητές!