Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα επίσκεψη πραγματοποίησαν, την Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2023, οι μαθητές και οι μαθήτριες τής Ε΄ τάξης τού Γ΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης στο Μουσείο Ορυκτολογίας και Πετρολογίας τού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Εκεί είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά τον φυσικό ορυκτό πλούτο τής πατρίδας μας σε μια από τις παλαιότερες και διεθνούς εμβέλειας συλλογές ορυκτών και πετρωμάτων. Παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την ξενάγηση που περιλάμβανε πληροφορίες για τα σεισμογενή πετρώματα από τον ελλαδικό, τον ευρωπαϊκό και τον διεθνή χώρο, εντυπωσιακά δείγματα λευκόχρυσου, μαλαχίτη και πολυτίμων λίθων και πλήθος άλλων πετρωμάτων υψηλής αισθητικής και ιστορικής αξίας.
Ένα από αυτά, ιδιαίτερα εντυπωσιακό, ήταν και το δείγμα καπνία χαλαζία από τη Βραζιλία σε μορφή σκήπτρου, πιθανόν τού μεγαλύτερου παγκοσμίως!
Το ενδιαφέρον των μαθητών κέντρισαν τα ορυκτά και τα πετρώματα από το Λαύριο, μεταξύ των οποίων και η συλλογή από σμιθσονίτες, που είναι μοναδική στον κόσμο.
Έμαθαν, παράλληλα, ότι από τους αρχαίους ήδη χρόνους ο ορυκτολογικός «παράδεισος» τού Λαυρίου διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στον ρου τής Ιστορίας και στην πορεία τού ελληνικού πολιτισμού.
Οι μαθητές γνώρισαν επίσης τα βιομηχανικά ορυκτά, τα οποία χρησιμοποιούνται σε πολλά αντικείμενα τής καθημερινότητάς μας, όπως είναι ο τάλκης (ταλκ, πούδρες, σαπούνια, τσίχλες), ο βωξίτης (αλουμίνια, οδοντόκρεμες), ο χαλαζίας (γυαλικά, ρολόγια, φωτοβολταϊκά) και ένα σωρό άλλα.
Τελευταίος σταθμός τής επίσκεψης ήταν η σκοτεινή αίθουσα τού Μουσείου, όπου είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το φαινόμενο τής φωταύγειας σε φωσφορίζοντα και φθορίζοντα ορυκτά, επιβεβαιώνοντας πόσο μαγική μπορεί να είναι η φύση χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση.
Οι βιωματικές γνώσεις που απέκτησαν οι μαθητές κατά την επίσκεψή τους στο Μουσείο συμπλήρωσαν όσα είχαν ήδη επεξεργαστεί στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων στη θεματική Ενότητα «Περιβάλλον».
https://arsakeio.gr/gr/ekali/ekali-elementary-c/ta-nea-mas/events-activities/48050-mouseio-oryktologias-petrologias#sigProId95c44a5c88