Εκτύπωση

Στις 3 Μαρτίου 2023 οι μαθητές τής Δ΄ τάξης τού Γ΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Σχολείου Εκάλης παρουσίασαν, στο θέατρο των Σχολείων, ένα αφιέρωμα για τη Μύρτιδα και τους Ολυμπιακούς Αγώνες, με σκοπό να μεταφέρουν στους θεατές τις πανανθρώπινες αξίες τού ελληνικού πολιτισμού.

Η παρουσίαση των μαθητών αποτελεί τμήμα τού Άξονα 7 τής Εσωτερικής Αξιολόγησης τής Σχολικής Μονάδας (Σχολείο και Κοινότητα) και τού Εργαστηρίου Δεξιοτήτων, με το οποίο ασχολήθηκαν οι μαθητές τής Δ΄ τάξης και έχει θέμα "Η Μύρτις, ένας επισκέπτης από το παρελθόν δια…ΜΟΡΦΩΝΕΙ τους πολίτες τού μέλλοντος".

Η Μύρτις, ένα κορίτσι από τη αρχαία Αθήνα, και ο Ίκαρος, ένα αγόρι από τη μακρινή Έφεσο, πραγματοποιούν μαζί με τους μαθητές ένα όμορφο ταξίδι που ξεκινά από την αρχαία Ολυμπία και ολοκληρώνεται στις μέρες μας. Γίνονται σύμβολα ειρήνης, γιατί σκοπό τους έχουν να σταματήσουν τον πόλεμο και τις συμφορές του, να ζωντανέψουν στιγμές από τους αρχαίους αλλά και τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες και να θυμίσουν διαχρονικές αξίες, όπως αυτές τής φιλίας, τής ευγενούς άμιλλας και τής επιμονής για την επίτευξη ενός στόχου.

Οι αξίες αυτές αναδεικνύονται μέσα από τον θεσμό των Ολυμπιακών Αγώνων και δημιουργούν δυνατούς δεσμούς ενότητας, αλληλεγγύης και συναδέλφωσης μεταξύ των λαών.

Η Μύρτις δεν είναι ένα άγαλμα ή μια ζωγραφιά σε ένα αγγείο, είναι ένα παιδί που χάθηκε κατά τη διάρκεια τού λοιμού ο οποίος έπληξε την Αθήνα στις αρχές τού Πελοποννησιακού πολέμου. Κατά την ανασκαφή ομαδικού τάφου στον Κεραμεικό βρέθηκε η άρτια διατηρημένη οδοντοστοιχία της, με τη βοήθεια της οποίας ο καθηγητής Μανώλης Παπαγρηγοράκης με την ερευνητική του ομάδα πραγματοποίησαν την ανασύσταση τού κρανίου της και την ανάπλαση τού προσώπου της.

Ο καθηγητής τής Οδοντιατρικής Σχολής τού ΕΚΠΑ τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωσή και συνεχάρη τα παιδιά για την όμορφη παρουσίασή τους.

Οι μαθητές ζωντάνεψαν με το δικό τους μοναδικό τρόπο την παρουσίαση και κατάφεραν να συγκινήσουν μικρούς και μεγάλους.