Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Στις 25 Απριλίου 2024 οι μαθητές και οι μαθήτριες τής Στ΄ τάξης τού Γ΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης επισκέφθηκαν το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο που στεγάζεται στο μέγαρο τής Παλαιάς Βουλής, στην οδό Σταδίου (πλατεία Κολοκοτρώνη) από το 1962. Αντικείμενό του η ιστορία τού νεότερου Ελληνισμού: η περίοδος τής Τουρκοκρατίας και τής Φραγκοκρατίας, η Επανάσταση τού 1821, οι απελευθερωτικοί αγώνες, η δημιουργία τού ανεξάρτητου ελληνικού κράτους και η πολιτική, κοινωνική και πνευματική εξέλιξη τού Ελληνισμού μέχρι σήμερα. Τα παιδιά ξεναγήθηκαν στους εσωτερικούς χώρους τού μουσείου ξεκινώντας από την αίθουσα τής Παλαιάς Βουλής, όπου με συγκίνηση κάθισαν στα ιστορικά της έδρανα.

Στη συνέχεια θαύμασαν τα ζωγραφικά έργα που σχετίζονται με πρόσωπα και γεγονότα τής Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας, καθώς και τις συλλογές προσωπικών αντικειμένων και επίπλων από τις οικίες γνωστών προσωπικοτήτων τού 18ου και 19ου αιώνα. Επίσης, θαύμασαν τις συλλογές των όπλων που κατά κύριο λόγο περιλαμβάνουν μεσαιωνικά αμυντικά και επιθετικά όπλα: καριοφίλια, γιαταγάνια, πιστόλες και παλάσκες γνωστών αγωνιστών τού 1821, όπως και αμυντικό και επιθετικό εξοπλισμό από τους Βαλκανικούς Πολέμους, καθώς και από τον Α΄ και Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Επιπλέον, εντυπωσιάστηκαν με τις στολές των αγωνιστών τής Επανάστασης και περισσότερο βλέποντας το αγγείο σε σχήμα αμφορέα, όπου φυλάσσεται η καρδιά τού μπουρλοτιέρη από τα Ψαρά, ναυάρχου Κωνσταντίνου Κανάρη.

Η επίσκεψη ενθουσίασε τους μαθητές, οι οποίοι, με την περιήγησή τους στις αίθουσες τού μουσείου, έκαναν μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα αναδρομή στην Ιστορία που διδάχτηκαν τη φετινή χρονιά.